Elena M. Cîmpan. Un concurs pe tema „escaladării cerului”
Zilnic, primim, pe diferite căi de comunicare, informații despre evenimente, spectacole, concerte, conferințe, față de care putem fi interesați sau chiar să participăm cu bucurie. Suntem sau nu la vârsta concursurilor, apreciem sau nu astfel de manifestări, cert este că o undă de curiozitate, amestecată cu o bucurie simplă, ne dă târcoale pentru câteva clipe, lăsând timpul să decidă dacă intrăm sau nu în horă.
Dintre multele așa-zise „reclame”, care sunt, de fapt, anunțuri, un anume afiș mi-a atras atenția, cu interes sporit, cu nerăbdarea de-a citi mai repede până la capăt, simțind, parcă, frumusețea și mesajul atrăgătoare, educative și creatoare. Vine din partea Centrului Regional Francofon pentru Europa Centrală și Orientală ( pe scurt, CREFECO, cu sediul în Bulgaria ) și se înscrie în manifestările atât de bogate ale Organizației Internaționale a Francofoniei ( OIF ), a cărei membră România este de treizeci de ani ( din 1993 ).
Este vorba despre Concursul „Chansons sans Frontière!” („Cântece fără frontiere” ), concurs internațional de scriere a unui text de cântec în limba franceză, ajuns la a optsprezecea ediție. Tema ediției este una care lasă loc imaginației să zboare și să descrie cele mai tulburătoare înălțimi și cele mai profunde adâncimi. „A escalada cerul” face trimitere nu doar la un cer propriu, universal, ci și la acel cer metaforic, pe care îl urcăm și îl coborâm fiecare, zilnic, cu bagajul de probleme, de încercări, de reușite. Din descrierea concursului, aflăm că suntem mereu puși în situația de a ne cunoaște pe noi înșine și că limitele se cer depășite pentru a ajunge la visele propuse/ promise. Și, mai ales, că, uneori, este loc pentru acceptarea mâinilor întinse, de ajutor, în a ne urma drumul.
Pentru pasionații de limba franceză, profesori, elevi, erudiți, concursul reprezintă o cuvenită oportunitate de a gândi și de a crea/ a scrie în limba lui Voltaire, a lui Hugo, a lui Camus, a lui Proust ( pentru a puncta și câteva stiluri și ideologii ). Este și un concurs de formare a unei concepții optimiste asupra lumii, „ Le futur appartient à ceux qui croient en la beauté de leurs réves.” ( „ Viitorul aparține celor care cred în frumusețea viselor.” )
Înscriindu-se în categoria scrierilor impuse, ca exercițiile de gimnastică, concursul poate avea și componentă „liber aleasă”, de imaginație, de originalitate și de perseverență, pentru că „drumul se face mergând” ( „ Le chemin se fait en marchant”, Antonio Machado, poet spaniol ).
Înscrierea la concurs este pe adresa https://www.chansons-sans-frontieres.fr/le-concours, până în data de 19 noiembrie 2023, iar premiile sunt atrăgătoare: pentru cei peste 20 de ani, premiul întâi constă într-un sejur în Franța, pentru două persoane, cu toate costurile plătite, iar premiul al doilea este de cinci sute de euro; pentru cei sub douăzeci de ani, premiul întâi e de 400 de euro și premiul al doilea, 200 de euro. Mai mult decât recompensele, contează frumusețea scrisului, a ideilor și a exersării limbii franceze. „Restul o să vină de la sine-apoi...”
Citiţi şi:
- Elena M. Cîmpan: Jurnal profesional. Astăzi, Ioana Epure Sîngeorzan, profesor de limbă franceză, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița
- Grigore Rareş Andrei-urmaşul ceteraşilor
- Ana Nicoară, pricesnele Bisericii Străbune
- Tinerii talentaţi sunt aşteptaţi la "Pană de păun"! Înscrie-te la renumitul festival!
- Solişti instrumentişti şi tarafuri tradiţionale din ţară, aşteptate la Festivalul Ion Sabadîş. Vezi regulamentul concursului!
Comentarii
DOAMNA PROFESOARĂ,
Poate mai sunt, poate tot mai puțini, care simt „dulcețea limbii franceze” și ar vrea să se exprime în ea, dar nu îndrăznesc pentru a nu face greșeli de ortografie ...
Pentru mine, ea rămâne ... „visul unei nopți de vară !”
Adaugă comentariu nou