În cadrul proiectului Orientare Şcolară şi Profesională

Elevi rebrişoreni în „documentare” la Năsăud

Săptămâna abia încheiată a fost una foarte bogată în activităţi instructiv-educative pentru elevii claselor a VIII-a de la Şcoala Generală „Iacob şi Ioachim Mureşanu” din Rebrişoara. Activităţile se înscriu în cadrul O.S.P. (Orientare Şcolară şi Profesională) şi au vizat în special pe elevii claselor a VIII-a A, diriginte prof. Leon Muti, a VIII-a B, prof. Nicolae Caian şi a VIII-a C, prof. Andrei Cârcu care, însoţiţi şi de conducerea şcolii, prof. Macedon Ilovan – director, prof. Vasile Rusu – director adjunct şi prof. Rodovica Ciuta – director educativ, au plecat în „documentare” la unele instituţii din oraşul Năsăud.

În primul rând, au trecut pe la cele trei licee, unde cei 60 de viitori absolvenţi îşi vor continua studiile, conform dorinţei exprimate tocmai de ei: 41 (din cei 60) preferă Colegiul Naţional „George Coşbuc”; 15 – Grupul Şcolar Economic, iar restul de 5, Grupul Şcolar Silvic, adică toţi vor să-şi continue studiile. Trebuie să specificăm faptul că liceenii năsăudeni proveniţi de la Şcoala Generală „Iacob şi Ioachim Mureşanu” Rebrişoara au fost întotdeauna premianţi, continuându-şi apoi şi studiile universitare.

La C.N. „George Coşbuc” au fost întâmpinaţi de directorii Dorel Alexandru Coc, Steluţa Vâju - director adjunct şi Daniela Chira – director educativ, iar la Grupul Şcolar Economic de prof. Dorina Chitu – director, prof. Irina Oproaie – director adjunct şi prof. Mariana Romocea – director educativ, în timp ce la Grupul Şcolar Silvic i-au primit prof. Gavrilă Onul – director şi prof. Radu Băeş – director educativ, care au răspuns la întrebările puse de viitorii liceeni, exemplu: care sunt normele din Regulamentul de ordine interioară a liceului? Cum se desfăşoară practica pedagogică, la profilul învăţători-educatoare? Modalităţi de petrecere a timpului liber; Elevii cu aptitudini artistice au formaţii unde pot activa? Despre exigenţa recunoscută a profesorilor năsăudeni şi sprijinirea (ajutarea) elevilor „cu probleme”, implicarea profesorilor; Starea disciplinară în liceu. Pentru care abateri se exmatriculează un elev? Despre cercurile din şcoală şi concursuri şcolare; Care este ţinuta elevului de liceu? etc.

Periplul lor a continuat cu vizitarea Muzeului Grăniceresc Năsăudean. Aici, ghizi le-au fost directorul, prof. dr. Lucian Vaida, drd. Claudia Petean, muzeograf Dan Prăhase, care le-au îndrumat paşii prin sălile pline de istorie, etnografie şi cultură locală.

Ultima instituţie vizitată a fost Palatul Justiţiei în care-şi desfăşoară activitatea Judecătoria şi Parchetul Năsăud. Încă de la primii paşi au fost impresionaţi de măreţia şi frumuseţea construcţiei, dar cel mai adânc impresionaţi au fost de primirea ce le-a făcut-o preşedintele Judecătoriei, jr. Ovidiu Marius Gurlui. Aşa cum ne-au mărturisit, au fost încântaţi şi impresionaţi de modestia, simplitatea, curajul cu care a învins toate obstacolele, înţelepciunea şi blândeţea în exprimare, fapt care le-a mai alungat din emoţiile ce le-au simţit trecând pragul instituţiei despre care majoritatea cetăţenilor spun: „Doamne fereşte să ajungi la Judecătorie”. După ce au vizitat clădirea, s-au oprit la „Mini-muzeul amenajat în urmă cu câţiva ani de fostul preşedinte, jr. Pompei Raus, unde tânărul preşedinte Marius Gurlui le-a dat explicaţiile necesare.

Profesorul Leon Muti a făcut o analogie între Palatul de Justiţie şi Palatul la români, în care stă domnitorul (Palatul Brâncovenesc), la italieni în care stă împăratul (Quirinalle, Roma) şi la englezi, în care stă regina (Buchingam- Londra), deci, cei care fac legile. Palatul de Justiţie trebuie să se sprijine pe Dreptate care, la rândul ei se sprijină pe Adevăr. Cele două concepte – Dreptate şi Adevăr – numai din punct de vedere al formei limbii permit pluralul, dar formal, pentru acestea nu există decât singularul: o singură Dreptate, un singur Adevăr.

Aşadar, în Palatul de Justiţie domneşte Dreptatea şi Adevărul, care se respectă prin Lege.

Viitorii absolvenţi ai şcolii rebrişorene s-au întors acasă mai bogaţi, mai instruiţi, mai siguri, mai profunzi, mai hotărâţi în decizia de ce drum îşi vor alege în viaţă.

Elevii, împreună cu cadrele şi conducerea Şcolii Generale „Iacob şi Ioachim Mureşanu” din Rebrişoara, mulţumesc firmei SC Exmitiani pentru autocarul pus la dispoziţia lor gratuit, ori de câte ori au asemenea acţiuni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5