Epidemii silentioase

Tot mai multi români se îmbolnavesc din cauza locului de munca, dar bolile profesionale sunt rar diagnosticate. Motivul: pacientii nu cunosc si nici nu constientizeaza periculozitatea substantelor cu care lucreaza.

Desi neglijate, bolile profesionale sunt foarte frecvente. Acestea sunt consecinta factorilor nocivi care apar în mod repetativ, deteriorând, în timp, anumite functii ale organismului. Orice agresiune, repetata, din mediul exterior poate deveni un factor de risc pentru o boala profesionala.

Bolile profesionale sunt, în sensul Legii Protectiei Muncii, afectiunile care se produc ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii cauzate de factori nocivi fizici, chimici, biologici sau psihosociali caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor aparate si sisteme ale organismului în cadrul procesului de munca, indiferent de tipul de contract de munca existent între angajator si angajat. De asemenea, sunt considerate boli profesionale si afectiunile produse în conditiile enuntate mai sus, afectiuni suferite de elevi, studenti, ucenici, în timpul efectuarii practicii. Bolile profesionale pot fi de tip intoxicatii cronice, boli alergice, infectioase, parazitare, reumatice, tumorale, în functie de agentii cauzatori si de durata expunerii. Un alt exemplu este oboseala profesionala, care apare dupa efectuarea unui efort profesional important si este caracterizata prin scaderea capacitatii de munca si a performantelor în domeniu. Printre factorii care influenteaza aparitia oboselii profesionale se afla munca statica care presupune mentinerea posturii corpului sau a membrelor într-o anumita pozitie timp îndelungat si munca dinamica unde oboseala apare mai tardiv. Astfel, apar oboseli ale analizatorilor vizual si auditiv si oboseala neuropsihica.

Salariatii pot apela la medicul de medicina a muncii ori de câte ori considera ca sanatatea le-a fost afectata de conditiile si factorii prezenti la locul de munca. Conform Legii nr.418/2004, medicul specialist de medicina a muncii este principalul consilier al angajatorului si al reprezentantilor angajatilor în probleme de promovare a sanatatii în munca si în îmbunatatirea mediului de lucru din punct de vedere al sanatatii în munca. De asemenea, orice medic de specialitate care ridica suspiciunea de boala profesionala, cu prilejul unei consultatii medicale, are îndatorirea legala de a semnala aceasta catre unitatea sanitara de medicina muncii locala. Acest lucru este extrem de important pentru cunoasterea prevalentei reale a bolilor profesionale si prevenirea îmbolnavirii altor lucratori, expusi unor factori de risc profesionali similari.

Statisticile estimeaza ca pe Glob se înregistreaza aproximativ 160 de milioane de cazuri de boli profesionale în fiecare an. Din acest motiv, acestea sunt considerate adevarate “epidemii silentioase”, deoarece fiind descoperite târziu, nu mai pot asigura reversibilitatea starii functionale a individului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5