10 mituri despre vaccinare

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sanatatii al DSP BN

Mitul 1. O igienă şi o sanitaţie mai bune vor conduce la dispariţia bolilor – vaccinurile nu sunt necesare.Realitatea. Bolile împotriva cărora se face vaccinare reapar, dacă oprim programele de vaccinare. În timp ce o igienă mai bună, spălatul pe mâini şi apa curată pot proteja oamenii împotriva unor boli ca gripa şi holera, cele mai multe virusuri se răspândesc indiferent de cât de curaţi suntem. Dacă oamenii nu sunt vaccinaţi, aşa numitele boli vechi reapar rapid, ca de exemplu rujeola.

Mitul 2. Cei mai mulţi oameni care contactează boli prevenibile prin vaccinare sunt de fapt vaccinaţi. Realitatea. Mai mai mulţi oameni care suferă de boli prevenibile prin vaccinare nu sunt vaccinaţi. Datorită complexităţii sistemului imunitar, nici un vaccin nu oferă protecţie 100%, totuşi acest mit persistent atrage atenţia asupra faptului că adevăratul status imunitar nu este întotdeauna corect înregistrat şi că cifrele pot fi manipulate. Peste 90 % din cazurile de rujeolă raportate în anul 2009 au primit mai puţin de două doze recomandate de vaccin antirujeolic.

Mitul 3. Vaccinurile au mai multe efecte dăunătoare şi adverse pe termen lung, decât sunt sunt actualmente cunoscute. Vaccinarea poate fi chiar mortală.Realitatea. Vaccinurile au efecte adverse, dar nici unele dintre acestea nu sunt atât de severe ca bolile respective. Toate tratamentele medicamentoase inclusiv vaccinarea, pot avea efecte adverse. Dar durerea, febra moderată şi efectele adverse grave, extrem de rare trebuie să fie comparate cu consecinţele contractării bolii prevenibile prin vaccinare. În cazul poliomielitei, aceste consecinţe pot include paralizie; şi bolile prevenibile prin vaccinare pot avea drept consecinţă chiar decesul.

Mitul 4. Vaccinurile combinate împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi vaccinul împotriva poliomielitei pot cauza sindromul morţii subite la sugar.Realitatea. Nu există o corelaţie documentată între vaccinuri şi sindromul morţii subite la sugar. Aceste vaccinuri sunt administrate la un moment când copiii suferă sindromul morţii subite, dar nu există o corelaţie dovedită. Aceste patru boli totuşi sunt ameninţătoare de moarte şi copiii care nu sunt vaccinaţi împotriva lor au un risc foarte mare.

Mitul 5. Pentru că bolile prevenibile prin vaccinare sunt aproape eradicate în Europa vestică, nu mai există nici un motiv pentru a fi vaccinat. Realitatea. Bolile prevenibile prin vaccinare încă există în Europa. Deoarece proporţia oamenilor vaccinaţi este sub 95 % în multe ţări europene, aceste boli pot rapid să revină în ţările unde erau altădată rar întâlnite. În ţările europene, epidemiile de rujeolă au apărut în Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Elveţia şi Marea Britanie din 2005. În anul 2008, 82% din cazurile de rujeolă au fost în partea vestică a Europei.

Mitul 6. Bolile copilăriei, prevenibile prin vaccinare sunt doar o întâmplare nefericită de viaţă. Realitatea. Bolile copilăriei sunt serioase şi pot duce la complicaţii severe atât la copii, cât şi la adulţi. Bolile precum rujeola, oreionul şi rubeola sunt denumite bolile copilăriei pentru că de obicei afectează copii. Ele nu sunt fără urmări negative şi pot duce la complicaţii serioase, inclusiv sindromul rubeolei congenitale pentru rubeolă şi deces.

Mitul 7. Administrarea unui copil, a mai mult de un vaccin o singură dată, poate creşte riscul de efecte adverse negative care pot împovăra sistemul imunitar al copilului. Realitatea. Sistemul imunitar al copilului gestionează mai multe sute de corpi străini în fiecare zi şi poate suporta mai multe vaccinuri administrate în acelaşi timp. Anticorpii sunt proteine menite să recunoască invaziile dăunătoare. Antigenele/anticorpii la care un copil este expus prin regimul vaccinărilor sunt nesemnificative comparativ cu acelea la care copilul este expus în fiecare zi sau în timpul unei răceli sau simple dureri în gât.

Mitul 8. Gripa este doar un pericol oarecare.Realitatea. Gripa este o boală serioasă care omoară mai multe sute de mii de oameni în întreaga lume, în fiecare an. Boala este extrem de periculoasă pentru copiii mici, persoanele vârstnice cu sănătate deficitară şi orice persoană cu o boală pulmonară şi/sau cardiovasculară. Mai mult, persoanele neprotejate pot transmite virusul unor grupuri cu risc crescut, precum pacienţii din spital şi rezidenţii din aşezăminte de îngrijiri sociale, unde poate conduce la deces.

Mitul 9. Vaccinul antigripal nu este foarte eficacient.Realitatea. Vaccinul antigripal protejează 70% din persoanele vaccinate. În ciuda vaccinării, gripa poate determina mulţi oameni să absenteze de la locul de muncă sau şcoală şi asta poate conduce la credinţa că vaccinul antigripal nu este foarte eficace. De fapt o serie numeroasă de virusuri poate produce simptome asemănătoare gripei, care fac oamenii să creadă că au gripă. În plus, tulpini numeroase de virus gripal circulă în fiecare sezon gripal şi vaccinul oferă imunitate numai pentru cele mai prevalente trei tulpini.
Mitul 10. Este mai bine să fii imunizat prin boală decât prin vaccinuri.Realitatea. Vaccinurile oferă sistemului imunitar informaţii suficiente pentru a lupta împotriva unuui virus invadant şi poate preveni complicaţiile grave şi decesul. Bolile oferă sistemului imunitar mai multe informaţii detaliate decât vaccinurile. Sistemul imunitar necesită doar o anumită cantitate de informaţie pentru a recunoaşte un microorganism invadant, iar vaccinurile sunt pe deplin capabile să ofere imunitate pe termen lung.

Comentarii

30/04/18 07:43
Miastenia Gravis

Recent, CDC a anuntat ca numarul cazurilor de autism a ajuns la 1/59 (1/37 baieti si in jur de 1/150 fete). In doar 2 ani exista o crestere de 15%. Paradoxul e ca America care are cea mai ridicata rata de vaccinare are si cea mai ridicata rata de autism. Iarasi paradoxal in Canada, provinciile care au cea mai ridicata rata de vaccinare, au si cea mai ridicata rata de autism.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5