Ioan Nelu Botiş: ,,Legea pensiilor este perfectibilă. Vom buchisi şi vom schimba multe în lege”

Deputatul PDL Ioan Nelu Botiş, vicepreşedinte în Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor a vorbit, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, despre modificările aduse la Legea pensiilor. Vârsta de pensionare va creşte, iar pensionarea anticipată şi cea de invaliditate vor fi descurajate. ,,Se reevaluează pensionările de invaliditate abuzive prin înlocuirea documentelor medicale completate de medicul specialist cu raportul medical de evaluare completat de medicul asigurărilor sociale. În vizor se află şi pensionările anticipate. Noua lege prevede înăsprirea condiţiilor de acordare a acestui tip de pensie, crescând penalizarea la 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată faţă de vârsta standard de pensionare”, a precizat Botiş.

Ministerul Muncii are în vedere şi creşterea vârstei de pensionare. Deşi reprezentanţii Guvernului au justificat stabilirea unei vârste egale de pensionare, de 65 de ani, pentru femei şi bărbaţi prin nevoia de aliniere a României la legislaţia europeană, directivele Uniunii nu prevăd niciun fel de obligaţie în acest sens.

În prezent vârsta medie de pensionare în România este de 54 ani şi 7 luni, faţă de vârstele standard de pensionare cerute de legislaţia în vigoare, de 58 ani si 8 luni pentru femei, respectiv 63 ani si 8 luni pentru bărbaţi.

O recunoaşte chiar vicepreşedintele Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială, deputatul PDL Ioan Nelu Botiş care propune ca vârsta maximă de pensionare la femei să fie de 62 de ani.

Şi preşedintele organizaţiei de femei PSD B-N, Doina Pană, este de părere că vârsta de 65 de ani este prea mult pentru piaţa muncii autohtone.

Doina Pană susţine că egalizarea vârstelor de pensionare pentru femei şi bărbaţi le dezavantajează tocmai pe cele care nu sunt reprezentate şi nu pot lupta pentru a împiedica aceasta măsura, femeile care efectuează munca fizica şi care nu pot munci până la 65 de ani.

Pensionarii sunt şi ei nemulţumiţi că punctul de pensie nu va creşte anul acesta şi cer guvernanţilor respectarea promisiunilor electorale. Social-democraţii au criticat la rândul lor decizia puterii de a îngheţa pensiile în acest an şi au spus că vor depune o moţiune de cenzură.

Prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2010 s-a stabilit îngheţarea valorii punctului de pensie la nivelul anului 2009, respectiv la 732,8 lei.

,,Probabil până la mijlocul anului vom buchisi şi vom schimba multe în Legea pensiilor. În primul rând, lucrul cel mai important în Legea pensiilor, este faptul că se pune la bază principiul contributivităţii. Ca atare, respectând acest principiu, se calculează valoarea punctului de pensie, numărul de puncte de pensie, şi fiecare va primi o pensie respectând principiul contributivităţii, asta înseamnă, cât plăteşti de-a lungul vieţii pentru asigurări, în aceeaşi proporţie primeşti pensia după ce îndeplineşti stagiul de cotizare privind pensia”, a concluzionat deputatul PDL Ioan Nelu Botiş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5