Fascinaţia cărţilor

La Şcoala Generală nr.4 Bistriţa, în sediul Bibliotecii, condusă de profesoara Borz Mihaela şi Grădiniţa cu Program Săptămânal „Dumbrava Minunată”, care are ca director pe prof. Sava Margareta, având parteneriat cu şcoala, s-a desfăşurat o acţiune culturală deosebită cu titlul „Fascinaţia cărţilor”. Activitatea a avut ca invitaţi, din partea şcolii cu clasele „zero” – opt, pe directorii: prof. Daniela Danea, prof. Andreea Săplăcan, învăţătoarele claselor de step by step: cl. I – Doiniţa Spânu, cl. A II-a Noreta Purcar, cls. a III-a Bombonica Barteş, cls. a IV-a – Carmen Diaconu şi Maria Moga, elevii claselor I-IV şi, din partea GPS „Dumbrava Minunată”, educatoarea Marilena Toxin şi prof. Gheorghe Toxin, care a filmat şi a făcut fotografii. Acţiunea a fost antrenantă, interactivă; copiii au fost curioşi, au pus întrebări educatoarei Marilena Toxin, care a donat cărţi proprii bibliotecii Albumele de fotografii, reprezentând concursuri, proiecte educative derulate prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, au captivat pe micii cititori.
Articolele publicate în ziarele locale despre oamenii şi animalele din Sulina, desenele preşcolarilor ce au făcut obiectul unor expoziţii în Belgia au atras copiii, care au pus întrebări legate de activitatea de scriitor al d-nei Marilena Toxin, care a răspuns cu drag curioşilor. Documentaţia, plină de culoare, a fost cea care a ţinut cu sufletul la gură micii şcolari, cititori abonaţi la bibliotecă.
Întrebările au fost diverse, cum ar fi: „De ce scrieţi?”, „De când scrieţi?”, „Aveţi copii?”, răspunsurile au venit prompt. Copiii au afirmat că au şi ei părinţi sau bunici care lucrează în Germania, Belgia ori alte ţări. Şi-au manifestat dorinţa de a vizita GPS „Dumbrava Minunată”, de a cunoaşte mai bine preşcolarii, chiar dacă grupa mare, „Albinuţele”, a avut o acţiune comună cu clasa a II-a step by step, în săptămâna „1-5 aprilie – Să ştii mai multe, să fii mai bun!” Acest sfat l-a recomandat educ. Marilena Toxin, mai ales că suntem în săptămâna dinaintea sărbătorilor de Paşti.
La sfârşit, şcolarii au fost serviţi cu dulciuri şi au afirmat că acţiunea a fost „Beton”, că nu s-au plictisit, că vor citit mai mult şi vor reduce timpul petrecut în faţa calculatorului. Au rugat invitaţii să mai desfăşoare activităţi de acest gen şi au manifestat dorinţa de a avea întâlniri directe cu oameni de cultură, din domenii diverse, pe care doresc să-i cunoască în realitate, să îi facă prietenii lor şi, mai mult decât atât, să le cunoască mediile de lucru, nu doar în săptămâna „Şcoala altfel”.
Acţiunea a fost o reuşită, părinţii şi-au manifestat şi ei dorinţa de a avea acţiuni comune, întâlniri copii-profesori – părinţi – oameni de cultură din judeţ.
Copiii claselor participante au înmânat invitaţilor de la GPS „Dumbrava Minunată” un afiş cu desene şi citate, proverbe şi zicători.
Desenele de pe afişul cu titlul „Fascinaţia cărţilor” reprezentau copii şi personaje din poveşti. Cu mânuţele lor mici au scris: „Personajele poveştilor au plecat în căutarea copiilor!” Lumina din ochii lor a făcut ca şi timpul de afară să fie frumos. Emoţie, căldură, curaj, comunicare, deschidere a sufletelor şi bucurie, iubire de semeni, acesta a fost scopul activităţii, care a avut ca obiectiv principal determinarea şcolarilor de a citit mai mult şi mai bine!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5