Dr. Gh. Traian Dascăl – chemat între aștrii celești, în luna în care ar fi împlinit 80 de ani

Seni Ioan

Mă pregăteam să-i dedic un articol de ziua lui, 21 nov., când ar fi împlinit 80 de ani, în acest frumos an al Centenarului. Televiziunea Română îi pregătea un reportaj de excepție iar echipa TVR 1 - Nicoleta și Gheorghe Cherecheșiu îl luau în mașina lor pentru a-i însoți la fiecare bust pe care l-a donat în diferite localități din județul nostru și din județul vecin, Cluj, unde urma ca duminică, 25 nov. să-i fie dezvelit al 40-lea bust, bustul cardinalului Iuliu Hossu, bust donat Bisericii Greco-catolice din municipiul Gherla. Era ziua de 17 nov. pe la orele 13 când mașina televiziunii ne prelua din Năsăud (căci a dorit neaparat să-l însoțesc în acest drum), nu înainte de a fi pozați la Lupa Capitolina sau statuia lui Ferdinand I Întregitorul din Năsăud.
Într-un timp record ajungeam la Gherla, la Biserica părintelui Alin Hrubai, biserică ce va patrona bustul cardinalului. A dorit să transmită un mesaj credincioșilor din Gherla, mesajul a fost filmat în biserică.., și-a făcut poze la bustul aflat încă în amenajare, un bust care transmite mult din durearea și suferința Cardinalului Hossu, iar acum constatăm că și din starea tăcută a donatorului. La Dej și-a revăzut Lupa Capitolina și celălalt bust al cardinalului Iuliu Hossu, depus în fața Bisericii gr-catolice.
În comuna sa natală, Cristeștii Ciceului și-a revăzut și mângăiat pentru ultima dată toate busturile donate cu atâta suflet localității sale, localitate pe care și-o dorea fruntașă în toate domeniile și pe care Domnia Sa a adus-o pe primul loc în ceea ce privește numărul de monumente dedicate personalităților culturii și științei românești (11 în total). Și-a admirat busturile pe rând, mai întâi bustul lui Andrei Mureșanu – autorul imnului național; apoi bustul lui Ion Creangă, de la Grădiniță, acolo unde era locul cel mai potrivit pentru poveștile sale; A admirat cu pioșenie Crucea veche, Monumentul Eroilor, Lupa Capitolina patronată de Decebal și Traian, bustul lui Coșbuc, al lui Petru Rareș și-n fine Crucea Marii Uniri cu chipurile nemuritorilor Ștefan Cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza și Ferdinand I. Tot aici a dat și ultimul său interviu, un interviu simplu, de bun gust, de mare patriot și intelectual care și-a iubit patria și națiunea română cu fapta, nu numai cu vorba. Se insera, dar am mai prins totuși cu ziuă, bustul lui Ferdinand Întregitorul din parcul orașului Beclean, amintindu-ne ce șef de stat avea România în 1918 și ce șef de stat are astăzi, la 100 de ani. Nu mai vorbim de miniștrii sau prim miniștrii..! Am concluzionat că atunci erau oameni responsabili și ceea ce au făcut acei oameni, au făcut bine. De aceea faptele sau reușitele lor au fost aprobate și de Marile Puteri la Conferința de Pace din 1919-1920.
Pe Doctorul Dascăl îl putem lua de model ca naționalist pentru că și-a iubit fierbinte nația română, dar n-a urât alte nații, oferind busturile intelectualilor unguri Karoly Torma (academician) și Ianoș Bolyai (matematician) comunităților în care s-au născut.. Mai cunoașteți astfel de exemple?
Până să ajungem la Năsăud, echipa TVR 1 s-a interesat și de alte proiecte ale Doctorului Dascăl și totul avea o perspectivă optimistă și aducea a normal.. Ne-am despărțit de Domniile Lor, unul de celălalt, în fața Bibliotecii Academiei, urându-ne o viitoare întâlnire la fel de laborioasă. A doua zi, duminică, după programul de la Biserică, aflam de la D-na Nadia, soția Doctorului Dascăl, amănunte despre Marea Trecere: Doctorul Gh. Traian Dascăl s-a gătit elegant, ca-n fiecare duminică, pentru a merge la Biserică, dar n-a mai apucat să deschidă ușa apartamentului… Așa l-a găsit soția, Nadia, întins elegant pe pat, în haine de Biserică, în așteptarea clipei să plece la Liturghie, dar era rece déjà… Degeaba Smurd, degeaba Salvare, nimeni nu l-a mai putut aduce la viața asta pământeană. Trecuseră probabil, mai mult timp de la clipa când s-ar mai fi putut face ceva… Îmbrăcat frumos, ca de Biserică, a fost chemat printre aștrii celești, așa cum pe Pământ a făcut parte dintre membrii ASTREI năsăudene rediviva, căci toate manifestările festive legate de dezvelirea acestor busturi sau monumente le-a făcut prin ASTRA și-n cadrul serbărilor ASTREI năsăudene, în prezența a numeroși astriști din țară și dinafara țării. Reviste din țară, de peste Prut, din sudul Dunării, de pe continental American sau din Germania vorbesc de aceste împliniri ale Doctorului Dascăl...
Acolo, printre aștrii îi va întâlni și pe cei a căror suflete le-a imortalizat în busturi și statui, ca semn al recunoștinței sale față de valoarea lor. Doctorul Dascăl știa că recunoștința pentru valori este virtutea sufletelor nobile și dăruit cu un astfel de suflet a oferit celor peste 20 de localități din județul nostru, unul sau mai multe din busturile Eminescu, Rebreanu, Coșbuc, Ferdinand I, Sever Pop, Decebal, Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Nicolae Drăganu, Andrei Mureșanu, Ianoș Bolyai, Karoly Torma, Ion Creangă, Iustin Ilieșiu, fiind răsplătit cu 11 titluri de Cetățean de onoare, așa cum au procedat orașele Năsăud și Beclean sau municipiile Dej și Gherla. De generozitatea lui s-au bucurat și județele Maramureș, Suceava, Botoșani, Harghita și Cluj. Peste 95% din donațiile sale au fost opera sculptorului Vlad Prună, absolvent al Academiei de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Donatorul a fost consiliat în permanență de istoricul clujean Dumitru Protase, membru de onoare al Academiei Române și posesor al Ordinului naţional Steaua României în grad de Cavaler.
Doctorul Dascăl a fost mulți ani președintele Secțiunii medicale ASTRA, a fost și vicepreședinte al Despărțământului, î-a adus la Năsăud pe academcieinii Dumitru Protase, Horia Colan, pe profesorii universitari Alexandru și Horațiu Rotaru (tată și fiu), alte personalități care au sosit din București, din Iași, Cluj-Napoca, Tg. Mureș, Timișoara, Brașov, Sf. Gheorghe, Arad, Dej ș.m.a. pentru a-i admira stăruința și împlinirile. A plecat dintre noi senin și pe neașteptate, convins că și-a făcut datoria față de patrie, convins că a slujit cea mai prestigioasă și performantă societate culturală – Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA (1861 - prezent). Pe Domnia Sa, anul Centenarului l-a găsit bine și cu un raport de invidiat: 40 de busturi donate, dintre care patru reprezentau personalități ale Marii Uniri: Ferdinand I Întregitorul (la Năsăud și Beclean) și Iuliu Hossu (la Dej și Gherla). Dumnezeu să-i răsplătească efortul și să-l așeze lângă eroii și înfăptuitorii Marii Uniri, lângă personalitățile care și-au iubit și protejat Țara – Patria, lângă corifeii ASTREI care s-au dedicat trup și suflet interesului național...
Bunul Dumnezeu să-i facă drumul lin în lumea aștrilor celebri, care au slujit și iubit națiunea română.
Pozele sunt din preziua plecării Domniei Sale spre cele veșnice... (17 nov). Inhumarea corpului său va avea loc marți, 20 nov., la Cristeștii Ciceului, satul său natal, unde și-a pregătit cavoul de veci. Slujba de înmormântare va avea loc la Capela din Năsăud, marți, 20 nov. ora 12. Fie-i plăcută aducerea aminte. Dumnezeul să-l odihnească-n pace.
 

***


S-a născut în localitatea Cristeștii Ciceului, la 21 nov. 1938, unde a absolvit și Școala primară, își continuă studiile la Reteag, apoi Liceul Sanitar la Cluj și Facultatea de stomatologie la Timișoara. După absolvire, lucrează ca stomatolog în Țibucani, jud. Neamț, apoi la Bistrița Bârgăului, Nușeni, Zagra și Năsăud, în județul nostru. Din 1993 și până la pensionare a avut Cabinet particular, lucrând și după pensionare mai mulți ani, ca medic stomatolog ce n-a dus lipsă de clienți. Încă din 1990 devine membru activ al ASTREI, numărându-se printre fondatorii ei, ocupând mai multe funcții la nivelul Despărțământului, a Secțiunii medicale și a Cercului ASTRA oraș Năsăud. A reprezentat ASTRA năsăudeană la sesiuni și simpozioane naționale, la Adunările sau Congresele sale anuale realizate pe plan național în orașele în care Asociațiunea avea filiale: Sibiu, Dej, Sângeorgiu de Pădure, Blaj, Orăștie, Sf. Gheorghe, Brașov Săcele, Arad, Beclean, Iași, iar la nivelul Despărțământului năsăudean s-a implicat cu folos în reușita adunărilor generale de la Maieru, Sângeorz-Băi, Ilva Mare, Zagra, Salva, Coșbuc, Rebrișoara, Năsăud găzduind două adunări și la Cristeștii Ciceului, în anii 2003 și 2004. În peste 30 de localități din județul nostru și nu numai, a donat busturi ale personalităților culturii noastre naționale, primind în schimb 11 titluri de Cetățean de Onoare al multora dintre ele, în primul rând, de la orașul în care s-a stabilit și a trăit – Năsăud, apoi Dej, Gherla, Beclean, de la comunele Maieru, Zagra, Leșu, Chiuești (jud. Cluj). A vizitat mai multe orașe europene: Zagreb, Moscova, Kiev, Sankt-Petersburg, Belgrad, Veneția, Florența, Budapesta, Salzburg, Graz, Roma. A participat la Congresul Mondial al stomatologilor, la Viena, în 2002. L-a interesat flora de pe Valea Ilișua, iar aceste studii, împreună cu cele ale reporterilor de la Răsunetul – Dna Olga Lucuța și Mesagerul – Dl  Radu Sîrbu,  pot constitui un volum „In memoriam. Dr. Gh Tr Dascăl”, aspect de care se poate ocupa ASTRA, cu binecuvântata aprobare a familiei. A fost bine apreciat de membrii Academiei Române – Dumitru Protase, Horia Colan și Alexandru Surdu, de universitarii Crișan Mircioiu și Alexandru Rotar din Cluj, de președinții ASTRA din Sibiu, Iași, Blaj, Brașov și Brașov-Săcele, din București, de primarii din Maieru, Rebrișoara, Coșbuc, Zagra, Beclean, Uriu, Dej, Gherla și binențeles, Năsăud, de scriitori din Blaj, Cluj, Iași, Maramureș, Bistrița-Năsăud. A avut relații deosebite cu administrația comunei Uriu, de care depinde Cristeștii Ciceului, cu directorii și profesorii de la Școala Gimnazială din Cristești – familia Ana și Iacob Tătar, familia Nadia și Cornel Urian... Pe toți i-a respectat și de toți a fost respectat. Se desparte prematur de astriștii năsăudeni, de cei cu care a colaborat intens în promovarea interesului național, în promovarea dragostei de patrie prin cultură, luându-și rămas bun de la președinta Floarea Pleș, familia Ioan și Lucreția Mititean, profesorul Romulus Berceni, de la astriștii din sistemul medical, de la cei din Muzeul Grăniceresc, de la administrația Primăriei Năsăud și nu în ultimul rând de la prof. Ioan Seni – președintele Despărțământului ASTRA Năsăud, de care a fost atașat prin numeroase fapte și împliniri astriste.. Fie-i memoria bine plăcută.

Comentarii

19/11/18 09:48
Marius Nicolae Pop

Draga coleg si prieten, Dumnezeu sa te odihneasca in pace si liniste! Familiei indurerate, sincere condoleante! Cu respect si tristete,Dr. MNPOP

23/11/18 23:41
Szorenyi Brandusa

Sa ai parte de odihna vesnică ,om deosebit si bun patriot!Dumnezeu sa te ierte si sa te odihneasca in pace!Sincere condoleante familiei îndurerate!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5