Etnologul Ioan Godea, apropiat al bistriţenilor, a trecut, de Crăciun, poarta veşniciei
"Cu adanca tristete va anuntam ca a doua zi de Crăciun s-a stins din viata colegul si prietenul nostru, profesorul universitar IOAN GODEA (1943-2014), personalitate marcanta a etnologiei române. Dumnezeu sa-l odihneasca!" transmite Asociaţia de Ştiinţe Etnologice din România.
Ultima dată m-am întâlnit cu domnul profesor în urmă cu o lună la Muzeul ASTRA Sibiu, care a găzduit Adunarea Generală a Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice ( grupare de specialitate la fel ca USR şi UAP). Atunci mi-a spus că iubeşte judeţul nostru, că aşteaptă să îl invităm să conferenţieze aici, că vine destul de des la Salva.
În primăvară Virginia Linul îşi susţinea doctoratul in stiinte cu lucrarea etnologica despre Istoria portului năsăudean, în Aula Universităţii de Stat Oradea. Conducătorul doctoratului a fost prof. univ. dr. Ioan Godea. Datorită calităţii lucrării Virginia a primit titlul de doctor „Magna cum laude”. Nu vom uita acel moment, după cum nu vom uita nici întâlnirile noastre la simpozioanele de etnologie din ţară.
"L-am întâlnit o singură dată şi a fost suficient să-mi dau seama că este un om de o înaltă ţinută morală şi intelectuală. Citindu-i câteva dintre lucrările tipărite, am concluzionat că am în faţă un cercetător şi un profesor deosebit, nivelul la care puţini pot să aspire şi să-şi aducă contribuţia la îmbogăţirea, prin cercetare, a filelor de istorie a poporului român. Acestea m-au determinat să scriu câteva cuvinte despre omul şi lucrătorul cu mintea - Ioan Godea, apoi să recunosc meritele acestuia şi să înţeleg efortul pe care l-a depus în folosul societăţii.
Muzeolog, director al diferitelor muzee, conducător de doctorat, participant la congrese, expoziţii şi sesiuni ştiinţifice, a continuat cu editarea de reviste ştiinţifice şi de cultură, în urma căror activităţi multiple şi complexe, pe parcursul mai multor ani, a fost răsplătit cu merituoase premii academice şi distincţii didactice. Opere de căpătâi îi stau teza de doctorat ,,Monumente de arhitectură populară din nord-vestul României. Biserici de lemn”, pagini monografice ,,Lunca Teuzului. Morcila”(Bucureşti 1990) coautor avându-l pe Ioan Coste, ,,Târgul de fete” – 2010, Coautor Narcisa Ştiucă. Aceste lucrări îi aduc cinste, ce i se poate recunoaşte de către oricine. Bine ar fi dacă parte din cărţile dumnealui ar sta pe masa şi în biblioteca fiecărui cititor, acestea să lumineze, prin prezenţa lor, casa fiecărui român. Profesorul Ioan Godea este un fiu al satului Mocirla, iubit şi admirat de către consăteni, de către mocirlanii care se mândresc aşa cum se fălesc şi cu Vasile Goldiş. S-a născut la 16 iunie 1943. Părinţii săi, Dezideriu şi Zeina, i-au condus paşii de copil, iar tata i-a fost sprijin toată viaţa. În ultimul timp, parcă ,,ca o chemare a străbunilor”, domnul Ioan Godea s-a străduit să găsească o oază de linişte în localitatea Bârsa, pe valea Crişului Alb" spunea GHEORGHE JULA într-o scrisoare.
Acum profesorul este pe calea Cerului. Bunul Dumnezeu să aibă grijă de sufletul bun !
Citiţi şi:
- Virginia Linul: Să fim mai buni şi mai uniţi
- Un iubit profesor al Universităţii din Bucureşti, născut în judeţul nostru, a trecut la cele veşnice
- Virginia Linul, doctor „Magna cum laude”! Printre susţinători, în Aula Universităţii de Stat Oradea: Cristian Pomohaci, Mica Oprea, directori, primari, parlamentari
- Dr. EMANUEL COMAN, măiereanul care a ajuns profesor la OXFORD
- Excelent pentru profesorul Nicolae Bosbiciu! Un doctorat muncit și binemeritat
Comentarii
IN MEMORIAM!
prof.univ.dr. Ioan Godea s-a inaltat la cer
Afara a inceput sa ninga! Intamplator sau nu, in sunet de colinde si in Zi Sfanta de Craciun, un alt roman pentru romani a plecat spre o lume poate un pic mai buna! Este foarte greu sa acceptam ca prof.univ.dr. Ioan Godea s-a inaltat la cer!
Domnul prof.univ.dr. Ioan Godea ne-a fost dascal, parinte si sfatuitor. Iubit de nu mai putin de 20 de generatii de studenti, inspirat director general al Muzeului Satului din Bucuresti, director general in Ministerul Culturii, conducator de doctorat si suflet bun pentru multi semeni aflati la grea incercare, Ambasador cultural al unei Romanii frumoase, domnul prof.univ.dr. Ioan Godea lasa in urma domniei sale o inima indurerata, un om minunat care i-a fost mereu aproape, distinsa sa sotie doamna Ana Godea, dar si o multime de lucrari de referinta, cu teme complexe, de la “Arhitectura romaneasca si Biserici din lemn din Europa”, pana la o tema atat de draga, marcata prin "Monografia satului Lunca Teuz".
Domnul prof.univ.dr. Ioan Godea a fost nu numai un cercetator consacrat, ci si un entuziast incurabil, un OM care a avut puterea sa aduca, in matricea personala a identitatii domniei sale, prieteni, cunoscuti, dar si oameni potrivnici. Pe cei din urma i-a iertat de mult !
Demn urmas al lui Avram Iancu, ardelean cu lumina in suflet si cu intelepciune aparte, domnul prof.univ.dr. Ioan Godea ne priveste din inaltul Cerului! Stiu doar ca si acum, la trecerea dintre ani, domnul profesor isi tine cursurile sus in cer, cu amfiteatrul plin.
Un gand bun nenea Godea si sa nu ne uitati niciodata !
Dumnezeu sa va odihneasca !
Nicolae Radu
Adaugă comentariu nou