De 40 de ani,

Cununa folclorului purtată pe meridianele lumii

Într-o gală de excepţie, ansamblul folcloric „Cununa de pe Someş” a marcat 40 de ani de existenţă. Înfiinţat în anul 1968 de către Alexandru Misiuga şi Corneliu Octavian Botoş, ansamblul Centrului Cultural Municipal a reuşit să ducă cu succes cultura tradiţională românească pe toate meridianele lumii. Gala folclorului românesc a debutat duminică dimineaţa cu o întâlnire printre lacrimi şi flori ai foştilor şi actualilor componenţi, cei 40 de ani închegând o adevărată familie, cu sute de artişti. Spectacolul extraordinar a adus în scenă trei generaţii: cununiştii care evoluează azi, pepiniera ansamblului şi generaţia matură care a primit, din partea publicului, cele mai multe aplauze. Spectacolul prezentat de directorul instituţiei, dr. Dorel Cosma, a fost unul de suflet, înscriindu-se cu succes în cartea de aur a folclorului bistriţean. În coregrafia lui Teodor Puşcaş, dansatorii au dovedit că merită cu adevărat tatutul de profesionişti. Foarte bine a sunat şi orchestra ansamblului condusă, de 40 de ani, de o adevărată doamnă a Bistriţei, Elvira Botoş care, deşi are o vârstă venerabilă, poartă cu succes acordeonul pentru a le cânta iubitorilor de folclor.

„Cu toţii preţuim ansamblul etalon, fanion al judeţului, de la care au crescut ramuri care au dus folclorul românesc în lume. Îi preţuim pe toţi cei care sunt, au fost sau vor fi parte integrantă a celui mai cunoscut ansamblu, care, după cum spunea doamna Denis Bidault, este culoarea festivalurilor internaţionale”, a afirmat, profund emoţionat, directorul Dorel Cosma.

Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, fost component al ansamblului, a promis tot sprijinul autorităţilor locale pentru artiştii Centrului Cultural. Cununiştii au primit Diplome de excelenţă din partea Clubului „Floris”, condus de Florica Buduşan, a Casei de Cultură a Sindicatelor - director Alexandru Câţcăuan, a Palatului Copiilor, director Grigore Grapini, ansamblul „Balada” – coregraf Ioan Simionca. La rândul ei, conducerea Centrului Cultural Municipal şi Federaţia Română de Folclor răsplătind cu Diplome de excelenţă artiştii care au evoluat mai mult de 5 ani în ansamblu.

Dintre directorii care au condus destinele Casei de Cultură au fost prezenţi, în acest moment aniversar, Jucan Iulius, Domiţian Barteş, Ioan Lazăr şi Cornelia Negrea. Bine primite au fost mesajele preşedinţilor federaţiilor de folclor din Serbia – Vlatan Tesanovici şi Spania – Jose Antonio Vinas Mira. Nume mari ale scenei româneşti – Valeria Peter Predescu, Cornelia Ardelean Archiudean, Alexandru Pugna, Domnica Dologa şi Ioan Lazăr au venit să fie alături de cununişti prin cântecul lor. A urmat generaţia tânără – Ancuţa Irimia, Mariana Mureşan, Victoria Suci, Adina Băieşu şi Ionela Lechinţan, după care spectacolul a cuprins recitalurile artiştilor Mărioara Sighiartău, Petre Petruse, Anton Todică.

Pentru preţuirea pe care i-o poartă ansamblului, conducerea Centrului Cultural Municipal, a făcut cadou dansatorilor un rând de costume de pe Valea Someşului, complete, pentru autenticitatea acestora dându-şi girul meşterul popular Virginia Linul. La 35 de ani, activitatea ansamblului a rămas în istorie prin intermediul cărţii „Biografia unui miracol” semnată de Melania Cuc. La 40 de ani, istoria merge mai departe.

„La mulţi ani! Cununa de pe Someş!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5