Experiențe de tip „Carte vie”, oferite de polițiști. Liceeni din Maieru s-au întâlnit cu un toxicoman

În  perioada martie – iunie, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița - Năsăud a derulat proiectul de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării minorilor ”Dincolo de aparențe”- experiențe de tip ”carte vie”.

Concret, în perioada de derulare a proiectului, elevi din liceele județului Bistrița - Năsăud au participat la întâlniri organizate de instituțiile implicate în proiect - Poliția, Penitenciarul Bistrița, Serviciul de Probațiune, ONG-uri ( Afi Pro Familia, Onisim, Moralia, POV 21), care au adus în fața lor persoane - fie cu trecut infracțional - autori de fapte penale, fie victime ale unor infracțiuni, dispuse să își împărtășească sincer și deschis propria experiență de viață. Tinerii au ascultat fiecare invitat, au pus  întrebări, au interacționat cu aceștia, beneficiind astfel de experiențe inedite și eficiente de învățare. Au înțeles de fiecare dată că viața pe care o au înainte este compusă dintr-o mulțime de tentații și că, odată cu împlinirea vârstei de 14 ani, nici un tânăr nu poate invoca necunoașterea legii. ,,Cine greșește plătește,,

Majoritatea activităților s-au derulat cu sprijinul și găzduirea Penitenciarului Bistrița, dar polițiștii au organizat și activități în medii nonformale, cât mai confortabile auditoriului tânăr. Astfel, doar în ultima săptămână, în data de 6 iunie a.c., pentru a marca finalul proiectului, partenerii s-au întâlnit la o masă rotundă cu tema ”Bune practici în domeniul prevenirii criminalității și reintegrării sociale”, prilej cu care au discutat aspecte din activitățile derulate și au fost de acord cu reluarea proiectului odată cu începerea anului școlar următor.

Luni, 50 de elevi ai Liceului Tehnologic ”Liviu Rebreanu” din Maieru au fost invitați de polițiști la ”Cafeneaua Prevenirii” unde au avut un invitat - surpriză, un fost toxicoman care a fost de acord să le povestească experiența grea pe care a  avut-o și să le ceară ”dacă nu au consumat niciodată droguri, să nu o mai facă, dacă au încercat, să nu mai repete experiența”.

Polițiștii vor încerca să le ofere tinerilor din liceele de pe raza județului Bistrița - Năsăud astfel de ”lecții de viață” și în anul școlar următor, având în vederea abordarea tuturor palierelor infracționale (trafic și consum de droguri, furturi, tâlhării, fapte comise cu violență, violență domestică).

 

Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5