MINISTERUL SANATATII CONTINUA PROGRAMUL DE VACCINARE ANTI-HPV

Pentru a fi cat mai bine informati, in a lua o hotarare in cunostinta de cauza, venim din nou cu cateva informatii pe aceasta tema.

Vaccinul HPV, numit CERVARIX, protejeaza femeile de virusul uman papiloma, acesta fiind cel mai raspandit virus cu transmitere sexuala. Expertii estimeaza ca mai mult de jumatate din persoanele active sexual vor contracta acest virus la un moment dat. Virusul se transmite foarte usor prin contact sexual, chiar daca este folosit prezervativul.

Exista mai mult de 100 de tulpini diferite ale acestui virus. Totusi cele mai multe nu cauzeaza nici un simptom si dispar de la sine. Exista insa si tulpini ale acestui virus care cauzeaza schimbari la nivel celular,si care in timp pot duce la cancerul de col uterin.

Vaccinul CERVARIX protejeaza impotriva a 2 tulpini de HPV: 16 si18 cel mai frecvent implicate in 70% din cazurile de cancer de col uterin.

Vaccinul este recomandat tuturor fetelor incepand cu varsta de 12 ani, in alte tari se incepe de la 9 ani. Pana la 24 de ani vaccinarea se face fara control ginecologic sau examinari suplimentare. Peste aceasta varsta este necesar un control ginecologic si efectarea testului Babes-Papanicolau.

Vaccinul se realizeaza in 3 doze, de-a lungul unei perioade de 7 luni. Cea de-a doua doza se face la o luna distanta de prima, iar cea de-a treia, la sase luni de la prima vaccinare.

Vaccinarea HPV a fost programata intentionat atat de devreme, pentru a evita riscul determinat de inceperea vietii sexuale.

Datorita faptului ca virusul papiloma este atat de comun si poate cauza cancer, cea mai mare parte a medicilor cred ca este important ca tinerele sa faca acest vaccin.

Multi parinti insa, nu se simt foarte confortabil in situatia de a-si vaccina fiica impotriva unei boli cu transmitere sexuala, mai ales la o varsta atat de frageda.

Este important ca toate femeile active sexual, vaccinate impotriva virusului uman papiloma sau nu, sa mearga le medic pentru consulturi regulate si pentru testele Babes- Papanicolau.

La ora actuala in Romania vaccinarea este gratuita.

Pentru informatii suplimentare va puteti adresa medicilor de familie, medicilor scolari, ginecologilor si cabinetelor de planificare familiala.

Gheorghe Puica DSP BN

Comp. de promovare a sanatatii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5