După 30 de ani, Complexul Muzeal are o nouă imagine. Ministrul Ioan Vulpescu: Bistriţa-Năsăud este un model pentru susţinerea culturii. Bistriţa are un muzeu cu adevărat european

În 28 aprilie 1987, Complexul Muzeal Bistriţa era deschis publicului larg, iar la 30 de ani distanţă, a fost programată o nouă inaugurare, la finalizarea proiectului „Concept de organizare, funcţionare şi revitalizare a unor spaţii interioare şi curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud”.
În fapt, spaţiile interioare şi curtea Muzeului Judeţean au fost „revitalizate” printr-un proiect de peste 6 milioane lei, finanţat din fonduri norvegiene rerambursabile. Investiţia, care s-a întins pe perioadă de 30 de luni, a vizat subsolul clădirii (unde a fost amenajată o sală multifuncţională), intrarea principală, faţadele interioare, curtea interioară - cu o zonă de piaţă urbană, zonă de grădină urbană, zona rurală şi zona pieţei volante, partea de învelitoare a clădirii şi Secţia de istorie naturală.
Ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, a fost invitatul administraţiei judeţene şi al managerului Alexandru Gavrilaş, la evenimentul festiv, alături de un public numeros, de la oameni de cultură ai urbei, profesori universitari, directori ai unor institiţii deconcentrate, parlamentari, primari din judeţ, dar şi angajaţi ai Consiliului Judeţean, cei care au contribuit la implementarea acestui proiect.
„Mă bucur că domnul ministru Ionas Vulpescu şi-a făcut timp să fie alături de noi, aş vrea să le mulţumesc tuturor colegilor mei care au fost implicaţi în acest proiect, şi cei de la Consiliul Judeţean , şi cei din Complexul Muzeal. E un proiect care s-a derulat cu foarte multe greutăţi, mă bucur foarte mult că în ceasul al 12-lea am ajuns la final. Îi mulţumesc managerului Complexului Muzeal şi companiei care a făcut eforturi foarte mari în ultima perioadă ca noi să ne putem întâlni aici pentru inaugurarea muzeului. Am o mulţumire sufletească că împreună cu colegii din Consiliul Judeţean, atât aparatul de specialitate, cât şi plenul, legislativul, încheiem o misiune, cea de a pune toate instituţiile de cultură, cele mai importante instituţii de cultură a judeţului, în casă nouă.
Am reuşit împreună să dăm Bibliotecii „George Coşbuc” o casă nouă, am reuşit să reabilităm sediul central al Centrului Judeţean pentru Cultură, de asemenea, prin reabilitarea fostului Cinematograf Dacia, prin crearea Centrului Cultural Dacia avem condiţii foarte bune pentru colegii de la Ansamblul Profesionist Dor Românesc, şi de astăzi şi colegii noştri din Complexul Muzeal vor avea condiţii bune de muncă şi mai ales cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud, vizitatorii municipiului şi judeţului nostru, vor avea încă un punct de atracţie important”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, subliniind rolul Ministerului Culturii, sub igida căruia s-a derulat proiectul.
Preşedintele Consiliului Judeţean a menţionat că, în opinia sa, după implementarea acestui proiect, Bistriţa-Năsăud are „cel mai frumos complex muzeal din Transilvania cel puţin, în una din cele mai frumose clăduri istorice”.
În cuvântul său, ministrul Ioan Vulpescu a făcut o paralelă între primul roman european al literaturii române, al romancierului Liviu Rebreanu, şi un muzeu cu adevărat european, la Bistriţa.
„Cred că evenimentul din această după-amiază are ceva din romanele lui Liviu Rebreanu, care se termină în momentul în care încep. Nu întâmplător sunt 30 de ani de la inaugurarea Complexului Muzeal. În 2015, proiectul era sub genericul „65 de ani de activitate muzeistică în Bistriţa-Năsăud”, a trebuit să treacă 2016, ca să ne întâlnim din nou în 2017 să finalizăm acest proiect. Am început în perioada când eram la ministerul Culturii şi iată că îl terminăm în 2017, când am privilegiul să mă întorc acolo”, a remarcat ministrul Vulpescu.
Oficialul guvernamental a menţionat că judeţul Bistriţa-Năsăud este un exemplu la nivel naţional, pentru modul în care înţelege să investească în cultură. „E un semn al respectului, e un semn al protecţiei, al grijii pe care trebuie să o avem pentru cei care generează cultură. Nu poţi să ceri domeniului cultural să producă, înainte de a investi”, a subliniat ministrul Ioan Vulpescu.
Nu în ultimul rând, managerul instituţiei, Alexandru Gavrilaş, a precizat că acest proiect a fost gândit de o echipă de arhitecţi de la Cluj, că la început „era o poveste mare şi spectaculoasă”, cu mai multe obicetive, care a suferit modificări din cauza încadrării în finanţare. „Mulţumesc lui Dumnezeu că proiectul de la muzeu nu a eternizat. Avea toate şansele acum un an”, a dezvăluit managerul Alexandru Gavrilaş, povestind despre obstacolele cu care s-a confruntat în derularea proiectului. Acesta i-a îndrumat pe bistriţeni să vadă „cu ochii minţii şi cu sufletul” tot ce s-a realizat, să intre mai des la muzeu, pentru că e al tuturor celor care vor să vadă ceva frumos, să organizeze ceva frumos.
***

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, obiectiv de patrimoniu cultural definitoriu pentru judeţ, este amplasat în fosta cazarmă habsburgică construită în anul 1887. După Marea Unire, din 1918, clădirea şi-a păstrat destinaţia, găzduind Batalionul 8 Vănători de Munte, batalion înfiinţat de Principele Carol, viitorul Rege Carol al II-lea al României. După cel de-al doilea război mondial, a funcţionat o şcoală, iar din 1961 şi până în 1970 a fost cazarmă a Batalionului disciplinar. În 1987, clădirea este transferată din patrimoniul militar în patrimoniul Muzeului, care la acea vreme a fost inaugurat.
Muzeul şi-a desfăşurat activitatea în diferite locaţii ale oraşului, la Cas Argintarului, prin Primăria veche, astfel că viaţa muzeistică locală a luat fiinţă la 1 octombrie 1950, sub numele de Muzeul Regional Bistriţa.
Proiectul şi-a propus ca, printr-o suită de măsuri de dotare şi modernizare, să pună mai bine în valoare patrimoniul cultural existent, să consolideze calitatea muzeului de reper important în turismul cultural şi istoric, să regenereze imaginea muzeului, utilizând soluţii inovative preluate din experienţa internaţională şi adaptate potrivit specificului Muzeului Judeţean, devenind astfel un magnet pentru populaţia locală şi turişti.
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1842200449364216/
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1842199069364354/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5