Colegiul Silvic Transilvania şi-a prezentat oferta şcolară la Şcoala Gimnazială “Iacob şi Ioachim Mureşanu” Rebrişoara

Consilier educativ, prof. Ilovan Maria

La Şcoala Gimnazială “Iacob şi Ioachim Mureşanu” Rebrişoara s-a desfăşurat o activitate de orientare şcolară şi profesională în cadrul căreia reprezentanţi din administraţia silvică şi din învăţământul silvic al judeţului Bistriţa – Năsăud au prezentat celor 55 de elevi ai claselor a VIII-a câteva repere din activitatea lor şi paleta de meserii pe care elevii le-ar putea alege în acest domeniu.

         Din partea Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, d-na inginer silvic Adriana Bartha a prezentat elevilor noţiuni specifice silviculturii, ramurile domeniului, principiile amenajamentului silvic, lucrările din pepiniere şi plantaţii, subliniind importanţa tuturor funcţiilor ecosistemice şi sociale ale pădurilor, alături de binecunoscuta calitate de furnizor de oxigen. Biodiversitatea, integritatea şi sănătatea arboretelor este un tezaur de care cu toţii trebuie să avem grija. În sprijinul celor afirmate, d-na inginer le-a arătat elevilor imagini care ilustrează activităţile Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, inclusiv de la Centrul de Valorificare a Produselor Pădurii (unde se confecţionează şi trăsuri şi sănii), Păstrăvaria Fiad şi Pepiniera de puieţi forestieri şi ornamentali de la Sărata.

         Din partea Colegiului Silvic “Transilvania” din Năsăud, d-nul director prof. Cristian Cosma le-a prezentat elevilor reţeaua şcolară existentă pentru anul şcolar 2017/2018, îndemnând elevii din zonă să urmeze această şcoală. De asemenea, managerul  instituţiei a prezentat în faţa asistenţei modul cum se desfăşoară activităţile practice şi rezultatele obţinute de elevii Colegiului la concursurile pe specialităţi la nivel naţional şi a relatat elevilor participarea năsăudenilor la o competiţie de specialitate la nivel internaţional în Estonia, unde echipa a obţinut un loc meritoriu. Proiectele din viitorul apropiat includ reamenajarea parcului dendrologic din perimetrul şcolii, pregătirea în bune condiţii a concursului naţional pe tematica silvică pe care îl va găzdui în acest an colegiul năsăudean şi organizarea consultaţiilor cu elevii claselor a XII-a în vederea susţinerii examenului de bacalareat şi admiterii la facultăţile de profil.

         Ocolul Silvic Someş Ţibleş  - structura de administrare a pădurilor din proprietatea publică a comunei Rebrişoara-  a fost reprezentat de d-nul inginer Cosmin Bodiu, care le-a prezentat elevilor modul de organizare a unui ocol silvic: compartimentele tehnice şi specificul acestora, calendarul lucrărilor silvice. La finalul întâlnirii, d-nul inginer a luat în cosiderare posibilitatea ca elevii doritori să poată participa la o acţiune de plantare de puieţi sau de îngrijire a unei plantaţii deja înfiinţată.

         Pe parcursul celor trei prezentări s-a purtat un dialog activ cu elevii, aceştia fiind interesaţi de diversitatea preocupărilor din domeniul silviculturii şi de modul riguros şi ştiinţific în care silvicultorii îngrijesc pădurea şi toate darurile sale, indiferent dacă este vorba de fondul forestier de stat sau comunal.  Elevii s-au dovedit interesaţi şi de perspectiva unei meserii în acest domeniu, existând speranţe ca un număr mai mare de elevi, comparativ cu anii precedenţi, să opteze pentru profilul silvic.

         Activitatea s-a încheiat cu fotografii de grup, dar şi cu promisiunea de a ne reîntâlni în grupuri şi ateliere practice mai mici, în funcţie de interesele specifice elevilor. Tot la finalul întâlnirii s-a deschis la o nouă filă “Jurnalul pădurii” în care elevii şi-au scris impresiile despre activităţile la care tocmai au participat şi gândurile despre pădure, acest jurnal urmând să o însoţească pe d-na ing. Adriana Bartha şi în alte şcoli din judeţ, unde se vor mai desfăşura astfel de prezentări, Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud fiind partenerul Inspectoratului Şcolar Judeţean BN.

         În acest cadru nonformal rebrişorean considerăm că “sămânţa” a fost sădită pentru “meseriile verzi”. Dacă sau când aceasta va încolţi doar timpul poate spune… .

 

Comentarii

05/04/17 11:51
Ion

Oferta excelenta pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte: cunostinte minime de utilizare a calculatorului (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica și dvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: [email protected]

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5