Exporturile de miei în Uniunea Europeană, interzise până în iunie. Vânzările către țările arabe continuă fără restricții
Exportul de ovine și caprine din România este interzis în Uniunea Europeană până pe 8 iunie 2025, crescătorii având posibilitatea de a exporta în carcasă către UE sau “în viu” către țări terțe, cum sunt cele din Orientul Mijlociu. Directorul executiv al DSVSA BN, Ioan Bogolin, a menționat în cadrul ședinței Colegiului Prefectural că la nivelul județului nostru sunt trei abatoare unde pot fi sacrificați miei pentru export în UE. Din Uniunea Europeană, principalele țări care importau miei din România și implicit din județul nostru erau Grecia, Italia și Croația.
Oricum, principalii consumatori ai mieilor noștri sunt cei din lumea arabă, iar aici nu sunt probleme. Costul pentru kilogramul de carne de miel – în viu – este între 18 și 20 lei, în ușoară scădere. Pentru că sărbătările pascale sunt la aceeași dată, marile mișcări din piața intracomunitară vor fi până în 20 aprilie, ulterior, animalele vor pleca spre ...portul Constanța.
La nivelul județului nostru, sunt aproximativ 370.000 de ovine, iar anual sunt circa 200.000 de miei din care aproape jumătate pleacă la export.
***
Exportul de ovine și caprine către țările terțe continuă fără restricții. Exportul de ovine și caprine către țările din afara Uniunii Europene nu este interzis.
Majoritatea exporturilor României sunt direcționate către statele arabe precum Iordania, Arabia Saudită, Maroc, Algeria și Emiratele Arabe Unite etc, iar aceste livrări se desfășoară în continuare, conform cerințelor specifice fiecărei țări de destinație.
Comerțul intracomunitar cu produse de origine animală este permis
România poate continua livrările către statele membre UE pentru carcase și carne de ovine și caprine, conform reglementărilor europene. Restricțiile impuse de Uniunea Europeană vizează doar transportul animalelor vii din anumite zone afectate de boală, fără a afecta schimburile comerciale cu produse de origine animală.
Restricții privind transportul animalelor vii în UE
În urma confirmării unui focar de pestă a micilor rumegătoare în localitatea Gepiu, județul Bihor, la data de 5 martie 2025, au fost stabilite zone de restricție (protecție, supraveghere și suplimentare) pentru a limita răspândirea bolii.
Astfel, restricțiile se aplică exclusiv transportului animalelor vii din județele Bihor și Arad către alte state membre ale Uniunii Europene. Această măsură nu afectează întreaga țară și nu impune o interdicție generală asupra exportului de ovine și caprine.
Recomandări pentru operatorii economici
ANSVSA reamintește crescătorilor de ovine și caprine, exportatorilor și fermierilor importanța respectării instrucțiunilor și măsurilor comunicate de autoritate.
Citiţi şi:
- Ioan Oltean:Încă un « obiectiv îndeplinit » de către guvernul Ponta: iminentul faliment al fermierilor români!
- Veşti bune pentru oieri! S-a deschis piaţa de export în Golful Persic
- Cereri puţine pentru subvenţii la ovine şi caprine
- Reprezentanţii APIA verifică exploataţiile de ovine şi caprine
- Ioan Câmpean: Oierii din Bistriţa-Năsăud sunt afectaţi din pricina războiului de la graniţă!
Adaugă comentariu nou