Vaccinarea anti-HPV

Cancerul de col uterin nu se dezvoltă în absenţa unei infecţii persistente cu un tip HPV cu risc crescut. Prin urmare, vaccinurile care previn aceste infecţii vor preveni, de asemenea, cancerul de col uterin. În prezent, sunt diponibile două vaccinuri anti-HPV. Ambele vaccinuri ţintesc două dintre cele mai răspândite tipuri de HPV cu risc crescut (tipurile 16 şi 18) care, împreună, cauzează majoritatea cancerelor de col uterin.
Cele două vaccinuri sunt extrem de eficiente în prevenirea infecţiilor persistente cu HPV tipurile 16 şi 18, dacă sunt administrate adolescentelor şi femeilor tinere.
Aceste vaccinuri asigură un nivel scăzut de protecţie şi împotriva altor câteva tipuri de HPV cu risc crescut.
Totuşi, vaccinul anti-HPV nu oferă protecţie împotriva tuturor tipurilor HPV cu risc crescut, astfel încât, vaccinarea reduce riscul de apariţie a cancerului de col uterin dar, nu oferă protecţie completă împotriva acestuia. De aceea, este foarte important ca toate femeile să participe la programele de screening pentru cancerul de col uterin, chiar dacă au fost vaccinate anti-HPV.
Un raport recent al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor arată că 19 din cele 29 de ţări europene (UE + Norvegia şi Islanda) derulează programe de vaccinare sistematică anti-HPV pentru adolescente. Raportul arată, de asemenea, că nivelul de conştientizare publică a importanţei vaccinului anti-HPV este sub aşteptări în multe din aceste ţări.
Unul dintre motivele principale este acela că populaţia nu a înţeles în întregime beneficiile şi siguranţa, dovedite de statistici, pe care le oferă vaccinul anti-HPV.
Programele eficiente de screening pentru cancerul de col uterin şi de vaccinare anti-HPV pot preveni aproape toate cazurile de cancer de col uterin.
Totuşi, aceste programe, vor funcţiona doar dacă populaţia le va utiliza, iar populaţia le va utiliza doar dacă va conştientiza beneficiile acestora.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5