Negocierile PDL - UDMR, pe ultima sută de metri

Noul context politic şi noua configuraţie guvernamentală vor aduce schimbări şi în plan local. Este vorba despre schema ocupării posturilor de directori generali şi directori adjuncţi în instituţiile descentralizate.

Negocierile dintre organizaţiile judeţene PDL ŞI UDMR nu au fost încă finalizate în ceea ce priveşte şefii serviciilor deconcentrate, motiv pentru care protocolul va fi semnat abia la sfârşitul săptămânii viitoare.

Preşedintele filialei judeţene PDL B-N, deputatul Ioan Oltean s-a arătat încrezător că protocolul între PDL şi UDMR va avea o longevitate ,,mult mai mare decât cea pe care o preconizăm noi în acest moment”.

,,Relaţiile noastre cu vechiul nostru partener UDMR au fost, sunt, şi cu siguranţă, vor fi de foarte bună calitate. Întotdeauna la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, noi am avut o relaţie excepţională cu UDMR, mai puţin în ultimul timp, când UDMR a mai făcut un dribling între noi şi PSD, dar i-am adus cu picioarele pe pământ. Acum sunt bine proptiţi şi voi avea grijă, să rămână alături de PDL, unde le este locul. (…) Sunt absolut convins că putem gestiona împreună relaţiile, atât la nivelul structurilor politice, cât şi la nivelul structurilor administrative, în aşa fel încât cele două formaţiuni politice să aibă sentimentul că, ele cooperează pe un termen lung, de cel puţin trei ani, până la viitoarele alegeri parlamentare. Cred că, această colaborare va avea o longevitate mult mai mare decât ceea pe care o preconizăm noi în acest moment”, a spus vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.

Discuţie de principiu

Deşi la nivel naţional a fost stabili, iniţial, un termen limită pentru definitivarea acestor protocoale de colaborare între PDL şi DMR, şi anume 20 ianuarie, se pare că acest ,,amănunt” nu îi împiedică pe cei doi lideri judeţeni să continue negocierile.

Preşedintele UDMR B-N, Kocsis Andrei, susţine că până în acest moment a purtat doar o discuţie de principiu cu liderul PDL Ioan Oltean, în ceea ce priveşte deconcentratele.

,,A fost mai mult o discuţie de principiu, dar vreau să vă spun că nu ne vom crampona pentru un post sau pentru un om. Vom face în aşa fel încât cei mai buni oameni să ajungă acolo, unde trebuie, şi după 3-4 luni le vom analiza activitatea, pentru a pune omul potrivit la locul potrivit. Sper că, săptămâna viitoare va fi semnat protocolul şi la nivelul judeţului”, a menţionat liderul filialei judeţene UDMR Kocsis Andrei.

Kocsis: ,,Avem oameni pregătiţi în sănătate, finanţe, agricultură”

Kocsis susţine că UDMR B-N a cerut posturi de director general şi director adjunct doar în serviciile deconcentrate, unde partidul are oameni pregătiţi şi specializaţi în domeniu. Kocsis a respins toate speculaţiile care au apărut în mass-media, vizavi de serviciile publice care ar reveni UDMR, precizând că acestea vor fi clarificate, în şedinţa de sâmbătă a Biroului Permanent Naţional al UDMR.

,,În sănătate avem oameni pregătiţi, în învăţământ, în cultură, dar şi în domeniul finanţelor. Trebuie să numim cei mai buni oameni pe posturi, pentru a evita, să fim atacaţi, din nou, să plătim milioane de lei, în ipoteza în care numeşti un om pe o funcţie, şi apoi se retrage”, a explicat Kocsis.

Schimbări la CJAS, DSP, Finanţe Publice

Liderul PDL B-N, deputatul Ioan Oltean, susţine că negocierile vor fi purtate în consens cu partenerii de la UDMR, şi se vor produce modificări doar în acele servicii deconcentrate, unde nu s-a făcut performanţă, fiind vizaţi şi directorii PDL. Printre cei care ar putea ceda conducerea instituţie sunt şefii de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), Direcţia de Sănătate Publică B-N (DSP) şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) B-N.

,,În general, am mers pe ideea că acolo unde sunt directori executivi, obişnuiţi cu munca şi care fac performanţă, să nu fie tulburaţi, să rămână pe funcţii, şi să găsim alte posturi, fie posturi vacante, fie posturi, unde oamenii nu s-au ridicat la performanţa pe care noi am crezut că pot să o dea. De exemplu, la ISJ, este o echipă foarte bună, şi am căzut de acord cu domnul Kocsis, să nu intervenim acolo, şi să găsim alte căi, alte instituţii unde putem să intervenim împreună. De pildă, în domeniul sănătăţii putem să discutăm, pentru că au oameni pregătiţi şi la CJAS şi la DSP, dar şi în domeniul finanţelor. Sunt câteva domenii unde sunt cunoscuţi specialiştii lor. (…) Discuţia vizează satisfacerea unor dorinţe care au la bază o fundamentare serioasă. Dacă cei de la UDMR au un specialist sau un profesionist care ar putea să lucreze în autorităţi care se află sub controlul Consiliului Judeţean, putem să discutăm şi aceste chestiuni. Suntem deschişi oricui dialog cu UDMR, singurul nostru gând este o foarte bună comunicare şi o eficienţă maximă al demersului nostru. (…) Numirea unui om pe funcţie nu îţi oferă întotdeauna garanţia că el va răspunde la maximum solicitării funcţiei. Acolo, unde vom avea semnale, după o lună, două, trei-patru, că omul respectiv nu se descurcă, că performanţa lui e imposibil de atins, vom lua măsuri de schimbare din funcţie, fie că este propus de UDMR, fie că el este propus de PDL”, a precizat Oltean.

Laszlo Borsos merge mai departe, cel puţin 3 luni

Prefectura a ,,dinamitat” negocierile dintre PDL şi UDMR pentru fotoliul de subprefect. În cele din urmă, nominalizarea UDMR pentru această funcţie, Laszlo Borsos, rămâne în picioare, cu condiţia, ca activitatea viitorului subprefect UDMR să fie evaluată după o perioadă de trei luni. Până la numirea în funcţie, Borsos mai trebuie să treacă de un hop, şi anume examenul pentru obţinerea statutului de funcţionar public.

,,Am reuşit să ne înţelegem în cele din urmă. Domnul Ioan Oltean a avut o opţiune, noi i-am ascultat-o, şi am rezolvat această problemă, discutând, râzând chiar, şi am convenit că dacă după o perioadă de trei luni de zile nu va face faţă, nu va răspunde solicitărilor, va veni altul în locul lui. Dacă un om nu îşi face treaba în funcţia în care a fost numit, automat va fi retras din acea funcţie”, a declarat liderul UDMR B-N Kocsis Andrei.

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a replicat: ,,Asta nu înseamnă că privirea mea sau a altora nu va stărui mai mult asupra persoane sale pentru a avea garanţia că lucrurile merg aşa cum trebuie la nivelul Prefecturii, deoarece această instituţie a început să funcţioneze, este o echipă tânără acolo, şi eu sper să îmbunătăţim performanţa şi nu să o diminuăm”.

Ce a primit UDMR?

Până în prezent, UDMR B-N se poate lăuda cu obţinerea unui post de subprefect, a 4 posturi de directori generali şi 3-4 posturi de directori adjuncţi, în urma negocierilor purtate. Ultima rundă de discuţii se va purta săptămâna viitoare, iar arbitrajul se va face la Bucureşti.

,,Nu contează numărul. E foarte important să ne punem de acord asupra oamenilor de calitate. În general, am mers pe această variantă”, a concluzionat Oltean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5