Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă ilvene „îngropat” la Lunca Ilvei?
27 decembrie 2008. Lunca Ilvei. Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă ilvene, ediţia a XIII-a. În minunata sală a Căminului Cultural din localitate, tineri veniţi din toate localităţile de pe Valea Ilvei, au prezentat în faţa unui public entuziast, crâmpeie din obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti…
Desigur, aşa ar fi arătat ştirile din presa judeţeană sau de pe posturile de radio şi televiziune dacă această manifestare ar fi avut loc. Realitatea a fost însă alta. 27 decembrie 2008. Mă urc în maşină şi dau o raită până la Lunca Ilvei. Sunt orele amiezii şi totul e pustiu. Nimeni în faţa Primăriei, a Căminului… doar la un local din centrul localităţii un botez „deranja” liniştea de mormânt a satului. Pe drum doar părintele Ciherean se grăbea spre casă, venind de la slujba de Sf. Ştefan. Ne privim stingheriţi, vinovaţi parcă amândoi de ceva. Evităm să ne privim faţă în faţă. „Îmi cer scuze că nu am reuşit să vine ieri la Ilva Mare la simpozionul Rebreanu… Am auzit că a fost o manifestare deosebită… Aş dori şi eu o carte dacă se poate… ne despărţim repede, amândoi având sentimentul că nu trebuia să ne întâlnim în această zi. Această zi trebuie să reprezinte pentru comunitatea din Lunca altceva. Trebuia să fie o întâlnire cu spiritul moşilor şi strămoşilor noştri, o readucere aminte a vremurilor de odinioară când, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, uliţele satului erau pline de cete de colindători, irozi, belciugari etc., dar autorităţile locale au hotărât altceva. Cu câteva zile înaintea Crăciunului, toate celelalte 5 localităţi de pe Valea Ilvei au fost anunţate de către Primăria din Lunca Ilvei că, din lipsă de bani, festivalul nu va mai avea loc. Noi nu am cerut bani, am cerut autorităţilor locale doar o sală unde tinerii din cele 6 localităţi de pe valea noastră să prezinte crâmpeie din colindele, obiceiurile şi datinile strămoşilor noştri.
Am fi dorit să fie ceva asemănător cu întrecerile din Grecia antică, unde învingătorii primeau o cunună de lauri şi o creangă de măslin. Crengile de măslin (adică diplomele de participare) erau deja pregătite de domnul Seni, preşedintele Astrei Năsăudene, iar zeci de tineri s-au pregătit în zeci de ore de repetiţii să reprezinte cât mai cu cinste localitatea lor. Dar pentru leşeni, poienari, măgureni, ilveni mici şi mari şi, credem noi, ca şi pentru luncani, decepţia a fost mare. Festivalul de colinde şi obiceiuri ilvene nu mai are loc.
Toate celelalte 5 comune ilvene s-au străduit, la ediţiile trecute, să ofere tinerilor, ocazia de a se întrece în cântec şi joc, de a se cunoaşte mai bine, de a închega prietenii. Lunca Ilvei este, după cum spunea primarul Flaviu Lupşan, la Ilva Mare, în cadrul campaniei electorale din noiembrie 2008, o comună europeană, una dintre cele mai frumoase şi mai bogate localităţi din judeţ şi chiar din ţară. Şi este adevărat. Dacă mergi la Lunca Ilvei, întâlneşti o infrastructură bine pusă la punct, drumuri i străduţe asfaltate, zeci de pensiuni turistice, case frumoase şi, mai ales, oameni harnici şi minunaţi. Oare aceşti oameni minunaţi nu ar fi meritat şi câteva momente de înălţare sufletească prin organizarea (la rând) a acestui festival? Să fi fost oare numai acest număr XIII fatidic de vină sau şi o aroganţă a autorităţilor faţă de cultură… Ce părere are comunitatea din Lunca Ilvei?
Oricum, Astra ilveană a pierdut o bătălie, nu şi războiul. Festivalul va continua la anul, conform rânduielilor. Dacă Dumnezeu ne ajută, în 27 decembrie 2009, vă aşteptăm la Ilva Mare, la o nouă ediţie.
Pavel Berengea – preşedintele Astrei ilvene
Adaugă comentariu nou