Sfatul medicului

Dr. Dănuţ Cocoi: Angina pectorală

Angina pectorală este modul în care se exprimă afecţiunea cunoscută sub numele de cardiopatie ischemică şi reprezintă durerea toracică care apare când muşchiul inimii nu primeşte suficient oxigen. Cauza cea mai des întâlnită este arteroscleroza – formarea în interiorul vaselor a unor depuneri de lichide (grăsimi) care se organizează în plăgi de aterom. Cu timpul, acestea cresc în dimensiuni şi ajung să realizeze îngustări ale vaselor prin care sângele ajunge la muşchiul inimii. Este resimţită, de obicei, ca o senzaţie de presiune, de greutate, apăsare, strângere la nivelul sternului. Durerea din angina pectorală este una difuză, nu are o localizare precisă. Senzaţia este resimţită pe o arie mare la nivelul sternului, de o parte şi de alta a acestuia. Unii pacienţi prezintă durerea doar în partea stângă a toracelui şi mai puţin în partea dreaptă. Durerea poate merge şi în alte zone, zona gâtului, în umeri, braţe etc.
Angina pectorală apare în timpul efortului fizic şi atunci este obligatorie întreruperea acestuia. Iniţial apare la eforturi mai mari: mersul mai rapid, în pantă, căratul de greutăţi, urcarea câtorva etaje etc. În timp, durerea poate să apară la eforturi din ce în ce mai mici. Acest lucru trădează progresia vaselor coronare şi obligă pacientul să se prezinte imediat la medic. De obicei, această durere durează de la 2-10 minute. În cazul unor dureri care durează peste 30 minute, trebuie ca pacientul să se adreseze medicului. Ce trebuie să faceţi ca să treacă durerea? Este indicat ca să înceteze efortul fizic depus. Repausul calmează durerea şi o face să dispară până la 5 minute. Administrarea de nitroglicerină tablete sau spray sublingual calmează, de asemenea, durerea din angina pectorală în 1-5 minute. Uneori, durerea din angina pectorală se asociază cu transpiraţii abundente, senzaţii de lipsă de aer, palpitaţii. Durerea din infarctul miocardic acut se poate însoţi şi de greaţă, vărsături ameţeli, sincopă. Nu sunt, de obicei, dureri anginoase: cele localizate într-o zonă superficială şi care se accentuează sau reapar la palparea toracelui, durerea pe o zonă mică sub 3 cm, înţepăturile scurte de câteva secunde, durerile cu caracter de junghi care se modifică cu respiraţia şi care se accentuează la mobilizarea toracelui, a gâtului sau a braţelor.
În cazul în care sunteţi la prima durere toracică din viaţă este absolut necesar consultarea unui medic pentru stabilirea unui diagnostic. Dacă această durere toracică este localizată în spatele sternului, a apărut în repaus, are caracterele anginei pectorale, durează de peste 20 minute şi este însoţită de transpiraţii abundente, lipsă de aer, greaţă trebuie să vă prezentaţi urgent la spital, acestea pot fi semnele unui infarct miocardic acut.
Dr. Dănuţ Cocoi,
doctor în ştiinţe medicale

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5