Gabriel Lazany: De astăzi, s-a început testarea pacienților Spitalului Judeţean de Urgenţă! Pregătim testarea întregului personal medical din judeţ
Prin ordinul de ministru al sănătății nr. 639/21.04.2020, laboratorul de biologie moleculară al Spitalului Județean de Urgență Bistrița a fost autorizat să realizeze teste pentru depistarea COVID-19, în cadrul “Programului național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare”, anunţă managerul instituţiei spitaliceşti.
Potrivit acestuia, se astăzi, s-a început testarea pacienților Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa fără a mai fi necesară testarea paralelă la laboratorul din Cluj-Napoca.
"În paralel, se lucrează la stabilirea unui protocol de testare a personalului medical din întreg județul Bistrița-Năsăud, utilizându-se fondurile alocate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Pentru aceste testări se iau în calcul 2 metode de testare, cea individuală și cea în sistem “pool-testing” (sistem implementat cu succes în alte laboratoare și care permite testarea unui număr mai mare de persoane în timp mai scurt)", precizează managerul Gabriel Lazany.
Citiţi şi:
- Medicii de familie nu se înghesuie la testarea CoVid! Doar un medic şi un asistent s-au programat, dar nu s-au prezentat!
- Managerul Gabriel Lazany: De luni, testarea CoVid se va face doar la Policlinică!
- Recoltarea probelor pentru testarea CoVid, la cerere, se va face în curtea spitalului, marţea şi joia!
- A început testarea cadrelor didactice din municipiul Bistriţa! Aproape 400 de angajaţi s-au înscris în programul Primăriei Bistriţa
- Tot mai mulţi bistriţeni au solicitat testarea CoVid pe fondul restricţiilor impuse de ţările europene. Testări zilnice la Spitalul Judeţean
Comentarii
Se vorbeste despre 2 metode de testare, cea individuală și cea în sistem “pool-testing”. Pentru corectitudine nu-i vorba de metode de testare ci mai degrabă de alcătuirea probelor pentru testare sau "esantionare". Mai exact, inafară de analiza pentru proba individuală prelelevată de la fiecare individ in parte, se mai practică si testarea unor esantioane alcătuite pe anumite criterii din mai multe probe individuale amestecate, cunoscută sub numele de “pool-testing” (in traducere "testarea bazinelor" sau mai corect a grupurilor). Metoda “pool-testing” a fost lansata de cercetătorii de la Serviciul donator de sânge al Crucii Roșii din Frankfurt, condus de profesorul Erhard Seifried, și Institutul de Virologie Medicală din cadrul Spitalului Universitar Frankfurt din Universitatea Goethe. Profesorul , Seifried spune că: „Acest lucru face posibilă punerea în aplicare a testelor extinse în grupuri de populație mai mari, așa cum solicită toți oamenii de știință și, de asemenea, politicienii, să fie efectuată mai devreme decât se credea anterior, chiar și având în vedere resursele limitate ale kiturilor de testare”. Metoda se bazează pe investigații de laborator în care probele de tampon din mucoase ale gâtului sau nasului sunt combinate folosind proceduri specificate într-o soluție tampon și testate ulterior folosind ceea ce este cunoscut sub numele de procedura PCR (procedura de reacție în lanț a polimerazei si detectarea directă a genomului din SARS CoV-2). În cazul unui rezultat negativ, toate eșantioanele incluse au un rezultat negativ fiabil. Testarea în bazin nu are nicio influență asupra limitei de detectare. În cazul unui rezultat pozitiv de mini-pool, testarea individuală este efectuată pe eșantioane rezervate anterior. Eșantionul pozitiv poate fi apoi identificat în 4 ore.
Vezi: https://healthcare-in-europe.com/en/news/corona-pool-testing-increases-w...
Adaugă comentariu nou