Imunizarea impotriva rujeolei prin vaccinare

Istoricul vaccinului
Vaccinul rujeolic este folosit de mai bine de 50 de ani, începând de la primul vaccin aprobat în SUA în anul 1963.
În era prevaccinală (când nu exista vaccin) 90% dintre copii făceau boala, de aici și faptul că este considerată o ”boală a copilăriei”, evoluând în epidemii la 2-5 ani interval; înregistrările americane referitoare la boală, înainte de apariția vaccinului arată aproximativ 4 milioane de cazuri de rujeolă anual.
În 1960 a fost introdus vaccinul pe scară largă, ceea ce a produs o scădere de 79% a numărului cazurilor de boală. Aproximativ 85% dintre copiii în vârstă de 1 an de pe glob au fost vaccinați împotriva rujeolei, calculându-se că au fost prevenite 17,1 milioane de decese între anii 2000-2014.
În cursul anului 2014 au fost vaccinați 219 milioane de copii din 28 de țări.
Despre vaccin si administrare
Este un vaccin viu atenuat, primul vaccin conținea doar o tulpină virală (un singur fel de virus); de-a lungul timpului a fost perfecționat, iar în prezent îl avem sub formă de trivaccin conținând tulpina virală rubeolică și urliană, numit și vaccin împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului.
Vaccinul se administrază intramuscular – în copsă la copilul de 1 an, în braț la copilul mare.
La pacienții cu tulburări de coagulare a sângelui, de orice tip, vaccinul se administrează subcutanat
Poate fi asociat cu orice alt vaccin, cu virus viu sau atenuat, cu condiția să fie administrate simultan. Dacă a fost făcut prima dată vaccinul rujeolic, intervalul obligatori până la un alt vaccin este de minim 28 de zile.
Cine ar trebui sa fie vaccinat
Schema de vaccinare în România recomandă administrarea începând cu vârsta de 12 luni prima doză, a doua doză la vârsta de 5 ani, înainte de școlarizarea copilului.
Secventa de vaccinare cu ROR pentru copii si alte informatii utile despre vaccin sunt disponibile aici.
În situații speciale de epidemie sau contact sigur cu o persoană cu rujeolă confirmtă, călătorie într-o zonă cu cazuri de rujeolă, sau rujeolă în creșă, se poate administra pentru protecția copiilor, începând cu vârsta de 9 luni, caz în care copilul trebuie să mai primească încă două doze de vaccin deorece sub 1 an nivelul anticorpilor nu este suficient de durabil în timp, până la revaccinarea de 5 ani.
Vaccinul poate fi administrat și adulților fără anticorpi împotriva rujeolei, sau femeilor înainte de a rămâne însărcinate, dacă s-a constatat că nu sunt imune la boală. Schema de vaccinare a adultului include două doze la interval de cel puțin o lună. Femeile tinere trebuie avertizate să evite sarcina o lună după administrarea vaccinului.
Schemele de vaccinare pot diferi ușor de la țară la țară în funcție de numărul de cazuri de boală și răspândirea virusului. Toate țările vaccinează împotriva rujeolei! În Statele Unite sunt vaccinați cu două doze la 28 zile interval toți adulții născuți înainte de 1956, care nu au făcut boala.

DSP BN Comp. de Promovare a Sanatatii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5