Finanțele de la București au reluat drumul Becleanului pentru șantiere lăsate baltă

Două adrese sosite recent pe adresa Primăriei Beclean, tocmai de la ministerele de resort implicate în derularea unor investiții din localitate, anunță reluarea finanțărilor la blocul ANL aflat în lucru lângă sediul administrativ orășenesc și la bazinul didactic de înot din curtea Liceului Tehnologic Agricol Beclean. Și lucrul la sediul Judecătoriei avansează puțin câte puțin lângă Direcția de Gospodărire Comunală, înteruperile în avântul muncitoresc intervenite peste ani având cauze de ordin financiar apărute, cu sincopele de rigoare, în derulările tot de la centru gestionate.

ANL ajunsese cu stagnarea la nivelul trei
Ajunsă la al treilea nivel, construcția blocului ANL pe șantierul din apropierea primăriei n-a avut o bună bucată de timp un grafic cert de desfășurare, asta în condițiile în care munca a tot stagnat o bună bucată de vreme (după ce anul trecut fusese reluată după o altă etapă de relaxare) în așteptarea plăților restante către executanți. Bine că a intervenit redeschiderea de acum, nu e alta, dar în așteptare sunt în jur de 300 – 400 de cereri, tineri sub 35 de ani care vor finalizarea investiției totale de 5,4 milioane de lei în măsură să facă posibilă darea în folosință a celor 64 de locuințe ale Agenției.
La Beclean funcționează 105 de apartamente ANL pe strada Petru Maior, 19 unități locative pe strada Șieului și 60 pe Aleea Ghiocelului, printre cele mai multe din țară raportat la numărul de locuitori, conform aprecierilor oficiale făcute în repetate rânduri de la Beclean. Din chiriile plătite de locatari, acestea aduc anual aproape 400.000 de lei la bugetul local, spun statisticile. “Ideea a fost să aducem în oraș investiții în măsură să producă venituri sigure. Aceasta, cu ANL-urile, este una dintre ele. În plus, în acest fel am păstrat tineretul în oraș”, explica primarul Nicolae Moldovan la final de mandat cu numărul trei și cu amintiri despre începuturi: “A venit Miron Mitrea să viziteze niște apartamente ANL. S-a uitat pe geam, undeva în spatele blocului, și m-a întrebat al cui e terenul. Era plin de bălării, arăta dezastru, nici nu știam ce să zic. “Pune-l la dispoziția ANL să facă și aici un bloc”, a zis. Și așa s-a mai făcut unul. Ca să vedeți că niciodată nu știi ce poate ieși uneori din nimic”

Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese pe alte două șantiere din oraș
Ritmul finanţării a dictat pauze lungi şi dese și la alte obiective de investiţii aflate în lucru la Beclean pe bani de la bugetul de stat. Că până la urmă or fi cu succes, asta credea la un moment dat contructorul cel puţin în cazul şantierului de la noua judecătorie, considerând că va reuşi, totuşi, să se încadreze în termenul de execuţie stabilit inițial pentru anul 2014, deşi până acum abia a ajuns, din noiembrie 2011, la primul nivel de realizare. Parterul, căci despre acesta este vorba, e stadiul actual, după ce anul trecut executantul reușise să facă doar fundația la clădirea concepută după model bistrițean, adaptat schemei de personal de aici. Șantierul se află în desfășurare pe terenul din spatele fostei popicării pus la dispoziție de Consiliul Local în limita a 1.700 de metri pătrați. Lucrarea are ca premisă faptul că actuala clădire unde se desfășoară actul de justiție din Beclean fusese revendicată de Parohia Reformată în baza legilor proprietății. Litigiile pe această temă au făcut imposibile investițiile în modernizările de rigoare, așa încât instituția s-a văzut nevoită să funcționeze ani la rândul în condiții improprii. Alocările pentru noul edificiu provin de la bugetul de stat, prin ministerul de resort, iar înfăptuirea îi aparține firmei “Record” din Bistrița, la o valoare a contractului de 11.709.222 de lei (fără TVA).
La Beclean, societatea are în lucru nu doar clădirea ce imită la dimensiuni mai mici Palatul de Justiţie din Bistriţa. În vecinătate a muncit la un alt proiect al cărui obiectiv e construirea unui bazin didactic de înot. Atâta doar că din primăvara anului 2011 s-a sistat finanţarea, s-a oprit şi activitatea. Deblocarea a intervenit acum, însă finalul depinde de derularea fondurilor aprobate cândva de la centru: 3,6 milioane de lei (plus TVA).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5