( Foto) Cetăţeanul de Onoare al judeţului, condus pe drumul veşniciei. Miron Duca va picta, de acum, îngeri

Oameni de cultură şi oficialităţi au fost alături de familie în clipele grele în care l-au condus pe drumul veşniciei pe Miron Duca, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti plastici ai judeţului.
Slujba prohodului a fost săvârşită la Capela de pe str. Tărpiului de părintele protopop Alexandru Vidican, alături de preoţii cărturari Nicolae Feier şi Ioan Pintea. Artistul plastic Miron Duca, „unul dintre numele proprii ale culturii româneşti”, după cum amintea criticul de artă Oliv Mircea, laureat al UAP, a fost distins, în 2015, cetăţean de onoare al judeţului, pentru rezultatele de excepţie în domeniul artistic şi pentru promovarea imaginii judeţului, pentru miile de ore de muncă în tăcerea atelierului.
"Maestrul Miron Duca a plecat dintre noi! Pictor de o sensibilitate vizuală aparte și nume de referință în lumea artiștilor contemporani, Miron Duca lasă în urmă o creație imensă și valoroasă, realizată în cei peste 35 de ani de activitate. "Un om, un pictor, o valoare care oferea ochilor sufletului și inimii o bucurie, încântare, liniște, meditație, o punte peste arc de timp a ceea ce înseamnă adevărata artă." Cale luminată și odihnă eternă, Maestre!" transmite Colectivul Complexului Muzeal Bistrița Năsăud.
Miron Duca a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, încă din anul 1981, fiind artistul care în ultimele patru decenii a reușit să marcheze viața culturală a județului Bistrița-Năsăud într-un mod impresionant.
Iată aprecierile făcute de PAVEL ŞUŞARĂ la adresa maestrului cu „pensula de aur” şi gândirea profundă:
„În pictura lui Miron Duca se întâlnesc două personaje şi nenumărate ipostaze ale unei realităţi latente care aspiră la o existenţă determinată. Personajele sunt complementare, vin din universuri diferite, se luptă surd, apoi se observă cu suspiciune şi sfârşesc prin a se împăca într-o expresie comună. Primul este o făptură agitată, lumea sa, asemenea unei galaxii expiate, a explodat demult şi acum, cu o urgenţă ultimativă, îşi administrează puzderia de schije, de fragmente amorfe, de cristaluri translucide şi de pulberi strălucitoare”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5