Gavril Ţărmure: „Cununa de pe Someş” există. Vom avea grijă să aducem artişti expresivi, vom face anumite evaluări
Rep.: - Se tot vorbeşte prin oraş şi de aceea suntem jurnalişti să întrebăm... Ce se va întâmpla cu Ansamblul „Cununa de pe Someş”, ansamblu care a marcat 50 de ani de existenţă?
Gavril Ţărmure: - Ansamblul „Cununa de pe Someş” există. Noi o să ne mobilizăm, o să ne concentrăm să îl facem din ce în ce mai performant. Au fost foarte multe voci care au venit cu ideea că ajunge un ansamblu folcloric la judeţ şi nu mai e nevoie de unul şi la municipiu. Acest ansamblu nu l-am înfiinţat eu, există de peste 60 de ani, şi este unul dintre cele mai îndrăgite ansambluri din judeţul nostru. Românii, după ce au pătruns cu hotărâre şi au devenit majoritari în oraşul Bistriţa şi-au adus şi cultura lor primară cu ei, cultura folclorică, şi au făcut un ansamblu care a devenit simbol pentru Bistriţa şi, după părerea mea, nu ar fi potrivit să încerc să-i subminez valoarea şi importanţa. Prin urmare, acest ansamblu, nu neapărat în această formă în care este acum, va dăinui şi ne vom strădui să ne orientăm cu cât mai mare şi bună intenţie spre folclorul zonal, local. Adică, eventual, vom cultiva folclorul de pe Valea Someşului, folclorul de pe Valea Şieului, de pe Valea Bârgăului ş.a.m.d., nu neapărat folclorul alandala, de oriunde şi de nicăieri. Vom încerca să punem în valoare artişti expresivi, artişti buni, cu competenţă şi cu studiu pe aceste zone folclorice. Vom avea grijă să luăm colaboratori, să luăm oameni care au capacitatea de a face studii comparative între cultura românească şi celelalte culturi. Bistriţa s-a dezvoltat ca un oraş multicultural. Ce au avut românii mai relevant, ce au avut saşii mai relevant, ce au avut ungurii din zonă mai important, deci, să abordăm toate tipurile de cultură care compun acest complex cultural care este societatea bistriţeană. „Cununa de pe Someş” va rămâne. Vom stimula oameni performanţi care să mai vină acolo, poate vom face anumite evaluări să vedem dacă sunt oameni care sunt doar de formă acolo, ca să nu spun de umplutură, şi de care să ne despărţim, dar ideea este că şi folclorul trebuie conservat pentru că este cultura noastră primară şi a fost reprezentativă la un moment dat, în perioada de început, dar este reprezentativă şi acum, dacă se aleg piesele şi muzica, literatura care spune ceva, care înseamnă ceva pentru neamul românesc.
Citiţi şi:
- Ovidiu Creţu: Sunt mândru că fac parte din marea familie "Cununa de pe Someş”
- Mulţime de artişti în examen pentru a deveni profesionişti la Cununa de pe Someş
- (Video) Cununa de pe Someş, la vârsta de Aur. Gala folclorului la 50 de ani ai renumitului ansamblu profesionist bistriţean
- „Cununa de pe Someş” organizează selecţie pentru completarea echipei de artişti dansatori
- La mulţi ani! „Cununa de pe Someş”
Adaugă comentariu nou