Săptămâna Europeană a Vaccinării 20 - 27 aprilie 2013

ESTE MULT MAI IEFTIN SĂ PREVII, DECÂT SĂ COMBAȚI O BOALĂ GATA INSTALATĂ

Gheorghe Puica

Săptămâna Europeană a Vaccinării are drept temă pe anul 2013 eliminarea pe continentul nostru a rujeolei şi rubeolei (boli infecţioase; prima foarte contagioasă afectând cu precădere copiii până la 9 ani; a 2-a cu evoluţie insidioasă la adolescenţi/adulţi tineri şi cu potenţial teratogen la femeile de vârstă fertilă).
Scopul generic este stimularea creşterii acoperirii vaccinale, cu precădere la populațiile vulnerabile sau greu accesibile, în timp ce pe plan naţional efortul trebuie îndreptat către măsuri vaccinale susţinute atât împotriva rubeolei cât şi a rujeolei.
Vaccinările, numite și imunizări protejează copiii și adulții de anumite boli. Imunizarea constă în administrarea unui vaccin care conține fragmente din germenele microbian implicat (tulpini bacteriene sau virale) sau cantități mici atenuate ale acestuia. Vaccinul stimulează sistemul imunitar al persoanei să producă anticorpi, care ulterior pot să recunoască și să distrugă germenele patogen în momentul expunerii.
Uneori , imunizarea nu protejează complet împotriva apariției bolii, dar îi reduce semnificativ gravitatea.
Vaccinurile se administrează de obicei injectabil. Anumite vaccinuri se administrează în doză unică, altele necesită mai multe doze repetate în timp.
Ele ne protejează față de diferite boli, în plus reduc și transmiterea bolii la alte personae. Vaccinurile au determinat de-a lungul timpului o scădere importantă a frecvenței epidemiilor.
Vaccinările costă mult mai puțin decât tratarea bolii propriu-zise, au foarte puține efecte adverse grave și încep din primele zile de viață.
Iată câteva motive pentru care ar trebui să privim cu alți ochi spre acest banal vaccin despre care poate că unii dintre noi au început să uite.

DSP BN Compartimentul. de Promovare a sanatații

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5