Drum fără Nichifor Coţcariul
Pornesc singură, într-o dimineaţă de iunie pluvial, cu reviste "Conexiuni" în portbagaj, cu cărţi ale Societarilor, bune de aşezat pe rafturi, cu îndoiala din Bucovina, pe care o port cu mine peste tot, cu încrederea că aş putea vreodată depăşi limitele unei dileme ce mă descoperă câteodată între surâs şi melancolie...
Introducerea a fost făcută încă de ieri, când un coleg m-a întrebat "Când înfloreşte teiul?" I-am răspuns cu ochii la numărul meu de maşină: "Cum, când? De ziua lui Eminescu!"
Oare nu sunt eu puţin coţcar? Cu "Conexiuni" la locul lor, le promit că vor ajunge cu bine la destinaţie şi... la drum! Prima jumătate e peisaj cu sânziene, de culoarea unor rochii de seară. A doua jumătate e ardoarea florilor de maci, paradoxale, firave şi impunătoare. Pe deasupra, mirosul florilor de tei. Care mie îmi este nelipsit, iarnă, vară... Parcă m-aş îndrepta de fiecare dată câtre un 15 Iunie favorit - pe cap cu coroniţă de sfârşit de an şi la urechi ai copilăriei cercei de cireşe... "Mai suna-vei, dulce corn?..."
Cum să duci "Conexiuni", altfel decât cu grijă? Ca pe o zestre. Cui? A cui? A unui posesor, a unui destinatar, a unui izvor, a unui cititor. Şi revista există ca să ajungă la un cititor. Ea porneşte dintr-un burg nordic medieval, de la Bistriţa, spre un alt burg central medieval, la Mediaş. Aici, au loc "Zilele Revistelor de Cultură din Transilvania şi Banat". Cred că de mulţi ani revistele n-au mai jucat un rol atât de important pe scena culturii româneşti. Cu redacţii bine alcătuite, membri avizaţi, de scris, de scriere, unitate în diversitate, stil conturat, revistele de azi oferă o imagine deosebit de frumoasă, de admirat. Ideea de-a strânge laolaltă aceste reviste - nuclee de idei - merită aplauze din inimă.
Revista "Conexiuni" a fost invitată pentru prima dată să participe la sărbătoarea surorilor ei mai mari. Chiar dacă apare de opt ani, trimestrial, şi a ajuns la 22 de numere, diverse şi complexe, ea se distinge prin eleganţă, culoare, fiind reprezentativă pentru activitatea culturală bistriţeană şi oferind în pagini spaţiu de manifestare a unor idei. Este o revistă vie, care se hrăneşte din evenimente la cald şi transmite pulsul de la Centrul Cultural Municipal Bistriţa, unde apare şi de unde este finanţată, ca să străbată şi să bată ţara, lumea, în lung şi-n lat.
Zilele cu reviste, la Mediaş, 8-9 iunie 2013, au reprezentat un moment de recunoaştere a revistei "Conexiuni" şi implicarea acesteia în luarea unor decizii importante. Programul a conţinut atât prezentarea revistelor prezente, cât şi un simpozion- dialog, cu scopul de-a relua o tradiţie, şi anume Concursul Naţional "Aron Cotruş". Dezbaterea generată de subiectul propus a fost în măsură să stabilească o schiţă de regulament, ce va fi definitivat în timpul imediat următor. Mai exact, revistele din Transilvania şi Banat - hartă pe care figurează şi "Conexiuni" - vor stabili de comun acord propuneri, nominalizări, premii şi vor oferi un premiu Opera Omnia unui scriitor contemporan, de valoare unanim recunoscută.
Miza este mare. Posibilităţile - generoase. Perspectiva - luminoasă. Misiunea revistelor este una decisivă, încurajatoare, implicată şi pregnantă, contribuind la o aşezare dreaptă a valorilor în lumea în care (mai) trăim. Organizatorii Zilelor de la Mediaş s-au detaşat prin bună intenţie, nobleţe, speranţă, încă de la prima cărămidă, metaforic vorbind. În primul rând, domnul primar Teodor Neamţu a participat la întâlnire, cu răbdare, până la capăt, manifestând interes pentru cele spuse şi propuse, a promis sprijin financiar, susţinere - elemente ce conturează un profil deosebit, cu bunăvoinţă de-a da culturii ce-i al culturii. Apoi, domnul director al Direcţiei Municipale pentru Cultură Mediaş, Lucian Teodor Costea, este un om deschis, harnic, prin tinereţe şi respect. Nu se putea alege un loc mai potrivit pentru o astfel de manifestare decât Sala de Conferinţe a Bibliotecii din Mediaş, purtând numele "Stephan Ludwig Roth". Şi pentru ca numărul magic să fie constituit, urmează al treilea personaj - Antonela Sofia Barbu - gazdă şi ghid, omul de legătură pentru participanţi din colţuri de ţară, fiinţă sensibilă, cu un discurs potrivit, bun moderator pe tot parcursul evenimentului, dinainte, din timpul şi de după.
Zilele de la Mediaş au constituit în primul rând o sărbătoare a revistelor. Ele au format, dincolo de oameni - scriitori, pictori, artişti - un cerc de prieteni, dându-şi mâinile, paginile, copertele, articolele, înţelegându-se între ele cu mult mai bine.
Printre stropi de ploaie medievală, curtea Bibliotecii din Mediaş respira aerul vechi şi nou, în aşteptarea toamnei cu "Aron Cotruş", cu Opera Omnia şi cu revenirea revistelor. Ca decor sta acolo un car tradiţional, peste care a crescut iarbă, au înflorit plante. Coţcariul nu merge mai departe. Nici n-a fost. "Conexiuni"-le şi-au îndeplinit visul. Este şi impropriu să duci/ aduci ... conexiuni. Ele se stabilesc pur şi simplu. Dincolo de timp, de anotimp, de rânduri, de gânduri, de tăceri...
Comentarii
Da, şi?...
Adaugă comentariu nou