Egalizarea vârstei de pensionare
Proiectul Legii pensiilor, aflat momentan atât în dezbaterea Parlamentului (calea administrativă oficială) cât şi în dezbatere publică (o consultare informală organizată de Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între femei şi bărbaţi - ANES), prevede ca până în anul 2030 vârsta de pensionare să fie, pentru ambele sexe, 65 de ani.
Lăsând la o parte zecile de amendamente făcute de parlamentari asupra acestui proiect de act normativ, cât şi luările de poziţie majoritare contra ale asociaţiilor de pensionari şi organizaţiilor neguvernamentale, trebuie subliniat un aspect deloc lipsit de importanţă.
Prin adoptarea unei astfel de reguli, a egalizării vârstelor de pensionare, România ar intra nu în grupul majoritar european (unde este acum), ci în ,,opoziţie”. Potrivit datelor făcute publice de ANES, dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 16 au vârste egale de pensionare pentru femei şi bărbaţi. Dintre state din afara Uniunii Europene, 15 la număr, numai trei au vârste egale de pensionare.
Aşadar, în 19 ţări se aplică regula egalităţii de tratament la ieşirea la pensie; în celelalte 23 de state se merge pe discriminarea pozitivă a femeilor, beneficiare fără excepţie a unor vârste de pensionare şi stagii de cotizare mai mici decât ale bărbaţilor.
În prezent, în România vârsta de pensionare este de 63 de ani şi 7 luni - pentru bărbaţi şi de 58 de ani şi 7 luni - pentru femei.
Citiţi şi:
- Ioan Nelu Botiş:,,Legea pensiilor este perfectibilă. Vom buchisi şi vom schimba multe în lege”
- Aproape 500 de locuri vacante la Bursa absolvenţilor
- Deputatul Iurișniți:Egalitatea de șanse, absentă din programul de guvernare
- Doar patru din cei aproape 500 de absolvenţi au fost angajaţi pe loc
- Egalitatea de şanse pe durata pandemiei- victimele violenţei, cele mai afectate
Adaugă comentariu nou