Fastuoasă sărbătoare la Maieru, hramul Bisericii şi înnobilarea antrenorului emerit Ştefan Beregszaszy ca cetăţean de onoare al comunei
În cea de-a treia zi de Crăciun, de Sfântul Ştefan, Biserica din centrul localităţii îşi celebrează hramul. Şi anul acesta Biserica şi-a sărbătorit hramul într-o splendidă atmosferă, cu un sobor de preoţi şi peste 400 de credincioşi. I-am văzut pe preoţii Dan Cismaş, parohul Bisericii, Ioan Lăpuşte, Maieru, Nechita Lazăr, Rodna, Paul Gavriloae, Centrul Misionar Sângeorz-Băi, Nicodim Sângeorzan, duhovnic Mânăstirea Cormaia, Cristian Lupşan, Ilva Mare, Ioan Bizău, profesor Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj, Dan Vâscu, arhidiacon, Dorel Gălan, Cluj, Marian Şteopoaie, Arşiţa. De asemenea, primarul teolog al Maierului, Vasile Borş, care a şi condus cu glasul său remarcabil de tenor, inimosul cor al Bisericii, aflat la balcon.
„Tu eşti singurul fără de păcat, dreptatea Ta este în veci şi cuvântul Tău este adevărul.” Slujba a fost duioasă, impresionantă. A fost pomenită, „În veci pomenirea lor”, regretata sportivă măiereancă Maria Cioncan, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Atena, 2004, la 1500 metri plat. În „Iubite-voi Doamne”, primarul teolog Vasile Borş dă expresie solidului său talent vocal.
După terminarea slujbei a urmat un suav program de colinde susţinut de elevi, mici şi mari, coordonaţi de învăţătoarele Măriuţa Pop şi Lenuţa Puia. Ei purtau minunate costume tradiţionale, cu opinci, năframe, trăistuţe, blăniţe, căputuri negre, pieptare negre şi albe cu cusături, cătrinţe roşii şi poale cu cusături. Trei băieţi au acompaniat cu tromete şi saxofon.
Pe urmă, predica a fost susţinută de blajinul şi cultivatul părinte profesor Ioan Bizău. „Sunt deosebit de bucuros de această zi, sunt impresionat de aceşti copii cu costumele lor tradiţionale superbe. Sunt de la Ieut, Valea Izei, Maramureş. Am fost împreună poporul lui Dumnezeu. Noi ne aflăm în stare de Liturghie. Celebrăm Jertfa Noului Legământ. Avem dor de a veni la Biserică. Dumnezeu este sursa vieţii noastre, este Creatorul. Dumnezeu nu poate fi circumscris, adică limitat. Sfântul Ştefan a fost condamnat la moarte prin lapidare, adică ucidere cu pietre, pentru că nu s-a lepădat de Hristos. Înainte de a-şi da duhul, privind spre cer, a implorat pe Dumnezeu, să nu le socotească călăilor lui păcatul acesta”.
A urmat ceremonia de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare al Maierului, antrenorului emerit hunedorean, prof. Ştefan Beregszaszy, cel care a antrenat-o cu atâta succes pe regretata atletă măiereancă Maria Cioncan. Primarul Vasile Borş, cu eşarfa tricoloră pe piept, a dat citire hotărârii Consiliului Local Maieru, prin care i se acordă profesorului Ştefan Beregszaszy titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Maieru. Profesorul Liviu Ursa, cel care a descoperit-o pe Maria Cioncan, a susţinut, bine închegat, „Laudatio”, în care a punctat personalitatea sărbătoritului. Ştefan Beregszaszy a oferit mamei Mariei Cioncan medalia olimpică de bronz şi cununa din ramuri de măslin ale Mariei, pentru rămânerea lor veşnică la Maieru. Domnul Beregszaszy a făcut cadou primarului Vasile Borş o icoană cu Sfântul Ştefan, adusă de la cunoscutul complex monahal grecesc de la Meteora. Cunoscutul antrenor a spus, „Am pus busturi ale Mariei la Hunedoara, Cluj, Maieru, realmente azi am fost copleşit.” Părintele paroh Dan Cismaş a oferit proaspătului înnobilat, o replică a icoanei Maicii Domnului-Plângătoarea-de la Mânăstirea Boian, Ucraina. Domnului Beregszaszy i s-a oferit de către primarul Vasile Borş, placheta titlului de onoare şi steagul Maierului.
Primarul Vasile Borş a avut o invitată specială, campioana olimpică de la Beijing, 2008, la maraton, Constantina Diţă, prietenă cu Maria Cioncan. Constantina este cea mai în vârstă câştigătoare a maratonului olimpic, 38 de ani, din toate timpurile. Elegantă, drăguţă, olteanca trăieşte acum în SUA, Colorado. A vorbit frumos, elevat.
Primul Cetăţean de Onoare al Maierului a fost renumitul romancier Liviu Rebreanu, care a trăit aici, de la vârsta de doi ani şi jumătate până la vârsta de zece ani, „cele mai fericite zile ale vieţii mele”, cum îi plăcea să spună. Pe această listă de onoare mai figurează, Iustin Ilieşiu, „poetul sângerărilor ardelene”, cum l-a catalogat renumitul profesor Sever Ursa, juristul, ziaristul, lingvistul, politicianul Emil Boşca-Mălin, precum şi mai sus amintitul profesor, scriitor, eseist, critic literar, folclorist, cercetător, filosof, formator de caractere, Sever Ursa.
Şi în fine, tuturor copiilor din Biserică, li s-au oferit pungi cu cadouri de Crăciun. Toată lumea a fost invitată la o agapă, în marea şi cocheta sală de nunţi. Aici a continuat programul artistic de colinde. Vocea primarului Vasile Borş a lunecat discret în inimile mesenilor.
Organizarea a fost impecabilă, transmitem felicitările noastre Bisericii ortodoxe măierene, părintelui paroh Dan Cismaş, Consiliului local Maieru şi primarului Vasile Borş, care au făcut posibilă aceasă mare sărbătoare de suflet.
Citiţi şi:
- Zece ani, două luni şi optsprezece zile, carte lansată la Maieru de antrenorul emerit Ştefan Beregszaszy în amintirea Mariei Cioncan
- La Maieru s-a desfăşurat „Memorialul de cros Maria Cioncan”, ediţia a noua
- Memorialul Maria Cioncan, la Maieru
- Monografia Maierului a fost lansată în cinstea Centenarului
- Memorialul de cros „Maria Cioncan”, ediţia a opta, s-a desfăşurat la Anieş
Adaugă comentariu nou