DROJI-MAG (B Complex
Ingrediente (mg/cps): Complex vitaminic atomizat (10% maltodextrină) din Drojdie de bere (Saccharomyces cerevisiae) – 217,6 mg, capsulă vegetală (hidroxipropil metilceluloză), Citrat de Magneziu (din care, Magneziu ionic – 11,33%) – 96 mg, Vitamina B6 – 6,4 mg.
Produsele Hypericum: Tehnologie extractivă de top. Calitate garantată!
Suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, materiile prime folosite sunt procurate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat pe care îl conțin. Acesta asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice. Pentru realizarea suplimentului, au fost folosite ingrediente 100% naturale precum complexul vitaminic din drojdie de bere, citratul de magneziu și vitamina B6 provenind din surse vegetale și animale nemodificate genetic, neiradiate și necontaminate cu metale grele sau alt fel de poluanți. Extractul natural are forma unei mase de particule sferice, care au o curgere mai bună, forma sferică a particulelor reducând posibilitatea înglobării de aer printre ele, astfel încât dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Datorită formulei concentrate, produsul de față asigură o cantitate optimă de principii active, fiind totodată ușor de utilizat.
Caracteristici generale ale produsului:
Suplimentul alimentar Droji-Mag este un produs concentrat, atent formulat pentru completarea necesarului zilnic de vitamine și minerale, cu accent pe menținerea bunei funcționări a sistemului nervos. Formula are o acțiune puternic vitaminizantă și mineralizantă asupra organismului datorită drojdiei de bere îmbogățite cu complexul vitaminic . Această combinație asigură o mai bună absorbție și activitate biologică a vitaminelor, în special a celor din complexul B. În plus, glucanii și sterolii regăsiți în mod natural în drojdia de bere contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare. Nu în ultimul, produsul conține și una dintre cele mai biodisponibile forme de magneziu și un plus de vitamina B6, fiind axat în principal pe susținerea activității cerebrale în perioadele solicitante.
Asigurarea unui aport optim de vitamine și minerale în organism precum și susținerea sistemului nervos sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). Astfel, microbiota noastră intestinală este tot mai greu încercată mai ales din cauza prezenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul. Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism. Mai mult, acești stresori pot modifica microbiota gastrică și intestinală, cu efecte asupra digestiei, tranzitului intestinal, a stării psiho-emoționale și, foarte important, a răspunsului imun.
Vedem, astfel, că inflamația cronică este declanșatorul principal pentru multe probleme de natură neuronală, cardiovasculară, autoimună, metabolică, hepatică, osteoarticulară, renală și chiar și pentru unele alergii. Astfel, prezența unui status inflamator în organism pentru un timp îndelungat are o influență negativă asupra întregului corp reducându-i rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce poate compromite sănătatea, perturba ritmul sau încetini refacerea organismului. În astfel de situații, sistemul nervos poate avea de suferit, afectarea sa devenind evidentă odată cu apariția stărilor de oboseală, agitație, insomnie, anxietate sau depresie. Atunci când apare suprasolicitarea psihică și emoțională, putem deveni mai sensibili la factorii de mediu (prin scăderea imunității) și putem resimți senzații de epuizare, nervozitate, grijă excesivă, tristețe sau chiar scăderea performanțelor cognitive (atenție, memorare, coordonare, putere de calcul, percepție, vedere în spațiu ș.a.). Vedem, astfel, că sub presiunea surselor de stres tot mai numeroase din zilele noastre, îngrijirea bunăstării psiho-emoționale este din ce în ce mai importantă, iar menținerea unui echilibru între sănătatea fizică, cea psihică și cea emoțională este abordarea holistă, corectă.
Deși sursele de stres ce ne pot afecta sănătatea sistemului nervos și performanțele mentale sunt multiple, nu trebuie să ne descurajăm! Soluția optimă este aceea de a adopta, treptat, un stil de viață echilibrat, cu timp suficient pentru odihnă și refacere, cu activitate fizică regulată de intensitate moderată, cu un management eficient al stresului, cu o hidratare corectă și cu o alimentație variată, bazată pe alimente cât mai puțin procesate, de origine controlată, de sezon și cu un profil nutrițional echilibrat, bogat în nutrienți. Din fericire, acest deziderat poate fi susținut cu ajutorul suplimentelor alimentare, ele având rolul de a preîntâmpina și adresa posibile carențe, de a optimiza procesele organismului și de a limita impactul negativ al multitudinii de factori de stres cu care ne confruntăm în mod constant. Astfel, suplimentele ce conțin forme biodisponibile de vitamine, în special cele din complexul B, și forme ușor asimilabile de magneziu – precum capsulele Droji-Mag de la Hypericum – sunt o soluție naturală și la îndemână pentru a minimiza cât mai mult riscul apariției problemelor cu sistemul nervos, al instalării epuizării și al scăderii performanțelor mentale cauzate de către factorii exogeni și endogeni de stres. În concluzie, acest produs deosebit a fost special conceput pentru a avea o acțiune vitaminizantă, mineralizantă, tonifiantă, de susținere a sistemelor nervos, muscular și imunitar, de îmbunătățire a proceselor mentale și de cogniție, de susținere a organismului în perioadele de efort intelectual și stres psiho-emoțional, de menținere a unui metabolism energetic normal, de asigurare a funcționării normale a inimii și de protejare a sănătății pielii și fanerelor.
În continuare, vom prezenta principalele proprietăți benefice ale compușilor activi din Droji-Mag:
Complexul vitaminic atomizat din Drojdie de bere este obținut din Drojdie de bere (Saccharomyces cerevisiae) atomizată și plasmolizată, căreia i s-a adăugat complex vitaminic. Această combinație asigură atât un aport însemnat de vitamine, cât și o biodisponibilitate crescută a acestora. Alături de complexul vitaminic cu care este îmbogățită, Drojdia atomizată este, în sine, o sursă naturală foarte asimilabilă de vitamine din complexul B ce sunt necesare funcționării optime a sistemului nervos, în special a creierului, și susține procesele de memorare și concentrare. În perioadele solicitante, cu un nivel ridicat de stres fizic și/sau emoțional (de ex., perioadele de creștere accelerată sau examenele), organismul are nevoie de cantități mai mari de vitamine din acest complex. Acest lucru se întâmplă atât datorită creșterii consumului energetic și accelerării activității metabolice, cât și asocierii frecvente a acestor stări de stres cu un comportament alimentar modificat, cu predilecție, spre un aport crescut de zaharuri simple (de ex. dulciuri). Din nefericire, această categorie de alimente este, aproape mereu, lipsită de vitaminele necesare chiar procesării lor de către organism. Mai exact, vitaminele complexului B sunt co-factori importanți în metabolismul glucidic; o creștere a consumului de dulciuri, spre exemplu, antrenând după ea o creștere a necesarului din aceste vitamine. De asemenea, doar asigurarea dozelor corespunzătoare de vitamine, minerale și alți compuși sanogeni este insuficientă, în ecuație intrând și biodisponibilitatea acestora, precum și capacitatea organismului de a le utiliza. Astfel, de aici reiese importanța Drojdiei de bere care, în formula de față, are rolul de a crește biodisponibilitatea vitaminelor cu care este îmbogățită și, în special, a complexului vitaminic B. În plus, Drojdia de bere este o sursă importantă de steroli și glucani, ingrediente ce au rol în menținerea bunei funcționări a sistemelor imunitar și cardiovascular. Nu în ultimul rând, invertaza (o enzimă produsă în mod natural de către Saccharomyces spp.) are o acțiune de scindare a zaharozei în glucoză și fructoză, micșorând travaliul metabolic al asimilării dizaharidelor.
Magneziul este un metal alcalin pământos cu o importanță deosebită pentru organismul uman. Acesta este esențial pentru buna funcționare a tuturor celulelor și participă la peste 300 de reacții enzimatice. Ionii acestui mineral pot interacționa cu polifosfații și derivații acestora precum ADN-ul, ARN-ul și ATP-ul (principala sursă de energie a organismului). Această interacțiune de datorează relației dintre ionii de Magneziu și cei de Fosfor. Mai mult, Magneziul are capacitatea de a se lega pe suprafața moleculei de adenozin trifosfat (ATP), astfel încât, în acest mod, acest mineral contribuie la energizarea corectă a organismului, susținând metabolismul energetic și combătând stările de oboseală și epuizare atât la nivel fizic, cât și mental. De asemenea, Magneziul susține metabolismul energetic și prin participarea în procesul de oxidare a nutrienților pentru eliberarea de energie (fosforilarea oxidativă) sau prin rolul său de cofactor în metabolizarea glucidelor (glicoliză). În ceea ce privește relația Magneziului cu moleculele de ARN și ADN, acesta nu doar că poate interacționa cu ele, ci este esențial în sinteza lor. Similar acest mineral este esențial în biosinteza proteinelor și în procesul de diviziune celulară. Magneziul are un rol fundamental și în funcționarea sistemului imunitar, el având chiar și un efect antihistaminic ce poate îmbunătății rezistența organismului la diverși factori alergeni. Nu în ultimul rând, Magneziul este esențial și în sinteza antioxidantului glutation.
Deși majoritatea lumii cunoaște importanța Calciului pentru structura oaselor și a dinților, Magneziul și Potasiul sunt deseori trecute cu vederea atunci când alegem un supliment pentru menținerea sănătății sistemului osos. Totuși, aceștia sunt unii dintre partenerii cei mai importanți ai Calciului în procesele de formare a oaselor și a smalțului dentar. Mai exact, Magneziul participă la transportul activ al ionilor de Calciu, Potasiu și Sodiu, la nivelul membranei celulare (transport transmembranar). De asemenea, toate aceste elemente „colaborează” și în transmiterea impulsurilor nervoase, reglarea contracțiilor musculare și normalizarea ritmului cardiac. De fapt, relația dintre aceste elemente este una complexă, Magneziul fiind necesar pentru absorbția și fixarea Calciului în oase, însă cele două intră în competiție în legarea de anumite situri din organism, influențându-se reciproc în procesul de absorbție. Astfel, dozele prea mari de Calciu pot bloca absorbția Magneziului, reversul fiind și el adevărat. În mod interesant, Magneziul se află într-o relație similară și cu Zincul sau Fosforul, consumul unor alimente prea bogate în fosfați ducând la blocarea absorbției Magneziului. În ceea ce privește relația Magneziului cu Potasiul, cele două sunt intercorelate la nivel intracelular. Putem observa, astfel, cât de importantă este asigurarea aportului echilibrat al tuturor mineralelor în organism, acest lucru putând fi realizat prin adoptarea unei diete cât mai diversificate și, la nevoie, prin suplimentare. În produsul de față am ales să folosim Citratul de magneziu care, similar citratului de calciu, este o formă 100% naturală și cu o biodisponibilitate crescută față de alte forme sub care este prezent acest mineral.
Vitamina B1 (tiamină) este o vitamină hidrosolubilă a complexului B ce se regăsește cu precădere în alimente precum cereale integrale, drojdie, nuci, leguminoase, pește și carne, împreună cu alte vitamine ale acestui complex. Aceasta se mai numește și aneurină datorită proprietăților protectoare împotriva inflamațiilor nervilor și este esențială în metabolismul carbohidraților, participând și în procesele metabolice proteice și lipidice. Carența în această vitamină poate duce la afecțiuni precum beri-beri sau sindromul Wernicke-Korsakoff. Suplimentarea cu tiamină este deseori recomandată în sarcină dar și anumite afecțiuni precum cele digestive (inapetență, colită ulcerativă, episoade prelungite de diaree), imunitate scăzută, boli cardiovasculare, tulburări de vedere, diabet de tip 2 sau tulburări de memorie. Numită și vitamina „bunei dispoziții” sau „a performanței intelectuale”, aceasta este benefică și în stări de surmenaj intelectual, depresie sau astenie. Din cauza stilului de viață alert și a alimentației dezechilibrate, caracteristice dietelor vestice de tip fast-food, aportul de vitamina B1 poate fi unul destul de scăzut în organism. Abuzul de alcool, fumatul, alimentele bogate în sulfiți și excesul de dulciuri rafinate, orez decorticat sau făină albă pot fi și ele cauze de inducere ale carenței în această vitamină. Din nefericire, chiar și unii compuși valoroși din plante (de ex., quercetina, rutina, acidul clorogenic, acidul cafeic, taninuri) pot acționa antagonic tiaminei, însă, de obicei, alimentele naturale integrale au un profil nutrițional echilibrat, compensând această acțiune.
Vitamina B2 (riboflavină) este o altă membră a complexului vitaminic B. Similar celorlalte vitamine din acest complex, aceasta participă în procesele metabolice, fiind o coenzimă și având un rol important și divers. Astfel, riboflavina contribuie la formarea anticorpilor, la reacțiile de oxidoreducere, în sinteza celulelor roșii, a celulelor epiteliale și în mecanismul vederii, împreună cu vitamina A. Surse alimentare bogate în vitamina B2 sunt: ouăle, lactatele (lapte, brânză, iaurt, cașcaval), carnea și organele, ciupercile, drojdia și legumele verzi (e.g. sparanghelul). Suplimentarea cu acest nutrient esențial este recomandată în sarcină, prevenția migrenelor, tulburări de vedere (subțierea corneei), probleme digestive (de ex., malabsorbție, celiachie, boli inflamatorii ale intestinelor), anemie, diabet, afecțiuni cardiovasculare, imunitate scăzută, consum excesiv de alcool și în cazul utilizării contraceptivelor orale. Carența de riboflavină poate duce la stomatită, manifestată prin înroșirea limbii, dureri în gât, buze uscate și crăpate și inflamarea colțurilor gurii. Și ochii pot fi afectați, înroșindu-se, lăcrimând și manifestând sensibilitate la lumină. În plus, chiar și un deficit moderat din această vitamină poate scădea rata de absorbție a fierului, cauzând anemie (cu nivele normale de hemoglobină și eritrocite de mărime normală).
Vitamina B3 (niacină), denumită și acid nicotinic, formează împreună cu nicotinamida sau niacinamida complexul vitaminic B3. Acestea sunt, la rândul lor, parte a complexului vitaminic B, cu rol esențial în metabolismul glucidic, lipidic și proteic. Cele mai bune surse alimentare pentru această vitamină sunt: tonul, curcanul, carnea de porc, ghimbirul, pasta de susan, tarhonul, ciupercile și ardeii verzi. Folosită ca supliment alimentar, niacina este recomandată în regularizarea nivelelor colesterolului seric și reducerea temporară a tensiunii arteriale prin vasodilatație. Fiind precursoare ale coenzimelor NAD (nicotinamidă adenin dinucleotidă) și NADP (fosfat nicotinamidă adenin dinucleotidă), niacina și nicotinamida au un rol important în procesele catabolice și anabolice ale acizilor grași, carbohidraților, proteinelor și în sinteza colesterolului și metabolizarea alcoolului. De asemenea, acestea sunt implicate în procesele de semnalizare celulară și de reparare a ADN-ului. Deficiența de vitamine ale complexului B3 poate duce la pelagră, anemie, dureri de cap, leziuni ale gurii și pielii, oboseală, anxietate, probleme de concentrare, iritabilitate și stare de vomă. Ca și în cazul altor vitamine din complexul B, niacina este recomandată celor cu boli cardiovasculare, inflamații intestinale, surmenaj intelectual, depresie, inflamații ale nervilor și în tulburări neuroimune (de ex., scleroză multiplă, Parkinson). În doze mari (>3g/zi) vitamina B3 prezintă hepatotoxicitate, nefiind indicată celor cu afecțiuni ale ficatului, diabet, gută sau femeilor însărcinate.
Vitamina B5 (acidul pantotenic) este o vitamină hidrosolubilă ce face parte din complexul vitaminic B. Aceasta este implicată în procesele de metabolizare a carbohidraților, proteinelor și grăsimilor, fiind necesară și pentru sinteza coenzimei-A (CoA) care contribuie la biosinteza acizilor grași, a colesterolului și a acetilcolinei. CoA este deosebit de importantă și în procesele enzimatice. Așa cum reiese și din denumirea sa, acidul pantotenic se găsește în diverse cantități în aproape orice aliment, astfel carențele în această vitamină sunt foarte rare. Cele mai bune surse alimentare pentru acest nutrient esențial sunt: gălbenușul de ou, ciupercile uscate, ficatul, cerealele integrale, lucerna, drojdia și semințele de floarea-soarelui.
Vitamina B6 (piridoxina) este esențială pentru sănătatea pielii, a sistemului nervos, a sistemului imunitar și pentru procesul de hematopoieză. Piridoxina este esențială și pentru regenerarea celulelor mucoaselor, tractului digestiv și ale ficatului. Această vitamină contribuie și la îmbunătățirea memoriei și la sporirea performanțelor cognitive. De asemenea, ea contribuie la fluidizarea sângelui. În asociere cu seleniul, vitamina B6 menține o bună circulație a sângelui la nivelul structurilor oculare, iar împreună cu triptofanul, aceasta reglează ciclul menstrual, atenuează dificultățile sarcinii și întărește sistemul osos. Piridoxina acționează ca și coenzimă în numeroase procese enzimatice și participă în metabolismul glucozei, lipidelor și al aminoacizilor. Deficiența în acest nutrient se manifestă prin somnolență, confuzie, anemie sideroblastică, erupții cutanate similare cu cele ale dermatitei seboreice, ulcerații ale limbii (glosită atrofică), conjunctivită și crăparea colțurilor gurii. Persoanele vârstnice, alcoolicii, femeile cu diabet de tip 1, cei cu boli inflamatorii cronice (de ex., artrită reumatoidă, boli inflamatorii intestinale), cei cu afecțiuni hepatice, cei infectați cu HIV și cei care fac hemodializă au nevoie de un aport suplimentar de vitamina B6. De asemenea, tratamentul cu anumite medicamente (de ex., contraceptive orale, hidrocortizon, anticonvulsive) poate reduce nivelele acestei vitamine în organism. Cele mai bune surse de piridoxină sunt: carnea de porc, vită sau curcan, bananele, năutul, fisticul și cartofii.
Vitamina B7 (biotina) a fost cunoscută și sub denumirea de vitamina H sau coenzima R. Aceasta este o vitamină hidrosolubilă, parte a complexului vitaminic B. La fel ca celelalte vitamine B, biotina este implicată în sinteza acizilor grași și în metabolismul glucidic. Aceasta participă și la sinteza aminoacizilor valină și izoleucină. Biotina influențează creșterea celulară și are un efect reglator și asupra glicemiei. Suplimentarea cu această vitamină este cel mai des recomandată celor care doresc păr și unghii puternice, fiind regăsită în multe cosmetice și produse de îngrijire personală. La fel ca în cazul acidului pantotenic, deficiența de biotină este rar întâlnită, fiind o consecință în principal a unor tulburări metabolice și de absorbție. Persoanele cu o dietă bazată pe ouă crude, pot induce o carență în vitamina B7 din cauza acțiunii antagonice a avidinei regăsite în albușul crud. De asemenea, femeile fumătoare, cele gravide și cele care alăptează, alcoolicii, vârstnicii, atleții, epilepticii și cei care au un deficit de acid clorhidric în stomac necesită un aport mărit de biotină. Cele mai bune surse alimentare de biotină sunt: carnea de vită, ficatul de porc, drojdie, cereale integrale, ouă gătite, avocado, somon și conopidă.
Vitamina B9 (acidul folic) este un nutrient esențial ce face parte din complexul vitaminic B. Uneori, mai este denumită și vitamina M. Acesta este folosit, cel mai adesea, de către femeile însărcinate pentru prevenirea defectelor de tub neural la făt. Suplimentarea pe termen lung este asociată cu scăderea riscului de accidente vasculare și boli cardiovasculare. Folații sunt esențiali în sinteza ARN-ului și a ADN-ului. De asemenea, acesta este implicat în metabolismul aminoacizilor și în procesele de diviziune celulară. Deficiența de acid folic poate cauza o formă de anemie (celule roșii mărite și reduse ca număr). Carența în această vitamină este asociată cu oboseală cronică, palpitații, insuficiență respiratorie, depresie, ulcerații pe limbă și modificări în pigmentarea părului și a pielii. Uneori, suplimentarea cu acid folic poate masca deficiența de vitamina B12. La fel ca în cazul altor vitamine din complexul B, persoanele cu probleme digestive (boala Crohn, celiachie) și cei care fac abuz de alcool, necesită un aport crescut al acestui nutrient. Cele mai bune surse de acid folic sunt vegetalele de culoare verde închisă, fructele, nucile, leguminoasele, lactatele, ficatul, drojdia, sparanghelul și spanacul.
Vitamina B12 (cobalamina) este cea mai mare și mai complicată din punct de vedere structural dintre toate vitaminele. Aceasta nu poate fi sintetizată decât de către bacterii și arhee care sunt singurele capabile de a sintetiza enzimele necesare acestui proces. De aceea, obținerea industrială de cobalamină este realizată doar prin fermentație bacteriană. Cele mai bune surse alimentare pentru acest nutrient esențial sunt: scoicile, peștele, carnea, organele, ouăle și lactatele. Vitamina B12 are un rol esențial în buna funcționare a creierului și a sistemului nervos datorită implicării sale în sinteza de mielină și în metabolismul neurotransmițătorilor dar și în procesul de hematopoieză. Similar cu celelalte vitamine ale complexului B, cobalamina ia parte în metabolismul acizilor grași, glucidelor și al aminoacizilor. Aceasta afectează și sinteza ADN-ului. Carența majoră de cobalamină poate afecta în mod ireversibil sistemul nervos și creierul cauzând simptome psihotice sau manie. Deficitul ușor în acest nutrient se manifestă prin oboseală cronică, depresie, tulburări de memorie și atenție, dureri de cap și paloare. Cei mai predispuși acestor carențe sunt bătrânii și cei cu probleme de secreție a acidului gastric. O altă grupă de risc o reprezintă veganii și cei care consumă foarte rar produse de origine animală. Administrarea de medicamente poate interfera și ea cu nivelele de cobalamină din organism, astfel, cei care urmează un tratament de lungă durată cu metformină sunt sfătuiți să își suplimenteze dieta cu vitamina B12 și/sau suplimente de calciu. De asemenea, inhibitorii de pompă de protoni (omeprazol, pantoprazol, esomeprazol) și substanțele antagonice ale receptorului H2 (ranitidina, famotidina, nizatidina, cimetidina), prin reducerea secreției de acid clorhidric în stomac, afectează în timp nivelul de cobalamină din organism.
Vitamina C (acidul ascorbic) este un micronutrient esențial vieții. Aceasta este necesară pentru sinteza colagenului din piele, oase, dinți, gingii sau cartilagii. De asemenea, ea stimulează absorbția fierului și, împreună cu vitaminele A și E, are o acțiune puternic antioxidantă luptând împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ. În ceea ce privește vitamina E, acidul ascorbic ajută la refacerea formelor reduse ale acesteia, redându-i acțiunea antioxidantă.
Un alt rol important al acestei vitamine este acela de întărire a sistemului imunitar și de biosinteză a hormonilor de adaptare la stres. Un aport corespunzător (minimum 260 mg/zi) de vitamina C în organism ajută la diminuarea perioadelor de convalescență echilibrând sistemul imunitar. Similar altor vitamine, aceasta este implicată în metabolismul energetic celular, conferind organismului un plus de energie în stările de surmenaj.
Din nefericire, această vitamină este eliminată foarte ușor din organismul uman, iar acesta nu este capabil să își sintetizeze cantitățile necesare de vitamina C. Expunerea la diverși factori de stres, cum ar fi fumatul sau stilul de viață dezechilibrat, precum și tratamentul cu diferite medicamente (e.g. aspirină, anticoncepționale) măresc viteza de eliminare a acestui nutrient sau reduc absorbția sa din sursele alimentare. În plus, vitamina C se distruge ușor prin oxidare și tratare termică (e.g. gătire), fapt ce duce la scăderea aportului său din alimentele ce nu sunt consumate proaspete, în stare crudă. Astfel, cel mai adesea, în dieta modernă bazată pe alimente înalt-procesate, organismul nostru poate să nu beneficieze de un aport corespunzător de vitamina C.
Vitamina E (α-tocoferol) face parte din categoria vitaminelor liposolubile, astfel, aceasta se găsește cu precădere în alimente grase precum uleiurile (e.g. de rapiță, migdale, măsline, germeni de grâu), avocado, unt, nuci și semințe, dar și în legume precum spanacul, broccoli sau sparanghelul. Această vitamină se regăsește, în natură, sub mai multe forme, mai exact 4 tipuri de tocoferoli și 4 tipuri de tocotrienoli. Aceste forme variază din punct de vedere al activității lor biologice, α-tocoferolul fiind considerată forma cea mai utilă pentru consumul uman. Mai mult, denumirea de „D-α-tocoferol” este dată α-tocoferolului obținut din surse naturale, așa cum este și cel prezent în produsul de față.
Vitamina E are o serie de funcții biologice foarte importante, cea mai cunoscută fiind cea antioxidantă. Aceasta limitează propagarea radicalilor liberi în țesuturi și oxidarea acizilor grași polinesaturați, fiind ajutată în special de vitamina C care o readuce într-o stare reducătoare. De aceea, suplimentarea corespunzătoare cu această vitamină ar putea reduce sau întârzia riscul de a dezvolta afecțiunile cronice asociate stresului oxidativ. De asemenea, α-tocoferolul reglează activitatea enzimatică, afectează exprimarea unor gene și ia parte în diverse procese metabolice. În plus, studiile in vitro au arătat și importanța vitaminei E în reglarea sistemului imunitar. Nu în ultimul rând, aceasta participă la funcțiile neurologice și are o acțiune vasodilatatoare și anticoagulantă (de fluidizare a sângelui).
Datorită acestor funcții deosebit de importante ale vitaminei E, suplimentarea sa este, de obicei, recomandată persoanelor cardiace sau celor care vor să reducă riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare. Din cauza problemelor de absorbție și fixare a nutrienților din alimente, persoanele cu boli inflamatorii intestinale (de ex., boala Crohn, colita ulcerativă, boala celiacă) și cele care nu metabolizează corect grăsimile (de ex., fibroză chistică, secreție insuficientă de bilă) sunt sfătuite și ele să își suplimenteze dieta cu vitamine și minerale, printre care foarte recomandată fiind vitamina E. Nu în ultimul rând, sunt studii științifice care arată faptul că vitamina E ar putea ajuta și la menținerea sănătății ochilor, fiind utilă în protejarea împotriva afecțiunilor degenerative maculare provocate de îmbătrânire.
În încheiere, vom lista o sinteză a celor mai importante funcții ale vitaminelor și mineralelor ce se regăsesc în produsul de față:
- Contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar (Vit. C, Vit. B6, Vit. B9, Vit. B12).
- Contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos (Vit. B1, Biotina, Niacina, Vit. B2, Vit. B6, Vit. B12, Vit. C, Mg).
- Contribuie la funcționarea normală a sistemului muscular (Mg).
- Contribuie la funcționarea normală a sistemului osos (Mg).
- Contribuie la funcționarea normală a inimii (Vit. B1)
- Contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ (Vit. B2, Vit. C, Vit. E).
- Contribuie la menținerea sănătății psihice (Vit. B1, Biotina, Niacina, Vit. B6, Vit. B9, Vit. C, Mg).
- Contribuie la performanța mentală normală (Vit. B5).
- Contribuie la menținerea vederii normale (Vit. B2).
- Contribuie la menținerea sănătății dinților (Mg).
- Contribuie la menținerea sănătății părului (Biotina).
- Contribuie la menținerea sănătății pielii (Biotina, Niacina, Vit. B2).
- Contribuie la formarea normală a colagenului pentru funcționarea normală a sistemului osos, ligamentelor, vaselor de sânge, pielii, dinților și gingiilor (Vit. C).
- Contribuie la menținerea sănătății membranelor mucoase (Biotina, Niacina, Vit. B2).
- Contribuie la reducerea oboselii și a extenuării (Niacina, Vit. B2, Vit. B5, Vit. B6, Vit. B9, Vit. B12, Vit. C, Mg)
- Contribuie la metabolismul energetic normal (Vit. B1, Biotina, Niacina, Vit. B2, Vit. B5, Vit. B6, Vit. B12, Vit. C, Mg).
- Contribuie la echilibrul electrolitic (Mg).
- Contribuie la regenerarea formei reduse a vitaminei E (Vit. C).
- Crește absorbția fierului (Vit. C).
- Contribuie la metabolismul normal al fierului (Vit. B2)
- Contribuie la formarea normală a globulelor roșii și a hemoglobinei (Vit. B6, Vit. B9, Vit. B12).
- Contribuie la menținerea globulelor roșii normale (Vit. B2).
- Contribuie la procesul de diviziune celulară (Vit. B9, Vit. B12, Mg).
- Contribuie la creșterea țesutului matern în timpul sarcinii (Vit. B9).
- Contribuie la sinteza normală a aminoacizilor (Vit. B9).
- Contribuie la sinteza normală a proteinelor (Mg).
- Contribuie la sinteza normală și la metabolizarea hormonilor steroizi, a vitaminei D și a unor neurotransmițători (Vit. B5).
- Contribuie la reglarea activității hormonale (Vit. B6).
- Contribuie la sinteza normală a cisteinei (Vit. B6).
- Contribuie la metabolismul normal al homocisteinei (Vit. B6, Vit. B9, Vit. B12).
- Contribuie la metabolismul normal al proteinelor și al glicogenilor (Vit. B6).
- Contribuie la metabolismul normal al macronutrienților (Biotina).
Mod de folosire:
Adulți: 3-6 capsule pe zi, câte 1-2 capsule înainte de mesele principale, cu un pahar de apă, timp de 4 săptămâni. După o pauză de 20 de zile, cura se poate repeta.
Copii: 1-3 capsule pe zi.
Alături de folosirea suplimentelor alimentare, pentru menținerea unei sănătăți optime, sunt recomandate: adoptarea unui stil de viață și al unei alimentații echilibrate, efort fizic moderat și o hidratare corespunzătoare!
Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Memorie Plus (capsule) sau cu Infostim (capsule) de la Hypericum!
Produse cu acțiune similară sau complementară: Infostim Junior (capsule), Lecitină 1.200 mg (capsule moi), Lecitină – Fosfatidilcolină (capsule), Multivitamin cu Luteină/Ginseng (capsule), Hyper Vita (capsule), Petit Vigor (capsule), Deprecalmin (capsule), Gotu Kola (capsule), Ginkgo biloba (ceai, capsule), Magneziu Complex Ionic (capsule), Bisglicinat de Magneziu (capsule), Potasiu și Magneziu (capsule), Orotat de Magneziu (capsule), Omega 3 din Alge (capsule), Omega 3 (Ulei de Pește) (capsule moi), 5‑HTP Stres (capsule), Coenzima Q10 (capsule), Hyper Geriatric (capsule), Lăptișor de Matcă Liofilizat (capsule), Colostru (capsule), Hyper Anti-aging (capsule), RO-BIO MUSH (capsule), Hyper Antioxidant Forte (capsule), HyperCardio Tonic (capsule), Vitacan (capsule), Ginseng Siberian (capsule), Elixirul vieții RO, Spirulină cu Aloe și Cătină-albă (capsule), Spirulină & Chlorella (comprimate), Spirulină (capsule, pulbere), Chlorella (pulbere), Lăptișor de Matcă în miere, Bitterul Ierburile-vieții (capsule, hidroalcoolic), Sevă de Mesteacăn (capsule, sirop), Siropul Vitaminizant cu Cătină-albă (zahăr/Stevia), Sirop de Cătină-albă (miere/zahăr/stevia/îndulcitori), Ceai de Cătină-albă, Măceșe, Coacăz-negru sau Afin, Suc de Coacăze-negre vitaminizant, Aminoregen (monodoze) sau Oțet Antistres de la Hypericum.
Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm asocierea cu: Uleiul de Magneziu; Serul Antiaging cu Vitamina C și Magneziu; Balsamul Taina Plantelor; Pasta de dinți naturală Hyper BoronProtect (cu/fară bicarbonat de sodiu); Crema Întinerire cu Aur, Smirnă și Tămâie; gama de protecție solară Hyper Sun; Crema Antiaging (cu/fără SPF); Serul Vitamina C cu Magneziu (set fiole); Crema de mâini Antiaging cu Acid Hialuronic și Coenzima Q10; Crema contra căderii părului; Uleiul esențial de Lavandă, Bergamotă, Portocală, Grapefruit, Melisă, Mandarine, Lămâie, Tămâie sau Ylang-ylang; Tămâia Naturală Aromată Lucrată Manual (Trandafir, Sparta, Chiparos Regal, Floarea Pustiei, Mâna Maicii Domnului) și Sarea de baie Hyper Anti-stres sau Calciu și Magneziu de la Hypericum.
Greutate netă: ℮ 25,74 g
Un flacon conține: 60 capsule a câte 429 mg
Contraindicații: Nu se utilizează de către persoanele alergice la drojdie sau de către cele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.
Precauții:
- Femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele care urmează tratamente medicamentoase, care se află sub supraveghere medicală, sau care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale, sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
- A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
- A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
- Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.
Condiții de păstrare: bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.
Echipa dumneavoastră, Hypericum
Adaugă comentariu nou