Educaţie ecologică, în Parcul Naţional Munţii Rodnei, pentru un grup de elevi din Sângeorz Băi
Aceasta este întrebarea ce a stat la baza unei frumoase călătorii multidisciplinare ale unui grup de elevi din Școala Gimnazialӑ ”Artemiu Publiu Alexi” Sângeorz-Băi, sub îndrumarea profesoarei Florica Ilieșiu, pentru identificarea nivelului de cunoaștere al elevilor dar și al părinților și bunicilor acestora, cu privire la utilizarea plantelor medicinale și culinare sălbatice din jur.
Astfel prin intermediul unor chestionare, s-au colectat informații privind utilizarea acestor plante sălbatice, atât ca plante de leac, din farmacia naturii, cât și ca ingrediente în gastronomia locală. Totodată, sărbătorind ziua copilului, de 1 iunie a fost organizată o sesiune de instruire în teren cu acești elevi, alături de învățători pasionați și buni pedagogi ai plantelor de leac, biologi și specialiști în educație ecologică ai Administrației Parcului Național Munții Rodnei. Această incursiune în tainele plantelor s-a desfășurat pe Valea Anieșului Mare, în Parcul Național Munții Rodnei și a cuprins activități de inventariere a florei locale, laboratoare florale de cunoaștere interdisciplinară a deumirilor acestora în relație cu etimologia științifică și a legendelor legate de personaje istorice marcante, explicații demonstrative a rolului florilor de leac, a florilor ca ingrediente culinare în gastronomia locală, dar și sesiuni competitive de gătit în natură cu plante prelevate de elevi. Toate acestea s-au îmbinat cu elemente creative de conceperea unor poezii în strânsă legătură cu elemente naturale.
Această călătorie a tinerilor, bazată pe metode educaționale non-formale, spre cunoașterea tainelor plantelor, se desfășoară pe durata a 6 luni, în cadrul unui miniproiect "Să învățăm de la plante”derulat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) și se va încheia în toamna acestui an printr-un volum de rețete cu plante culinare din flora spontană a Munților Rodnei.Reîntoarcerea la cunoștințele tradiționale de utilizare a plantelor sălbatice devine o prioritate pentru comunitățile montane, fiind o valoare ce contribuie la autenticitatea și unicitatea spațiului montan, iar implicarea tinerilor în promovarea și transmiterea acestora, reprezintă un mod inedit de învățare prin experimentare, dar și de dezvoltare personală.
Biolog Claudiu Iușan
Citiţi şi:
- Trăistuța cu plante de leac din Parcul Național Munții
- Trăistuța cu plante tinctoriale din Rezervația Biosferei Munții Rodnei
- Aniversarea a 90 ani de existență a rezervației naturale Pietrosu Mare, prin implicarea micilor artizani ai naturii într-un proiect ECO RODNA
- Cercetări de top în Parcul Naţional Munţii Rodnei, rezultatele publicate în Science
- Micii artizani ai naturii aniversează 90 ani de existență a rezervației naturale Pietrosu Mare
Adaugă comentariu nou