Eveniment cultural la Cluj cu participare bistriţeană
Casa Artelor din Cluj-Napoca a găzduit lansarea volumului „Credinţe, datini, obicieuri şi superstiţii la români”, apărut la Editura Reîntregirea a Arhiepiscopiri Alba Iulia, sub semnătura etnomuzicologului Gelu Furdui.
Evenimentul, moderat de scriitorul Cornel Udrea, a beneficiat de prezenţa unor personalităţi ale vieţii clujene, de la profesori universitari la scriitori şi oameni de radio şi televiziune. Despre carte a vorbit etnologul Aurel Bodiu, actorul Dorel Vişan şi scriitorul Horea Bădescu, subliniind importanţa apariţiei acesteia pe piaţa etnologică, fiind ca o recuperare a valorilor tradiţionale româneşti, ca o punere în lada de zestre a unor valori identitare pe cale de dispariţie.
Despre profesorul Gelu Furdui, dar şi despre tatăl său, ilustru învăţător în Monor, a vorbit şi consăteanul Teodor Tanco, decanul de vârstă al scriitorilor bistriţeni. Prezent la eveniment, directorul Palatului Culturii Bistriţa, Dorel Cosma, a vorbit despre frumuseţea tradiţiilor de pe meleagurile bistriţene, dar şi despre Monorul lui Gelu Furdui, asigurându-l pe acesta de toată preţuirea bistriţenilor. De altfel, cartea va fi lansată duminică şi la Bistriţa în cadrul unui simpozion naţional.
Mesajul bistriţenilor a fost transmis şi de Zorin Diaconescu şi Menuţ Maximinian, care au remarcat rolul important pe care-l are cultura tradiţională scrisă pentru identitatea românească.
Profund emoţionat, profesorul Gelu Furdui a vorbit despre experienţa lui, în calitate de cercetător în satele ardelene, de promotor al tradiţiilor în emisiunile radio pe care le-a realizat la Radio Cluj, dar şi în noua postură a mesajului scris. Şi pentru că sfera cercetătorilor îl aşteaptă şi cu alte volume, deja s-a anunţat cel legat de un obicei unic, „Lăturenia din Monor”.
Felicitări domnul profesor pentru faptul că aţi reuşit să aşezaţi la loc de cinste, într-o carte, frumuseţea sărbătorilor şi a datinilor transilvane.
Citiţi şi:
- Lansare de carte bistriţeană la Cluj
- Un nou muzeu la Monor, dedicat omului de radio Gelu Furdui
- Simpozion Naţional despre patrimoniul cultural tradiţional, la Palatul Culturii Bistriţa
- Mitropolitul Andrei va sfinţi, la Monor, Muzeul dedicat omului de radio, Gelu Furdui
- Aici Cluj, România! Transmitem de la Bistrița
Adaugă comentariu nou