Drumul Gării Marii Uniri 2018 a poposit la Complexul Muzeal B-N
Un eveniment de mare sensibilitate românească, de elocventă atitudine patrotică, de un românism autentic privind istoria zbuciumată a naţiunii române s-a derulat la Complexul Muzeal B-N, în Sala „Grigore Bradea”, printr-o superbă, semnificativă şi lămuritoare expoziţie itinerantă, cu un sugestiv şi pertinent titlu „Gară pe Drumul Marii Uniri 2018”, într-o organizare şi expunere de excepţie, cu participarea a numeroase personalităţi judeţene şi locale, a unui numeros public avizat.
Acest proiect al Asociaţiei Dar Development, în colaborare cu CENEAFER, este o oglindă şi un act de recuperare a istoriei adevărate a României, rolul şi semnificaţia pe care Căile Ferate Române l-au avut de-a lungul unui secol de existenţă, inclusiv contribuţia la victoria în Primul Război Mondial, cât şi facilitarea transportului la marele eveniment de la Alba Iulia.
În deschiderea activităţii, managerul Complexului Muzeal B-N, artistul plastic profesionist, dr. Alexandru Gavrilaş, un om dedicat culturii, a salutat prezenţa oficialităţilor, invitaţilor, expozanţilor şi faptul că această expoziţie este o „istorie vie” a României, care merită cunoscută.
Vicepreşedintele C.J B-N, prof. Vasile Puica, a punctat faptul că 100 de ani de la Marea Unire este un act istoric care trebuie să ne unească în simţiri şi acum, iar valoroasa expoziţie este un act reparator al istoriei românilor, un omagiu adus combatanţilor din Primul Război Mondial.
În 2018, Bistriţa este prima destinaţie a expoziţiei, iar despre valoarea şi importanţa expoziţiei au vorbit, cu argumente şi exemplificări, Marcel Oţoiu, director general al Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară, cât şi directorul Muzeului CFR – Mircea Dorobanţu, care au precizat că este necesar ca populaţia să cunoască eroii feroviari şi importanţa căilor ferate în realizarea României Moderne.
Expoziţia cuprinde exponate inedite, poze, scrisori, hărţi militare strategice desecretizate din Primul Război Mondial, cât şi tipuri de armament greu, trenuri blindate etc.
Au onorat cu prezenţa directorul CJC B-N, prof. dr. Gavril Ţărmure, directorul Bibliotecii Judeţene „G. Coşbuc” – Ioan Pintea, Cornelia Vlaşin , director al Ahivelor Naţionale, Direcţia Judeţeană B-N etc.
A fost un act de mare cultură şi de mare reverberaţie patriotică.
Citiţi şi:
- Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud: Deschidem Anul Centenarului cu o primă expoziție itinerantă organizată în cinstea Marii Uniri!
- Expoziţia „Eroi bistriţeni şi năsăudeni în Marele Război, 1914-1918, la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud
- Gară pe drumul Marii Uniri
- Arhivele sărbătoresc 80 de ani de existenţă la Bistriţa
- Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, porţi deschise spre cunoaşterea istoriei
Adaugă comentariu nou