"Cununa de pe Someş” la 45 de ani

Ovidiu Creţu: Sunt mândru că fac parte din marea familie "Cununa de pe Someş”

Ansamblul "Cununa de pe Someş” a împlinit 45 de ani. Teatrul de Vară Bistriţaa fost gătit de sărbătoare pentru a marca acest eveniment unic în peisajul cultural bistriţean. Centrul Cultural „George Coşbuc”, sub a cărui aripă se află ansamblul încă de la înfiinţare, i-a avut alături pe dansatori din generaţii diferite care au venit să se bucure la ziua de naştere a celui mai longeviv colectiv artistic bistriţean. Directorul Dorel Cosma, iniţiatorul evenimentului, alături de Teodor Puşcaş (maestru coregraf) şi Ion Lazăr (dirijor) au fost cei care au dat startul cuvintelor alese la adresa sutelor de artişti ce au făcut parte de-a lungul vremii din acest colectiv. Protopopul ortodox al Bistriţei, Alexandru Vidican, a săvârşit o rugăciune de binecuvântare a artiştilor, fiind ţinut şi un moment de reculegere pentru cei care se află acum în veşnice.
” 45 de ani de activitate artistică neîntreruptă înseamnă o viaţă, o viaţă pe scenă, care a dus şi duce numele Bistriţei în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii.”Cununa de pe Someş” este astăzi un brand. Este minunat să ajungi la Paris sau Ciudad de Mexico şi acolo să se ştie de Bistriţa. Le mulţumesc celor de ieri, celor de azi, tuturor celor care au făcut şi fac parte din această mare familie. Numele ansamblului s-a împletit de-a lungul timpului cu numele unor mari dansatori, artişti, coregrafi, instrumentişti. Artistic, ”Cununa de pe Someş” este un ansamblu profesionist”, este mesajul transmis de prof. dr. Dorel Cosma.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, artistul Alexandru Pugna, care a activat în acest colectiv peste 25 de ani, a înmânat o diplomă de excelenţă pentru”Cununa de pe Someş”, cu mesajul: ”În semn de respect şi recunoştinţă pentru generaţiile de dansatori, solişti vocali şi instrumentişti, care prin performanţele lor timp de 45 de ani au contribuit la promovarea, dezvoltarea şi perpetuarea folclorului românesc în ţară şi străinătate, fiind un adevărat ambasador al plaiurilor bistriţene şi năsăudene. Pentru mine, ”Cununa de pe Someş” a însemnat o a doua familie, am crescut ca om şi artist în cadrul acestui ansamblu. Am venit, copil de la Căian, în 1978, şi timp de 25 de ani am fost solist al acestui ansamblu prestigios, alături de care am reprezentat folclorul românesc în ţară şi peste hotare. Părinţii spirituali ai acestui ansamblu, cei care au depus cel mai mare efort pentru a pune această cunună de lauri pe fruntea folclorului românesc, sunt Corneliu şi Evira Botoş. Acest ansamblu a fost un adevărat ambasador al României, care le-a descoperit celor din ţările unde mergeau în turnee lumea sufletului românesc”.
Emoţionant a fost şi mesajul transmis de primarul Ovidiu Creţu, fost dansator al “Cununei”: ”Am avut plăcerea şi bucuria să mă întâlnesc cu foarte mulţi dintre cei care mi-au amintit cum eram şi cum erau la sfârşitul anilor ’70. Sunt onorat să transmit din partea administraţiei şi a cetăţenilor municipiului Bistriţa mulţumirile şi aprecierile pentru ceea ce ”Cununa de pe Someş”, timp de 45 de ani, a însemnat în Bistriţa. La mulţi ani tuturor! Dansatorii erau eroi acum 40 de ani, eroi ai tinerilor din Bistriţa, care se uitau la ei cu invidie, dar şi cu mândrie. Sunt oameni care au reprezentat Bistriţa şi mai mult decât atât, folclorul românesc în toată lumea. În afară eram priviţi ca mari artişti, dădeam autografe, oamenii se pozau cu noi. Nu pentru costum, ci pentru că într-adevăr reprezentam pe scenă un vis cultural pe care şi-l doreau şi italienii, şi francezii, şi nemţii, şi alţii. Cununa de pe Someş” a avut un rol extrem de important în promovarea folclorului şi pentru că membrii ansamblului au înfiinţat ulterior alte ansambluri, care păreau concurente, şi chiar erau la un moment dat: ”Codrişorul”, ”Balada”, ansamblul din Sîngeorz-Băi, şi din Şanţ. E un lucru formidabil să beneficieze tot judeţul de coregrafi de valoare, elevii ai şcolii de coregrafie Corneliu Botoş. ”Cununa de pe Someş” a fost o şcoală, am învăţat să preţuim frumosul, să stăm drepţi, să dansăm, să ne exprimăm bucuria prin dans. Am învăţat foarte multe lucruri. Numai cine a dansat în afară ştie cum se cântă Imnul Naţional cu lacrimi în ochi. S-a întâmplat de foarte multe ori, simţeam că aparţinem unei naţiuni frumoase, culte, bogate şi puternice prin ceea ce are în rădăcina devenirii, poporul român. ”Cununa” a fost şi este o mare familie, ne-am bucurat să ne revedem. Am petrecut la repetiţii şi turnee mai mult timp decât îl petreceam acasă sau cu alţii. S-a sudat ca o mare familie din care, am afirmat întotdeauna cu mândrie, am făcut şi fac şi eu parte” . În acelaşi timp, edilul a promis că la a cincizecea aniversare se vor organiza, o săptămână, evenimente asemănătoare celor dedicate Bisericii Evanghelice C.A. Bistriţa.
Filmul documentar, cu imagini surpinse de-a lungul vremii, a impresionat asistenţa Alexandru Misiuga, fondatorul ansamblului, Corneliu şi Elvira Botoş, Valeria Peter Predescu, Cornelia Ardelean, Domnica Dologa, Alexandru Pugna, Petre Petruse, Mărioara Sigheartău, Ovidiu Creţu, Valer Bindea, Mioara Seica, Florica Buduşan, Cornelia Negrea, Emil Mocian cu toţii s-au găsit în imaginile de arhivă, care au fost însoţite de gândurile bune ale celui care a făcut ca în ultimii ani “Cununa” să fie prezentă pe tot mai multe scene internaţionale, Dorel Cosma. Tortul gigant cu însemnele ansamblului, proiecţiile cu laser cu numele ansamblului pe Biserica Evanghelică, precum şi focul de artificii au întregit atmosfera de sărbătoare.
"Cununa de pe Someş" a luat fiinţă în anul 1968 pe structura deja existentă a unui ansamblu întemeiat în anul 1952. Abordând o nouă orientare în abordarea repertoriului coregrafic, exploatarea judicioasă a potenţialului folcloric deosebit oferit cu generozitate de judeţul nostru, conducerea Casei Municipale de Cultură de la cea vreme, a asigurat toate condiţiile ca cest ansamblu să fie unul reprezentativ pentru oraş, judeţ şi ţară, lucru confirmat de altfel pe parcursul celor peste 45 de ani de la atestarea documentară sub această denumire a ansamblului. Numeroasele premii, naţionale, la care se adaugă cele internaţionale dobândite în urma participării la fregventele turnee internaţionale, au consfinţit valoarea certă a acestui ansamblu de cântece şi dansuri populare româneşti. Ansamblul ,,Cununa de pe Someş,, a fost prezent pe numeroase scene ale lumii ca: Italia, Franţa, Grecia, Suedia, Danemarca, Spania, Libia, Ungaria, Portugalia, Germania, Cipru, Iordania ,Olanda, Israel, Mexic, Egipt, fiind răsplătiţi de fiecare dată cu premii şi lăsând impresii deosebite atât publicului spectator cât şi specialiştilor în domeniu. Sub raport al repertoriului său, trebuie remarcat faptul că pe lângă suitele de dansuri populare, specifice judeţului Bistriţa – Năsăud, ansamblul ,,Cununa de pe Someş,, interpretează în egală măsură, jocuri populare româneşti, din zona Olteniei, Moldovei, Maramureşului, Făgăraşului, Banatului şi altele, dispunând în mod evident şi de o garderobă adecvată şi specifică fiecărei zone în parte. Conducerea muzicală este asigurată de către pro.Ioan Lazăr, iar coregrafia de către prof. Teodor Puşcaş.
Pentru anul viitor „Cununa” luptă pentru titlul de ansamblu internaţional emerit, la concursul din Italia, unde vor participa ansambluri din şase ţări. Povestea frumosului tradiţiilor româneşti continuă. La Mulţi ani, ”Cununa de pe Someş” !

Comentarii

11/11/13 13:53
Vizitator

Nici un cuvant despre Prof. Pompei Stefanescu, cel care in perioada de inceput a ansamblului folcloric “Cununa de pe Somes”, conducea destinele culturii bistritene si care a facut destul de mult pentru afirmarea si promovarea formatiei in tara si in strainatate.
De altfel, Dl. Pompei Stefanescu impreuna cu Sever Ursa a scos o carte prin anii ’70 intitulata “Bistrita-Nasaud – Vatra folclorica” in paginile careia un loc de exceptie este alocat formatiei “Cununa de pe Somes” alaturi de alte traditii si obiceiuri precum ‘Instrutatul boului’ sau de ‘Festivalul triscasilor’. Lumea nu a inceput cu cei de astazi. Unde sunt comorile folclorice de alta data?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5