Fermierii bistriţeni se pregătesc de alegeri la Camera Agricolă

*peste 43.700 persoane, aşteptate la urne în 7 octombrie

Agricultorii îi vor putea vota pe cei care le vor reprezenta interesele în Camera Agricolă Bistriţa-Năsăud.  Scrutinul se va desfăşura duminică, 7 octombrie, între orele 8-18, la secţiile de votare din cele 62 de oraşe şi comune ale judeţului nostru.

La începutul lui septembrie, a fost constituit Comitetul Judeţean de Iniţiativă, din care fac parte 11 membri, în vederea organizării alegerilor membrilor Colegiului Judeţean a Camerei Agricole. Acest forum decizional va avea 25 de membri.

De asemenea, a fost instituită şi Comisia Electorală a Circumscripţiei Electorale Judeţene nr. 6 Bistriţa-Năsăud, prezidată de ing. Ioan Mihuţ. Cei care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi doresc să candideze pentru a fi aleşi, îşi pot depune candidatura până la data de 12 septembrie, ora 16. Adică, astăzi, urmând ca joi să fie soluţionate eventuale contestaţii, iar vineri să aibă loc tragerea la sorţi pe cele 9 tipuri de buletine de vot.

Practic, în Colegiul Judeţean al Camerei Agricole vor fi, după alegeri, nouă categorii de persoane şi anume, 10 reprezentanţi de la asociaţiile profesionale reprezentative din domeniul agricol şi conexe, constituite şi înregistrate la nivel judeţean; doi reprezentanţi ai patronatelor din domeniul agricol şi conex; două persoane reprezentând sindicatele din domeniul agricol; doi reprezentanţi de la cooperativele agricole;   un loc este rezervat proprietarilor de păduri şi composesoratelor; tot un loc au rezervat, după scrutin, şi reprezentanţii instituţii de învăţământ şi/sau cercetare agricolă. În acest Colegiu Judeţean vor mai fi un reprezentant al medicilor veterinari, trei fermieri înscrişi în listele electorale (cu condiţia depunerii unei liste de susţinători de minimum 25 de alegători) şi alţi trei fermieri cu vârsta până la 30 ani, a precizat  directorul executiv Valentin Pop Mititean de la Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud.

Pe listele electorale sunt cuprinşi toţi fermierii înscrişi la APIA BN, reprezentanţii celor 15 ocoalele silvice private şi alte forme asociative care deţin suprafeţe în fondul forestier. În total, vorbim de 43.710 persoane cuprinse pe aceste liste în Bistriţa-Năsăud. „Cea mai mică secţie este la Ciceu Mihăieşti, acolo avem sub 250 electori, iar cea mai mare secţie de votare este la nivelul municipiului Bistriţa, undeva peste 3000 de persoane”, a explicat Sorin Herciu, reprezentantul Instituţiei Prefectului în acel Comitet Judeţean pentru Iniţiativă.

Foarte probabil, marea bătălie se va da în zona asociaţiilor profesionale – crescătorii de taurine, de ovine şi caprine, de albine, asociaţia societăţilor din domeniul panificaţiei etc. – care pe anumite zone sunt şi foarte bine organizate şi cu mare influenţă pe plan local.

 

****************************

 

„Camerele agricole se vor înfiinţa conform unor principii absolut democratice, de jos în sus, prin consultarea tuturor actorilor interesaţi de domeniul agricol, fermieri, societăţi agricole etc.”, a punctat subprefectul Ovidiu Frenţ, în cadrul unei conferinţe de presă. 

În fapt, noile Camere Agricole vor fi instituţii private de interes public nonprofit cu personalitate juridică create în scopul reprezentării şi promovării intereselor fermierilor agricoli, consultanţă şi promovarea Politicii Agricole Comune, a programelor naţionale de dezvoltare rurală, intensificării absorbţiei fondurilor europene, formării profesionale etc.

Fermierii bistriţeni vor putea opta pentru a fi membrii acestei Camere Agricole – normal, presupune şi o cotizaţie anuală – însă trebuie ţinut cont că, din 2014, foarte multe dintre schemele de sprijin financiar vor fi condiţionate de aderarea la o astfel de structură asociativă, după cum remarca şi Maria Acu, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Iniţiativă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5