După lupte ,,seculare”, PDL şi UDMR B-N au semnat protocolul de colaborare
-
View the full image
Ioan Oltean şi Kocsis Andras
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
26 februarie 2010 va rămâne cu siguranţă o zi istorică. Şi asta datorită protocolului semnat între liderii judeţeni ai UDMR şi PDL, protocol prin care pe plan local se împarte ,,tortul” funcţiilor de conducere în serviciile deconcentrate. La distribuirea funcţiilor s-a ţinut cont de criteriul componenţei etnice a judeţului, şi astfel organizaţia judeţeană UDMR s-a ales cu un post de subprefect, trei posturi de directori executivi şi patru posturi de directori adjuncţi.
Potrivit protocolului, ambele formaţiuni se angajează să respecte politica Guvernului României. De asemenea, membrii celor două formaţiuni se obligă să-i sprijine necondiţionat pe reprezentanţii PD-L şi UDMR în instituţiile judeţene, în instituţiile deconcentrate şi pe reprezentanţii aleşi în vederea realizării obiectivelor propuse.
Protocolul mai prevede ca PDL să sprijine toate iniţiativele care au menirea să consolideze comunitatea maghiară din judeţul Bistriţa-Năsăud.
La rândul său, UDMR se angajează să acorde tot sprijinul necesar proiectelor la nivel local şi judeţean promovate şi susţinute de către organizaţiile PDL din judeţul nostru.
Ioan Oltean: ,,Koszonom szepen, domnul preşedinte Kocsis!”
La semnarea protocolului, liderul judeţean PDL, Ioan Oltean, a demonstrat celor prezenţi că stăpâneşte şi câteva noţiuni de bază în limbă maghiară. Oltean şi-a început discursul, mulţumind în maghiară, partenerului de guvernare, Kocsis Andras.
,,Koszonom szepen, domnule preşedinte Kocsis! UDMR a fost pentru PDL un partener constant, consecvent şi fidel din 1992, încoace. Întotdeauna, partenerul nostru principal în gestionarea interesului judeţean a fost UDMR. Pentru prima dată suntem puşi în faţa unui moment ca acesta, când semnăm un protocol de colaborare care vizează transpunerea în regiunea noastră, în judeţul nostru, a obiectivelor majore ale Guvernului Boc, şi cu plăcere, astăzi, îmi exprim bucuria că semnăm un protocol care inserează angajamentele noastre principale, care vizează materializarea programului de guvernare la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud. Am convingerea că vom avea o conlucrare şi o colaborare excelentă şi că la sfârşitul acestui mandat al Guvernui vom putea să ne manifestăm satisfacţia unei colaborări excelente. Suntem parteneri vechi, suntem prieteni, suntem într-o echipă. (…) La nivel judeţean nu au fost probleme în ceea ce priveşte gândirea protocolului, punerea în aplicare a obiectivelor fiecărei formaţiuni politice”, a spus Ioan Oltean, preşedinte PDL B-N.
Kocsis Andras: ,,Problemele le vom rezolva în interiorul Coaliţiei”
După lupte ,,seculare” care au durat nici mai mult nici mai puţin de o lună de zile, mai exact de la semnarea protocolului UDMR- PDL la nivel naţional, vineri, 26 februarie, liderii judeţeni ai celor două partide şi-au dat mâna şi au pus pe hârtie protocolul de colaborare la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud. Mai exact au tăiat de ici de colo, de prin părţile esenţiale, şi au stabilit cine şi unde ar trebui să aibă şef sau adjunct. Adică un fel de feliere bine gândită a funcţiilor de conducere în instituţiile deconcentrate.
,,Suntem de aproape două luni în Guvernarea PDL-UDMR, şi aţi văzut că nu au fost divergenţe în Biroul Coaliţiei. Nu ştiu dacă a mai fost o aşa guvernare fără probleme, în toţi anii care au trecut. Problemele le vom rezolva, întotdeauna în interiorul Coaliţiei, aşa cum am decis şi acum cu domnul preşedinte PDL, Ioan Oltean, nu scris, ci verbal. În Ardeal, era un obicei, când oameni mergeau să cumpere sau să vândă animale, dădeau mâna. Acest gest însemna mult mai mult decât o semnătură pe hârtie. Nu vrem să renunţăm la acest obicei, mai ales că şi domnul preşedinte Oltean este aproape de noi, născut peValea Unguraşului, o localitate unde românii au convieţuit bine cu maghiari”, a subliniat Kocsis Andras, liderul UDMR B-N.
Cât despre numirea în funcţii în serviciile deconcentrate, maghiarii mai au de aşteptat, până la apariţia noii legi, care potrivit lui Oltean ,,va reglementa şefia deconcentratelor”.
,,Suntem într-o dificultate în ceea ce priveşte şefii de deconcentrate, din pricina unei hotărâri a Curţii Constituţionale. Noi am stabilit în linii mari, serviciile publice care revin UDMR, dar aşteptăm să iasă noua lege pentru a vedea care sunt condiţiile numirii noilor şefi de deconcentrate, ca să putem bate în cuie, şi aceste prevederi”, a explicat Oltean.
În ceea ce priveşte siguranţa şi stabilitatea acestei coaliţii PDL - UDMR, răspunsul a venit chiar din partea preşedintelui PDL B-N.
,,Ziua de azi (n.r. –vineri, 26 februarie) e un început, al cărui sfârşit va fi peste mulţi, mulţi ani, cred eu, astfel încât semnarea protocolului să fie de bun augur”, a spus Ioan Oltean.
În opinia lui Oltean, în urma semnării protocolului se vor limpezi apele şi în Instituţia Prefectului, iar Laszlo Borsos va fi învestit în funcţie, în aproximativ două săptămâni.
Pentru îndeplinirea obiectivelor prevăzute în protocol, s-a constituit Consiliul de Coordonare Judeţean, compus din cinci reprezentanţi ai PDL (Ioan Oltean, Ioan Andreica, Liviu Rusu, Ioan Nelu Botiş, Dumitru Mureşan) şi cinci membri UDMR (Kocsis Andras, Laszlo Borsos, Deak Zoltan, Illyes Istvan, Gonczi Irenke).
Consiliul de Coordonare Judeţean va soluţiona şi eventualele conflicte care s-ar putea ivi în interiorul Coaliţiei.
Citiţi şi:
- La nivel judeţean, UDMR nu a semnat încă niciun protocol de colaborare cu PDL
- Negocierile PDL- UDMR, pe ultima sută de metri
- Contre pe tema subprefectului UDMR
- Ioan Oltean: „Nu există nicio înţelegere între PD-L şi PSD în ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, cât şi serviciile deconcentra
- PSD B-N renunţă la protocolul cu PD-L
Adaugă comentariu nou