Festival de muzică Folk dedicat regretatului preot Dumitru Tomi

În sala de muzică a Muzeului Năsăudean, a avut loc în duminica Tomii, respectiv 19 aprilie 2015 o activitate de înalt prestigiu dedicată regretatului preot local Dumitru Tomi, organizată de succesorii dânsului, respectiv preoţii Cristian Greab şi Florin Rus, care s-au angajat ca în memoria fratelui lor de credinţă să organizeze anual în aceasta duminică un festival de muzică Folk.
În această zi s-a desfăşurat ediţia a II-a, în colaborare cu Casa de Cultură, director Silviu Rus şi cu Muzeul Grăniceresc cu sprijinul directorului Lucian Vaida, un om de aleasă cultură care creează condiţii pentru afirmarea talentelor şi a spiritualităţii umane.
Moderatorul, respectiv prezentatorul, a fost profesorul şi artistul Lucian Bichigean, un împătimit al muzicii Folk, un interpret vocal şi instrumentist de înaltă ţinută şi totodată un creator de poezie. Dovadă este faptul că pe tot parcursul celor 2 ore şi jumătate a îmbinat muzica cu poezia, având în faţă două cărţi a poetului local Mihai Pleş, plecat la loc cu verdeaţă, înainte de împlinirea vârstei de 40 de ani, fost elev al profesorului Bichigean, un elev cu înclinaţii artistice, pictură, sculptură şi muzică, organizând încă de pe băncile şcolii expozitii personale, fiind primul elev năsăudean cu chitară, ce a înjghebat o formaţie de muzică Folk, alături de bunul său coleg şi prieten Sorin Găzdac, care s-a perfecţionat şi se află astăzi pe podiumul muzicii Folk, conducând grupul „Zori de zi”.
Prof. Lucian Bichigean, un om de aleasă cultură, prezenta din cărţile fostului său elev mesaje cu caracter filosofic, mesaje despre viaţă cu un caracter special ce ne modelează elanul spre fapte demne şi caractere frumoase. O mare surpriză i-a făcut mamei poetului, doamnei Floarea Pleş, preşedinta ASTREI locale, care cu ochii înlăcrimaţi, dar cu multă bucurie în suflet, a venit întâmplător la acest spectacol, neştiind despre ce este vorba. De faţă a fost si doamna prof. Tomii, împăcată că preoţii locali cu care a slujit şi soţul dânsei au o stimă faţă de preotul dispărut, pe care îl onorează cu această manifestare de aleasă cultură. Un gest uman din partea preoţilor năsăudeni de a-şi cinsti aşa cum se cuvine înaintaşii, un model ce poate fi luat de toate instituţiile.
Lucian Bichigean, moderatorul festivaului, a invitat în scenă tinerii interpreţi care ştiu să se bucure de viaţă, pentru care muzica nu este doar un exerciţiu exterior, ci un mod profund de transfigurare a lumii reale într-un rod al geniului uman, într-un strop de veşnicie. Tinerii interpreţi din Năsăud, Bistriţa, Salva, Beclean, Sângeorz-Băi, cum sunt: Alexandra Bindea, Dani Năsăudean, Dora Vasilichi, Diana Iftimie, Mădălina Simişdean, Paul Pop, Gheorghe Ani, Sorin Găzdac, încărcaţi de competenţă profesională, ştiu să comunice cu publicul prin trăiri afective, profunde, forţă şi curaj, tineri bogaţi spiritual care au dat spectatorilor într-un număr atât de mare, bucuria comunicării cu arta, prin farmecul personal, modul de interpretare şi un plus de bunătate în suflet, prin zâmbet reuşind să ne capteze, câştigându-şi admiraţia, aşa cum pomul copt îşi dă roadele.
Felicităm organizatorii, interpreţii şi publicul atât de ordonat şi disciplinat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5