Drapelul românesc, purtat cu cinste în Sicilia
Gânduri frumoase la întoarcerea artiştilor noştri din străinătate. Maestrul coregraf Cornelia Negrea, coordonator Ansamblul de dansuri internaţionale Sincron şi coregraful Traian Simionca, de la Ansamblul Cununa de pe Someş, ne împărtăşesc clipele trăite sub tricolorul românesc, ca reprezentanţi ai Centrului Cultural Municipal Bistriţa, alături de artişti din Macedonia, Italia, Bulgaria, Ucraina, Georgia, Indonezia, Serbia şi Spania. Cea de a 12-a ediţie a festivalului " Il Bambini Del Mondo"- “Copii din toată lumea” din Agrigento - Sicilia (Italia), primirea oficială la Teatrul Pirandello, concertele de la Palatul Congresului, clipele trăite pe Valea Templului, pricesnele adresate Sfintei Maria, cele 9 spectacole susţinute în faţa a mii de italieni au încântat publicul italian.
“Prin evoluţiile coregrafice diversificate de dansuri româneşti şi internaţionale, artiştii bistriţeni s-au bucurat de aprecieri şi aplauze din partea oficialităţilor, a spectatorilor, purtând cu cinste tricolorul românesc. De altfel, în urma unei colaborări în timp, pe afişul manifestărilor, steagul nostrum este la loc de cinste. Costumele pline de culoare, specifice fiecărui dans, fie popular sau stilizat, din repertoriul românesc sau internaţional, au dat o altă ţinută artiştilor, felicitaţi de oficialităţi”, declară maestrul coregraf Cornelia Negrea. La rândul lui, coregraful Traian Simionca, aflat la prima deplasare cu Cununa Junior, a rămas impresionat de bune primire şi felul în care artiştii noştri au fost primiţi. Bistriţenii au fost aplaudaţi în nu mai puţin de şapte parade oficiale, ce au dat viaţă Cetăţii Agrigento.
Aprinderea simbolică a unei flăcări olimpice a predate ştafeta altor formaţii venite din întreaga lume în Sicilia.
România, bine cotată prin prestaţiile deosebite, a fost invitată la deschiderea oficială a celei de a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional "Sagra Del Mandorlo In Fiore", dansul nostrum fiind prezent pe scenă alături de cel din Rusia, Indonezia, Serbia, Irlanda, Bulgaria, Ungaria, Peru, America de Sud. Încă un moment de apreciere pentru arta românească, spus la scenă deschisă şi în simpozionul ce a însoţit festivalul, bistriţenii transmiţând mesajul din partea preşedintelui Federaţiei Europene de Folclor, prof. dr. Dorel Cosma, cel care are grijă de tradiţiile europene, fiind un bun păstrător şi promoter al acestora.
Cei 32 de artişti, coordonaţi de referenţii Cornelia Negrea, Ioan Avram, Petre Petruse şi Traian Simionca s-au întors dintr-un turneu în care au făcut ca numele României să se afle în centrul atenţiei în Italia, bistriţenii find buni ambasadori.
Comentarii
Felicitari! Ati fost extraordinari!
Adaugă comentariu nou