Educație ecologică și un spațiu verde creat special pentru elevii de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” prin proiectul ”Verde pentru educație”

Asociația Inceptus România a fost selectată pentru al doilea an consecutiv de către Fundația pentru Parteneriat, pentru realizarea unui nou proiect în cadrul programului „Spații Verzi”, componentă  Spaţii Verzi Urbane, finanțat de MOL România. 

Proiectul se numește „Verde pentru educație” și are ca scop amenajarea și reabilitarea spațiului verde aflat în incinta Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” Bistrița, precum și educația ecologică a elevilor.

Partenerii proiectului sunt Școala Gimnazială ”Avram Iancu” și Asociația Părinților ”Avram Iancu”.  

Înființată in anul 1960 Şcoala Gimnazială „Avram Iancu" este una dintre şcolile de prestigiu din judeţul Bistriţa-Năsăud care se remarcă prin rezultatele foarte bune obţinute de către elevi, prin colectivul de cadre didactice bine pregătit din punct de vedere profesional şi pedagogic.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt peste 150 de elevi selectați conform criteriilor enunțate în proiect, cum ar fi apartenența la diverse situații vulnerabile sau interesul exprimat de a participa la proiecte extracurriculare pe teme de protecția mediului.

Proiectul se va desfășura în perioada Aprilie – August 2017, timp în care se vor realiza următoarele obiective:

•     Reabilitarea și amenajarea parcului din incinta Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu”.

•     Creșterea gradului de educație ecologică pentru 150 de copii.

•     Dezvoltarea unui comportament civic în vederea protejării mediului înconjurător pentru 150 copii.

•     Conștientizarea importanței protecției mediului înconjurător pentru 200 persoane din comunitatea bistrițeană într-o perioadă de 5 luni (Aprilie – August 2017).

După implementarea proiectului, îngrijirea spațiilor verzi amenajate se va realiza prin rotaţie de către clasele/grupele de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu”, fiind coordonaţi de diriginţi/profesorii educatori, iar activitățile de educaţie ecologică vor avea continuitate şi pe parcursul anilor școlari următori, atât în cadrul orelor cuprinse în curriculum şcolar cât şi prin activități extracurriculare.

Cum va arăta curtea Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” după amenajare?

Proiectul este susținut de firma de formare profesională și consultanță Metodica, agenția de marketing Biz Marketing, Inspectoratul Școlar Județen Bistrița-Năsăud, Primăria Municipiului Bistrița,   Garden Forest SRL, Romsilva Bistrița-Năsăud, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Despre Asociația Inceptus România (AIR)

Scopul asociației este de a participa la dezvoltarea sustenabilă a comunitățiilor din Transilvania de Nord, prin implementarea de proiecte, precum și de creștere a capacității mediului organizaţional în accesarea de programe de finanţare nerambursabilă. Începând cu anul 2012 AIR a fost implicată în peste 15 proiecte cu finanțare nerambursabilă. Proiectul „Parcul culorilor” implementat în perioada Aprilie – Iulie 2016 a fost ales câștigător al premiului SPAȚII VERZI URBANE 2016  (http://www.spatiiverzi.org.ro/spatii-verzi/pr9/index  ) de către MOL România și Fundația pentru Parteneriat.

Acest proiect a adus două schimbări importante în comunitatea clujeană:

·        amenajarea spațiului verde aflat în incinta Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca (25 arbuști plantați, 199 de flori plantate, suprafața totală amenajată – 180 mp).

·        educație ecologică pentru 168 elevi cu dizabilități de vedere prin participarea la acțiuni de educație ecologică organizate în incinta liceului și la activități de ecologizare organizate în Pădurea Făget din județul Cluj

Despre Programul Spații Verzi

Programul Spaţii Verzi finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat încurajează organizarea activităților de educație ecologică, a acţiunilor creative și interactive menite să stârnească interesul membrilor comunităților locale şi să îi determine să se implice în activități din domeniul protecției mediului. În cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane sunt finanțate proiecte care au ca scop reabilitarea sau crearea de suprafețe înverzite pe lângă desfăşurarea activităţilor de educaţie ecologică în rândul comunităţilor locale. Proiectele finanțate prin această componentă pot fi implementate de ONG-uri în parteneriat cu organizații sau instituții publice.

 

Tünde Csata,                                                                                        

Coordonator proiect

Voluntar Asociația Inceptus România

 

Prof. Elena Andron

Director Școala Gimnazială ”Avram Iancu”

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5