De ce să ne vaccinăm împotriva COVID-19?

Vaccinarea salvează vieți, iar vaccinurile ne ajută să supraviețuim. Diferitele vaccinuri făcute în lume salvează 5 vieți la fiecare minut. Înainte de introducerea vaccinului pentru rujeolă în 1980, de exemplu, această boală provoca peste 2.6 milioane de morți la nivel mondial. Din fericire, acum majoritatea oamenilor se vaccinează.

          De exemplu, 85% dintre copiii din întreaga lume sunt vaccinați împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive. Datorită deciziei părinților, atât copiii proprii, cât și ceilalți copii din comunitatea lor sunt protejați. La adulți, 60% din decesele provocate de bolile infecțioase la nivel mondial se datorează unor boli pentru care nu există vaccinuri.

          COVID-19 este o boală gravă. În doar un an de când a apărut, virusul care o provoacă a infectat peste 123 milioane de oameni din întreaga lume, ucigând peste 2,7 milioane. În România, au murit peste 22.000 de oameni.

          Pacienții cu COVID-19 necesită servicii de terapie intensivă în număr extrem de mare (de peste 6 ori mai mare decât în timpul pandemiei de gripă din 2009, de exemplu), iar mulți supraviețuitori ai bolii se confruntă cu efecte grave asupra sănătății lor pe termen lung. COVID-19 nu este ca gripa. Este mai contagios, mai mortal și s-a răspândit cu rapiditate, în condițiile în care nimeni nu era imun.

           Riscul de a dezvolta forme grave este mai mare la persoanele mai fragile(în vârstă de peste 65 de ani, care suferă deja de alte boli etc.), motiv pentru care acestea au prioritate la vaccinare.

Chiar dacă măsurile de protecție, cum ar fi izolarea persoanelor simptomatice, purtarea măștii și distanțarea fizică au încetinit răspândirea virusului, doar vaccinurile oferă o cale mai bună de ieșire din pandemia COVID-19. De aceea, oamenii de știință au dezvoltat acum mai multe vaccinuri extrem de eficiente împotriva COVID-19.

          Din cauza gravități situației, pentru a lucra la aceste vaccinuri, finanțarea nu a fost un obstacol și mii de oameni de știință au contribuit la efort. Multe zeci de mii de oameni s-au înscris rapid pentru a participa la testarea vaccinului COVID-19 în 2020, comparativ cu cele 12-18 luni care erau necesare în trecut pentru a găsi mult mai puțini voluntari. Tocmai datorită numărului mare de doritori, aceste vaccinuri au fost testate cu mai mulți participanți decât cele mai multe vaccinuri de până acum care protejează împotriva altor boli. Singurul efect pozitiv al numărului mare de bolnavi de COVID-19 a fost faptul că aceasta a ajutat la observarea eficacității vaccinurilor pe baza infecțiilor naturale mult mai rapid decât în cazul bolilor mai rare.

În plus, companiile farmaceutice și-au asumat riscuri financiare și au început să investească în producție de la început, astfel încât nu a existat nicio întârziere între finalizarea testării și lansarea vaccinului.

           Descoperirea rapidă a vaccinului a fost posibilă și datorită inteligenței artificiale și a inovațiilor în tehnologie. Genomul virusului a fost publicat rapid, apoi a fost clarificat mecanismul prin care acesta pătrunde în celule, a fost identificată proteina spike, cea care facilitează intrarea în celule și este puternic imunogenă. Vaccinul care a reușit să aducă pentru prima oară dovezi privind siguranța și eficacitatea se bazează pe o tehnologie cercetată de multă vreme prin care este învățat organismul să își producă singur antigenul împotriva căruia va fabrica apoi apărarea. În acest fel este evitată producerea antigenului în laborator, fapt care scurtează mult etapele de producție.

         Odată cu vaccinarea, scade riscul de infectare și de a face boala. Practic, persoana care face vaccinul, chiar dacă intră în contact cu virusul, are un risc mult mai mic de a face o boală gravă, cu complicații, spitalizare și efecte secundare pe termen lung. În plus, scade posibilitatea de a transmite altora infecția. Pe scurt, vaccinarea cu un vaccin COVID-19, împreună cu metodele deja știute (purtarea măștilor, distanțarea fizică, spălarea mâinilor) oferă persoanei protecție împotriva infectării, îmbolnăvirii sau transmiterii virusului. Astfel sunt evitate decesele.

         Singura posibilitate de a reveni la viața de dinainte de pandemie este vaccinarea populației în număr cât mai mare (peste 60%-70% din populație), iar fiecare persoană care acceptă să se vaccineze ne aduce mai aproape de acest țel. Doar atunci virusul va înceta să dețină controlul asupra vieților noastre, ne putem recapătă viața de dinainte de pandemie, ne putem bucura de întâlnirea cu familia, colegii, prietenii, vecinii, arta, călătoriile, putem merge la târguri, la spectacole, la piața, copii merg normal la școală, se pot juca fără teamă unii cu alții …putem reveni la ceea ce ne-a fost interzis sau limitat timp de 1 an.

            Este adevărat că unii oameni au unele rezerve, în general, legate de vaccinare. Tocmai de aceea se fac eforturi de informare și explicare a datelor științifice și a motivelor pentru care majoritatea oamenilor din lume se grăbesc să se vaccineze. Similar cu alte medicamente pe care le luam, reacțiile adverse pot apărea și după administrarea unui vaccin COVID-19. Cu toate acestea, aceste reacții adverse dispar repede (în 24 până la 48 de ore), iar reacțiile adverse grave (reacții alergice) sunt extrem de rare.

           În cadrul centrelor de vaccinare există personal specializat (medic și asistenți medicali) care pot interveni în cazurile speciale. Să nu uităm, riscurile pentru oricare dintre noi și pentru cei din jurul nostru, dacă facem boala, sunt incomparabil mai mari.

          Ce ajută să știm este că micile neplăceri precum febra sau durerea musculară sunt doar semne că vaccinul lucrează pentru a pregăti organismul să lupte cu boala pe care unii dintre noi le percep mai mult, alții mai puțin sau deloc.

         Aceste vaccinuri au fost testate pe zeci de mii de oameni și, de când au fost aprobate de autoritățile de controlul medicamentelor, mai mult de 458 milioane de doze de vaccin până la 23 martie 2021. Iar toate reacțiile adverse sunt atent monitorizate.

         E important să înțelegem că unele evenimente negative pot apărea după vaccinare, chiar dacă vaccinarea nu are nimic de-a face cu ele. În primul rând, nu trebuie să tragem automat concluzia că este o legătură între acele evenimente și vaccin. Singurul mod de a determina dacă vaccinurile au efecte secundare grave este prin mijloace științifice, examinând datele de la foarte mulți oameni vaccinați și comparându- le cu ceea ce s-ar aștepta să se întâmple în acea grupă de vârstă. Făcând acest lucru, oamenii de știință găsesc dovezi clare că vaccinările nu cauzează marea majoritatea  bolilor și afecțiunilor grave care le-au fost atribuite în diverse știri neverificate.

 

            Mirela Parker – Compartiment Educație și Promovarea Sănătății al DSP BN

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5