Sărbătoare pentru minte, inimă și literatură în Săptămâna Educației Globale la CNAM

În cursul zilei de astăzi, 16 noiembrie 2023, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița s-au desfășurat o serie de activități care au avut ca scop aniversarea a 207 ani de la nașterea poetului tribun Andrei Mureșanu, eveniment asociat cu Săptămâna Educației Globale.

La 207 ani de la nașterea poetului Andrei Mureșanu, patronul spiritual al Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița, în dimineața zilei de 16 noiembrie, un reporter de liceu a adresat colegilor un mesaj cu caracter informativ, care a avut ca scop prezentarea câtorva detalii semnificative despre poet, dar și despre Săptămâna Educației Globale a cărei temă principală este „Pace pentru planetă. O planetă a păcii”.

Aceasta este o campanie la nivel mondial, implementată de Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei și Global Education Network în cadrul „I LEGEND lll”, un program comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei. De asemenea, imnul național a răsunat atât în sălile de clasă, cât și pe coridoarele școlii, pe întreaga durată a primei pauze, conferind solemnitate momentului.

Începând cu ora 13:00 la Centrul de Documentare și Informare din cadrul colegiului s-a desfășurat concursul istorico-literar intitulat „Știi cine a fost Andrei Mureșanu?” destinat claselor a IX-a. Acest concurs a fost inițiat pentru prima dată în urmă cu 10 ani, în cadrul proiectului „Sărbătoare pentru minte, inimă și literatură”, sub coordonarea profesoarei de geografie Peter Sorina Crina, derulându-se cu o întrerupere de 4 ani. Timpul efectiv de lucru a fost de 30 de minute, bobocilor adresându-li-se un set de întrebări despre poetul Andrei Mureșanu.

La eveniment a fost prezent și directorul instituției, profesoara Buboly Monica, alături de profesoarele de limba română Marieta Abrudean și Irina Vlas, aceasta din urmă fiind și colaboratoare a concursului ani de-a rândul.

Anul acesta câștigătoare a fost echipa formată din elevii clasei a IX-a G, Deac Roberta și Vîntu Șerban, îndrumați de profesoara Hîruța Aurelia. Locurile II și III au revenind echipelor claselor a IX-a A și a IX-a F, formate din Crețiu Daria și Retegan Bogdan, respectiv Chipăilă Alissia și Marga Teodora, îndrumate de profesoarele Abrudean Marieta și Moroșan Lenuța.

„Din punctul nostru de vedere, concursul a avut o abordare foarte interesantă, inedită. Am fost surprinși de ultima întrebare, deoarece a fost subiectivă, fiecare elev mărturisind ceea ce l-a determinat să aleagă acest colegiu prestigios. Deși nu ne cunoaștem de foarte mult timp și nu interacționăm zilnic, ne bucurăm că am avut ocazia de a colabora și de a forma o echipă, reușind să obținem chiar premiul I”, a declarat pentru ziarul școlii echipa câștigătoare.

Coordonatoarea proiectului, profesoara Crina Peter, a declarat că: „A fost o activitate încărcată de emoții, de aduceri aminte, de inițiere a bobocilor de liceu în marea familie a CNAM-ului. Felicitări câștigătorilor, reprezentanții clasei a IX-a G, Deac Roberta și Vîntu Șerban, coordonați de Hîruța Aurelia. La mulți ani tuturor celor ce au suflet cnamist!”

Bucuroși că studiază într-o școală cu nume de vizionar, elevii au înțeles că „Marseilleza românilor” odată cu timpul devine un cântec de luptă, dar și de pace și au presărat printre simbolurile zilei și numeroși porumbei albi, semn că pacea este astăzi dezideratul cel mai important.

Daria Marcu, reporter de liceu

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5