( Foto) Ovidiu Creţu: Campusul şcolar de la Liviu, pe primul loc în România şi în primele zece din Europa
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
„Baza care este creată la ora actuală situează Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, cred eu, pe locul I în ţară şi cred că în primele 10 locuri din Europa. Sunt convins că finalizarea în 3 sau 4 ani a reabilitării corpului vechi, inclusiv cu parcul, va duce acest colegiu undeva pe primele locuri din lume ca dotare cu ceea ce este necesar pentru spaţiile de învăţământ”, a caracterizat primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, proiectul de la „Liviu”, cel mai important din mandatele sale.
Edificarea campusului şcolar de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” are o poveste care începe undeva prin anii 2005-2006 şi se încheie acum şi care a costat aproximativ 30,6 milioane lei. Acum mai bine de 10 ani, explica primarul Ovidiu Creţu, Guvernul Tăriceanu, pe când economia „duduia”, a vrut să deruleze investiţii ample în sistemul de învăţământ, nu doar să „cârpească”. După acest principiu, „la insistenţele unor factori de decizie din Bistriţa – directorul Constantin Rus, regretatul profesor Mihai Cazacu şi la ex-consilier, ex-subprefect Gheorghe Tuţă şi la alţii care au insistat în perioada respectivă” - investiţia a fost inclusă în HG 454/2007, pentru faza de proiectare. În noiembrie 2007, CN „Liviu Rebreanu” a încheiat cu o firmă din Timişoara, contractul pentru proiectare. Fiind elaborat un studiu de fezabilitate, aprobat ulterior de CL Bistriţa. În martie 2008, a fost aprobată, tot prin Hotărâre de Guvern, finanţarea pentru proiectul tehnic, avize şi execuţie. Între timp, Guvernul s-a schimbat, a venit Guvernul Boc, „economia n-a mai duduit, a început să fâsâie chiar, s-au tăiat salarii, s-au redus pensii, ce să mai discuţi de investiţii. Cineva spunea de investiţii megalomane, aşa era caracterizat investiţia de la campusul şcolar de la „Liviu Rebreanu”, în acele timpuri de sărăcie. Am purtat discuţii în cadrul Consiliului Local şi am concluzionat că singura variantă de a face ceva cu proiectul respectiv este să finanţăm noi”, a explicat primarul Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Într-o primă etapă, CN „Liviu Rebreanu” a încheiat un contract cu Mis Grup cu o valoare de 27,3 milioane lei. „Am finanţat din bugetul municipiului Bistriţa, în perioada 2010-2012 ,realizarea Corpului 11- Şcoala elementară. (...) Acesta s-a finalizat în 2012. În anul 2013, am alocat primii bani, tot din bugetul local, pentru Corpul B din campus, mă refer la Şcoala gimnazială. (...) A apărut o altă oportunitate, în 2014. Guvernul Ponta, din economiile care s-au făcut pe anumite programe cu finanţare europeană, a creat o linie care finanţa lucrările în execuţie. Cu lobby-ul necesar care a fost făcut de la nivel de judeţ, şi aici subliniez importanţa implicării preşedintelui CJ, Radu Moldovan, am reuşit să semnăm contractul de finanţare pe Programul Operaţional Regional pentru campusul şcolar „Liviu Rebreanu”, cu ceea ce era de executat, adică clădirea mare era scoasă, clădirea Şcolii elementare era realizată, şi urmau finanţarea pentru celelalte”, a precizat primarul Creţu.
Edilul municipiului a ţinut să precizeze că a fost încercată o revizuire a proiectului după noile acte normative ce ţin de risc seismic, structuri, audit energetic, ISU etc., asta pentru că el era realizat din 2007. Această revizuire a fost solicitată de Primăria Bistriţa înainte de semnarea contractului pe proiect european, însă nu a fost acceptată, astfel că s-a ajuns în timpul derulării proiectului la această situaţie ce a determinat stoparea lucrărilor în vara lui 2015. Una peste alta, lucrările nu au mai fost finalizate în 2015, termenul limită fiind mutat ulterior spre iunie 2016, august 2016 pentru a se ajunge la anul 2019 (termen pentru proiectele de peste 5 milioane euro).
Din totalul fondurilor europene alocate proiectului, Primăria Bistriţa a atras 8,4 milioane lei, diferenţa de 16,4 milioane lei fiind contribuţia proprie a municipiului Bistriţa.
În discursul său, primarul Bistriţei a scos în evidenţă rolul esenţial al firmei de construcţii, al staff-ului Colegiului, inclusiv a contabilului Mariana Onigaş, a reprezentantului Primăriei Bistriţa – Lia Ivaşcu, a inginerului Dan Barna – diriginte de şantier, dar şi al multor altor persoane care s-au implicat în ducerea la bun sfârşit a acestui proiect.
Citiţi şi:
- De săptămâna viitoare, se reiau lucrările la CN „Liviu Rebreanu”
- Vezi ce spune primarul Creţu despre Campusul de la „Liviu Rebreanu”
- Primarul Ovidiu Creţu: Bistriţa a avut proiecte în valoare de circa 49 milioane de euro, ce ne-au permis să dezvoltăm şi să transformăm oraşul
- Şapte milioane euro, din fonduri europene, pentru Campusul Şcolar de la „Liviu Rebreanu”
- Două proiecte cu fonduri europene vor fi finalizate cu bani din bugetul local
Adaugă comentariu nou