“Fluturii sunt liberi” – un spectacol care n-are cum să nu-ţi placă
“Fluturii sunt liberi “, de Leonard Gersche, este o piesă de teatru ce s-a jucat cu succes pe Broadway având peste 1000 de reprezentaţii, iar după textul ei s-a făcut un film cu acelşi titlu, de asemnea de mare reuşită. Teatrul Naţiona Iaşi s-a gândit să pună această comedie, hit, în scenă şi a ajuns prin aceasta la Centrului Cultural Municipal din Bistriţa încântând şi binedispunând publicul bistriţean.
Povestea este una simplă şi emoţionantă. Don este un tânăr orb ce pleacă de sub protecţia sufocantă a mamei şi se îndrăgosteşte de vecina lui Jill o tânără frumoasă care vrea să ajungă vedetă, actriţă. Treburile se complică când apare mama băiatului în scenă şi ironizează, cu mult umor, viaţa de alfel superficială şi patetică ce o duce domnişoară divorţată la 19 ani fiind căsătorită timp de 6 zile, a şaptea “odihnindu-se”.
Răsturnarea de situaţie se petrece însă atunci când apare în peisaj un tânăr regizor extrem de “promiţător”, de care Jill pare a se fi ataşat. Ea se hotărăşte să-l părăsească pe Don şi să se mute la artist. Totul se termină însă cu bine, fata rămâne cu Don, după o discuţie gravă despre prejudecăţi şi asumarea responsabilităţii, iar mama îl lasă pe băiat să-şi trăiască viaţa sporindu-i astfel încrederea de sine.
Leonard Gersche a scris simplu şi foarte bine o comedie despre speranţă şi iubire. Limbajul folosit este unul modern, nepretenţios, dar curat, fără cuvinte vulgare. În piesă este o scenă, una dintre cele mai amuzante, în care se vorbeşte deschis despre concepţia autorului despre teatru, el ironizând deschis, prin vocea D-nei Baker, teatrul care astăzi prezintă realitatea aşa cum este. Teatrul trebuie să prezinte după el viaţa cosmetizată, “ şi rahatul face parte din viaţa reală, asta nu înseamnă că trebuie transformat în obiect artistic”.
Regia spectacolului a aparţinut lui Dumitru Năstruşnicu care a respectat cheia piesei şi a reuşit să creeze legături puternici emotive între actori.
Scenografia realizată de Rodica Arghir a fost realistică, ea reprezentând practic camera de apartament în care locuia Don, de asemenea locul unde s-a desfăşurat toată acţiunea.
În acest spectacol toţi actorii au făcut o treabă minunată. Theodor Ivan, Don, joacă un personaj pe care n-ai cum să nu-l îndrăgeşti. Simplu, modest, profund, optimist, care nu are nici un coplex pentru că este orb, singurul lui necaz este prejudecata oamenilor despre condiţia lui. El reprezintă speranţă şi puritate.
Silva Helena Schmidt, Jill, joacă o fată exuberantă, frumoasă, provocatoare, deschisă, ageră însă iresponsabilă, ce nu vrea nici un fel de implicări emoţionale adânci, o “retardată emoţional “ cum o numeşte Don, dar care spre final ia decizia corectă. Mihaela Werner, Doamna Baker, este de deaparte actriţa cea mai amuzantă din tot spectacolul. Joacă rolul unei mame sufocant de protectoare, transformându-se pentru prima jumătate a piesei într-un personaj aproape negativ, prin încăpăţânarea şi conservatorismul ei. Ea ştie însă să-şi susţină fiul în momentele grele şi să-i dea încredere în forţele proprii chiar dacă trebuie să renunţe la propriile convingeri.
Publicul a răsplătit specatacolul cu aplauze plecând acasă cu o stare de binedispoziţie şi optimism. Marea calitate a reprezentaţie şi a piesei este aceea că nu are cum să nu placă, ea are de toate pentru fiecare.
Gabriel Mihăese
Citiţi şi:
- Fluturii, pe scena bistriţeană
- Radu Băeş: 100 de ani de la premiera comediei în trei acte „Plicul” de Liviu Rebreanu!
- Felicitări! Radu Afrim şi Dan Coman, laureaţii Premiilor UNITER. Bistriţenii au primit pe scena Teatrului Naţional Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru
- COMEDIE IREZISTIBILĂ, JUCATĂ DE ACTORII IOAN ISAIU, SORIN MISIRIANȚU ȘI ANCA LĂCUSTEANU LA NĂSĂUD!
- ”Conu Leonida...farsă cu Reacțiunea” – Un thriller teatral după I.L.caragiale!
Comentarii
DA...un da scris cu litere mari...de ce?pt ca a meritat piesa de teatru...umor,satira,tragedie, au fost reprezentate cu succes marti seara pe scena Casei Municipale de Cultura...desi nu a fost plina sala eu zic ca a meritat cele 2 ore de spectacol si cred ca a fost o piesa din cele mai reusite de anul asta care s-a jucat la Bistrita...inspirata din viata reala din state dar nu numai de peste ocean ci si din viata traita aici in tara asta unde toate sunt roz sau mai bine zis cu contur roz si fond negru, "fluturii sunt liberi" a adus poate un zambet pe fetele unora ca au noroc ca nu trec prin tragedia actorului principal desi multi sunt cei care au avut inima franta de persoana iubita...gabi un suc pt poze...pune mai multe ...
Am vazut piesa si in alta parte.Am venit sa o vad si aici la Bistrita.Ma bucur ca vad piese de teatru cat mai des la mine in localitate.Urmaresc saitul ccm -ului din Bistrita si merg la teatru ori de cate ori am ocazia.Felicitari celor care fac posibila o astfel de ocazie bistritenilor!
Adaugă comentariu nou