Eveniment aniversar la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” de Săptămâna Educației Globale
Miercuri, 16 noiembrie 2022, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița, au avut loc o serie de activități care au celebrat 206 ani de la nașterea poetului tribun Andrei Mureșanu, patronul spiritual liceului.
Miercuri, 16 noiembrie 2022, la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu”, au avut loc o serie de evenimente care au celebrat 206 ani de la nașterea poetului tribun, Andrei Mureșanu, patronul spiritual al colegiului.
Ziua a început cu intonarea imnului național prin stațiile plasate în fiecare sală de clasă, la începerea programului școlar. Pe parcursul zilei, elevii au practicat activități în semn de comemorare a poetului.
La ora 14.00, a avut loc concursul istoric-literar „Știi cine a fost Andrei Mureșanu?” din cadrul proiectului „Sărbătoare pentru minte, inimă și literatură”, coordonat de profesoara de geografie Crina Peter.
Proiectul se adresează claselor a IX-a cu scopul cunoașterii istoriei liceului și a importanței patronului spiritual al școlii. Inițiat de prof. Crina Peter și prof. Irina Vlas, evenimentul de astăzi se află la a 9-a ediție și a avut drept colaboratori catedra de limba română prin prof. Moroșanu Lenuța, Baci Alina, Hîruța Aurelia, Macarie Doina, alături de bibliotecara Nicoleta Butuza și prof. Peter Adrian-Mircea. În vederea susținerii concursului, liceenii au beneficiat de o bibliografie generoasă din partea organizatorilor, pe care au primit-o cu două sătămâni înainte de concurs.
Elevii din clasele a IX-a au susținut proba de cultură generală în echipe formate din două persoane din fiecare clasă. Acestora li s-au adresat un set de întrebări despre poetul Andrei Mureșanu, având ca timp de lucru 30 de minute, iar la finalul probei, echipele au fost premiate în funcție de punctajul obținut. În acest an, pe primul loc s-a clasat echipa clasei a IX-a A, îndrumată de prof. Hîruța Aurelia, profesor de limba și literatura română. Echipa câștigătoare a fost compusă din elevele Bertescu Andra și Hangan Jessica, acestea fiind extrem de încântate de reușită.
Fiind întrebați cum li s-a părut concursul și de ce au ales să participe, elevii au declarat ca a fost o experiența inedită, din care au descoperit alte informații despre poet, față de cele învățate. Aceștia au spus că au ales să participe la concurs pentru a se implica în activitățile școlii și pentru a cunoaște cât mai multe lucruri noi.
Pe lângă proba de cultură generală, bobocii au susținut și o probă de creativitate care a implicat toți elevii claselor a IX-a. Aceștia au realizat videoclipuri despre Colegiul Național „Andrei Mureșanu” prezentând motivele pentru care au ales să fie cnamiști.
În materialele realizate de elevi s-a văzut implicarea și devotamentul depus. Aceștia au încorporat în filmulețele lor imagini din interiorul liceului, interviuri luate elevilor, dar și profesorilor colegiului și multe alte elemente care au denotat originalitatea. Copiii au fost ingenioși, unii folosindu-și talentul muzical, iar alții colaborând chiar și cu profesorii, care s-au implicat cu drag în realizarea videoclipurilor aniversare.
Filmulețele realizate de elevi au fost postate pe canalul de Youtube dedicat proiectului: ,, Proiect Andrei Mureșanu”, dar si pe pagina de Facebook a proiectului. Echipa câștigătoare va fi desemnată în funcție de like-urile obținute pe Youtube și pe Facebook.
Întrebată de ce a ales Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu”. Beican Bianca, din clasa a IX-a F, declară că a ales acest liceu deoarece, ca absolventă a școlii gimnaziale a colegiului, în acești ani a format un colectiv unit cu ceilalți elevi și speră ca în următorii ani să creeze alte amintiri memorabile. Enea Victor, din clasa a IX-a C, a dezvăluit că a ales Colegiul Național „Andrei Mureșanu” deoarece consideră că reputația, așteptările și comunitatea sa îl fac alegerea perfectă pentru a-și asigura un viitor mai bun.
Bobocii au vorbit cu entuziasm și mândrie despre acest colegiu de prestigiu: „Am ales acest colegiu, deoarece îmi doresc să mă cunosc mai bine și să descopăr și alte lucruri care îmi plac, care mă reprezintă, formându-mi o personalitate puternică.”
Marcu Daria și Miciu Caterina, reporteri de liceu
Citiţi şi:
- Manifestări la 200 de ani de la nașterea lui Andrei Mureșanu
- Sărbătoare pentru minte, inimă și literatură în Săptămâna Educației Globale la CNAM
- Ce clase au trecut în sistem on- line în Bistrita-Nasaud!
- Colegiul Național „Andrei Mureșanu” aniversează 200 de ani de la nașterea autorului Imnului Național
- Peste 3500 locuri în liceele din judeţ
Adaugă comentariu nou