Elevii bistrițeni – beneficiari ai finanțărilor nerambursabile oferite de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud

Prof. Aurelia Hîruța

Joi, 26 noiembrie 2015, a avut loc în sala de festivități a Școlii Gimnaziale Nr. 4, Bistrița, conferința de închidere a proiectului „COPILĂRIE PENTRU DEMOCRAȚIE”, proiect realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud și inițiat de Asociația Părinților „Școala Generală Nr. 4, Bistrița”.

   Proiectul „COPILĂRIE PENTRU DEMOCRAȚIEa luat naștere la inițiativa părinților Școlii Gimnaziale Nr. 4, Bistrița, din necesitatea unei școli de vară care să-i determine pe copii să socializeze cu semenii de vârsta lor într-un cadru nonformal.

  Activitățile au urmat etapele oricarui proiect și au oferit unui număr de 40 de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 4 și de la alte școli din oraș o tabără în Parcul Național Munții Rodnei în perioada 27-31 iulie 2015, în cadrul căreia elevii au deprins normele unei conviețuiri democratice într-o comunitate pe care și-au organizat-o singuri.

  Activitățile taberei au fost variate și pe gustul copiilor: traseu montan, recunoașterea florei și faunei, tehnici de supraviețuire, măsuri de siguranță elementare și adecvarea conduitei la drumeția montană, club de lectură, prezentarea cărții preferate,care este relația între natură și carte, aspecte ale valorilor democratice întâlnite în lecturile parcurse, cursuri de prim-ajutor legate de drumeția montană, trasure hunt – concurs cu probe în limba engleză, demonstrații salvamont, reguli de supraviețuire, acțiuni de supravietuire, jocuri sportive, concursuri pe echipe și individual pe tema fair-play, jurnalism: implicare civică, exerciții democratice – exercitarea drepturilor si libertăților; scrierea de reporteje, articole, anchete.

  Aceste activități au avut ca finalitate realizarea de produse utilizate în activitățile propuse: afișe, un bener cu însemnele instituțiilor implicate în proiect și a instituțiilor colaboratoare, expoziție de pictură și figurine din lut, planșe pe teme de jurnalism, prim-ajutor și acțiuni salvamont, jurnale de tabără și chestionare de impact. Școala Gimnazială Nr. 4, Bistrița – consultanță, logistică și spații derulare activități

  Alături de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Administrația Parcului Național Munții Rodnei, partener în proiect, s-au numărat și alte instituții ale județului: Serviciul Salvamont, Primăria Feldru, Ocolul Silvic Feldru.

  Conform chestionarelor de impact, însemnărilor din jurnalele elevilor și tututror materialelor realizate de elevi rezultatele demonstrează că este eficientă relizarea unor astfel de activități în perioada vacanțelor. Rezutatele așteptate erau de satisfacere a unor nevoi ale elevilor. Rezultatele obținute demonstrează necesitatea unui astfel de proiect, deoarece toți copiii au afirmat că doresc să reediteze povestea din vară, să trăiască noi aventuri, să-și facă noi prieteni, să trăiască experiențe de neuitat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5