#ErasmusDays 2021! la Liceul Teoretic „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului datorită proiectului „Code for the Environment”

prof. Cornelia Pugna

                 Mediul natural  este casa noastră, a tuturor oamenilor, dar, de-a lungul timpului, noi am intervenit asupra lui, alterându-l. Din dorința de a ne  asigura o viață cât mai bună, am uitat că echilibrul său este fragil și, de multe ori, am ignorat răul pe care i l-am făcut. Totuși, din a doua jumătate a secolului al XX-lea, a fost identificată nevoia de a-l proteja, iar în prezent e tot mai evidentă preocuparea pentru creșterea responsabilității față de acesta și a devenit prioritară reconcilierea între nevoia dezvoltării economice și sociale și protecția mediului.

                  Conștientizarea nevoii de folosire rațională a resurselor naturale, schimbările climatice cu care se confruntă planeta noastră, importanța reciclării, aspecte ce țin de ecologizare, problema poluării, dar și exersarea cetățeniei europene active reprezintă temeiul activităților proiectului Erasmus + „Code for the Environment” la care Liceul Teoretic „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului participă din anul școlar 2020-2021.

                  „Code for the Environment” este un  proiect de parteneriat strategic în domeniul educație școlară – operare pentru inovare și schimbul de bune practici KA 201, având număr de referință 2020-1-PL01-KA201-08206. Perioada de implementare va fi de 25 de luni (30.12. 2020- 29.01.2023), bugetul de 25 .760,00 EUR,  fiind oferit  prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

                    Implicarea școlii noastre în acest proiect internațional  înseamnă o dorință împlinită și ne bucurăm de colaborarea cu elevi, cadre didactice și beneficiari indirecți din trei țări europene: Szkola Podstawowa din Polonia, școala coordonatoare, Sehit Selim Topal Ortaokulu din Turcia și Lappeio 1st Gymnasio of Naoussa din Grecia.

                     Minimum 60 de profesori și 240 de elevii de gimnaziu (11-15 ani) sunt beneficiarii direcți ai acestui proiect, care le oferă oportunitatea de a-și exprima ideile despre protejarea mediului înconjurător, de a-și  manifesta  creativitatea prin experiențe de învățare, de a se implica în acțiuni pentru un mediu natural mai sănătos. De asemenea, se urmărește îmbunătățirea cooperării între școli și alte instituții,  a comunicării în limbile  străine, abordarea inovatoare în predare și învățare, predarea intercurriculară, utilizarea instrumentelor TIC.

                     Este explicabil, așadar, de ce în zilele de 14 și 15 octombrie, în acest an școlar, profesorii din echipa de implementare și elevii implicați în proiect au marcat #ErasmusDays 2021! la Prundu Bârgăului. Astfel, au oferit informații despre programul Erasmus +  și despre implicarea școlii noastre în proiectul „Code for the Environment” prin proiectarea unei prezentări PPT, afișe  și distribuirea unor pliante. De asemenea, elevii au vizionat un filmuleț despre activitățile derulate în primele șase luni de proiect: Inițializarea cooperării internaționale - competiția pentru logo-ul proiectului, 10 minute pentru lume- acțiunea de ecologizare a împrejurimilor, Acceptăm provocarea (elevii au acceptat diferite provocări prin care să arate grija lor pentru mediu: Capace cu suflet, Plantează o floare!, Reciclează baterii!, Mergi la cumpărături cu o sacoșă reutilizabilă!), A doua  viață pentru jucăriile mele!, Ziua Biodiversității (observarea în teren a faunei și a  florei).

                     Tot acum au fost anunțate activitățile la care elevii vor lua parte în primul semestru al anului școlar 2021-2022: Despre consum și colectarea deșeurilor și food waste- studiu de cercetarea asupra obiceiurilor legate de viața zilnică, Copacul familiei- activitate de plantare de copaci în zona locală și Să facem mișcare- drumeție.

                     Toți cei implicați dorim să ne bucurăm de experiența benefică a acestui proiect, să gândim, să colaborăm și să acționăm pentru o viață sănătoasă într-un mediu natural curat. Sunt sincere și pline de energie pozitivă impresiile câtorva elevi care, după preselecție, au participat la activitățile desfășurate în scopul protejării mediului înconjurător:

Diana  S., clasa a VI-a C: Făcând parte din echipa Erasmus+ am adăugat informații utile la bagajul meu de cunoștințe. Am înțeles importanța ecologizării mediului în care trăim și nevoia de a avea o planetă cât mai curată. Participarea la activitățile proiectului mi-a deschis noi orizonturi de cunoaștere. Aș repeta această experiență oricând!

 Ilinca B., clasa a VIII-a A: Participarea mea la acest proiect a însemnat pentru mine descoperirea unor lucruri noi și a unor oameni frumoși, de la care am o mulțime de lucruri de învățat. În timpul activităților m-am simțit extrem de fericită pentru că am putut recicla și ajuta mediul înconjurător, iar din această experiență am conștientizat că țara noastră este o țară cu care trebuie să ne mândrim.

Alexandru S., clasa a VI-a C: Participarea la acest proiect m-a motivat să mă implic în activități interesante. Mi-a plăcut că am învățat lucruri utile despre protejarea naturii.

Iulian D., clasa a VI-a C: Pentru mine participarea la proiectul Erasmus+ a însemnat o mare realizare și m-am implicat cu mare entuziasm. M-am simțit forte bine la activitățile din cadrul acestui proiect, învățând o mulțime de lucruri noi despre reciclare și cum să ne protejăm planeta de deșeuri.  

 

prof. Cornelia Pugna

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5