După 37 de ani, Bistriţa-Năsăud nu mai are niciun sportiv la Jocurile Olimpice! Să privim cu încredere spre 2024!

Jocurile Olimpice stau să înceapă, deja primele probe s-au disputat înainte de festivitatea de deschidere. România are 101 sportivi calificaţi, la 17 discipline sportive. Niciunul din Bistriţa-Năsăud. Adică ne mândrim că Alexandrina Barbosa și Almudena Rodriguez, jucătoarele Naţionalei de handbal a Spaniei, sunt la Tokyo. Sunt, dar au pe cine reprezenta…

Situaţia aceasta nu a mai fost pentru sportul din judeţul nostru de la Olimpiada din 1984, de la Los Angeles. Cel puțin așa arată datele Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Era cum era, şi tot era un sportiv născut, crescut sau măcar antrenat în Bistriţa-Năsăud care îşi îndeplinea visul şi dădea speranţe şi iubitorilor de sport de acasă.

         „Avem speranţe pentru 2024, cel puţin aşa cred antrenorii. Sunt şanse la tenis de masă, box, haltere, chiar atletism. Dacă se respectau regulile vechi, când pe un ciclu olimpic, sportivul reprezenta vechiul club, atunci aveam o jucătoare la tenis de masă”, ne-a explicat directorul CSM Bistriţa, Adi Moldovan.

         Fostul director executiv al DJTS BN, Constantin Florian, a menţionat că situaţia era de aşteptat, atâta timp cât conducătorii ţării nu ştiu ce vor de la sport: o naţiune sănătoasă (care nu e), sport de masă (nu avem), sport de performanţă, clasarea în primele "N" naţiuni la Jocuri Olimpice.

         „Bistriţa a avut reprezentanţi la Jocurile Olimpice şi în 1908, erau doi saşi de aici. (…) Permanent am avut sportivi care ne-au reprezentat, fie la JO de vară, fie de iarnă. Nu vom avea reprezentanţi atâta timp cât sportul românesc nu ştie ce vrea. Facem strategii uimitoare pentru sport, dar fără un obiectiv clar. Banii îi primeşti ca atare. Tu nu ştii spre ce te îndrepţi. Pentru o participare la Jocurile Olimpice, preselecţia se face cu 8 ani înainte, ai şi Jocuri Olimpice pentru tineret. În timpul acesta, îi dai sportivului absolut tot – mâncare, cazare, serviciu (pentru că au nevoie). Pregătirea curge lin, fără sincope şi ajungi la performanţă”, ne-a spus Florian.

Iată cine au fost participanţii  din Bistriţa-Năsăud, la JO de la ultimele ediţii! 

Rio de Janeiro, 2016 – Adrian Crişan (din Bistriţa)  şi Bernadette Cynthia Szocs (CSM Bistriţa, născută la Târgu Mureş), la tenis de masă, Gabriel Sâncrăian (CSM Bistriţa, născut la Cluj-Napoca) la haltere.

Londra, 2012 - Gimnaştii Cristian Băţagă (CSM Bistriţa) şi Marius Berbecar (bistriţean de origine), halterofilii Răzvan Martin şi Gabriel Sâncrăian (CSM Bistriţa), Adrian Crişan la tenis de masă.

Beijing, 2008 – Felicia Moldovan Ţilea (atletism, născută la Măgura Ilvei), Valeria Beşe Motogna - port-drapel al delegaţiei României la Jocurile Olimpice şi Mihaela Ani-Senocico (handbal, născute la Bistriţa), Adrian Crişan (tenis de masă), Răzvan Martin (haltere, legitimat la CSM Bistriţa)

Atena, 2004 – Maria Cioncan (atletism, n. Maieru), Felicia Moldovan Ţilea (atletism- suliţă), Maria Rus (atletism, n. Sângeorz Băi), Vasile Hegheduş (haltere), Mihaela Steff şi Adrian Crişan (tenis de masă).

Sydney, 2000 – Felicia Ţilea (atletism), Gabriela Szabo (atletism, o medalie de aur şi una de bronz), Ana Mirela Ţemure (atletism, n. Căianu Mic), Valeria Motogna (handbal), Adrian Crişan (tenis de masă).

Atlanta, 1996 – Gabriela Szabo (atletism), Traian Cihărean (haltere, n. Bichigiu, 1969)

Barcelona, 1992 – Traian Cihărean (haltere)

Seul, 1988 – Traian Cihărean (haltere)

Los Angeles, 1984 – 

Moscova, 1980 - 

Montreal,1976 -

Bistriţa-Năsăud a obţinut medalii prin Gabriela Szabo, care are în palmares patru medalii la Jocurile Olimpice. De asemenea, măiereanca Maria Cioncan este, în sufletele tuturor şi în istorie, laureată a medaliei de bronz la proba de 1500 m de la Jocurile Olimpice de vară din 2004 de la Atena. Medaliile obţinute de halterofili au fost retrase. 

Aşadar, să privim încrezători spre 2024!

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5