File de istorie adevărată

George Moldovan, din Păltineasa, participant la Primul Război Mondial

Liviu Leon Conea

George Moldovan s-a născut la Păltineasa, la 1 mai 1873, ocupația agricultor, religie greco-catolică, fiul lui Todor Moldovan și Catrina Vălean, căsătorit cu Irina Cozma, greco-catolică, născută la 12 iunie 1884 la Mireș. În urma căsătoriei, cei doi au locuit la Mireș și au avut o singură fiică - Maria Moldovan, greco-catolică, născută la 17 septembrie 1911.
Din documentele Cercului de recrutare Bistrița reiese că, Moldovan George a fost chemat la datorie pentru satisfacerea serviciului militar la 1 octombrie 1894 şi, după exact doi ani, a fost trecut în rezervă (1 oct.1896). În condițiile izbucnirii Primului Război Mondial, George Moldovan a fost mobilizat la 1 august 1914 de armata Austro-Ungară (se știe, Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar). A fost înrolat în regimentul 32 honvezi.
Nu cunoaștem prea multe lucruri despre evenimentele de pe front, dar aflăm din înscrisurile Cercului de recrutare Bistrița și a Registrului Stării civile pentru morți a Districtului Chiuza, județul Solnoc-Dăbâca, că George Moldovan moare la 6 aprilie 1916,la Spitalul militar din Brod / Pojega (Serbia) de tuberculoză. Probabil, boala s-a datorat condiţiilor grele de pe front, eforturilor depuse, alimentației necorespunzătoare, lipsa asistenței medicale etc.
Se cuvine să mai facem două precizări:
- soția sa, Irina Moldovan, nu s-a mai căsătorit, îngrijindu-se de fiica sa - Maria Moldovan, așa cum rezultă din Certificatul Comunal Mireș, emis la 22 martie 1922 și semnat de primarul Ion Conea.
- urmare a solicitărilor adresate I.O.V.R.și Casei de Pensii, Irina Moldovan a beneficiat de pensie lunară de 75 lei ca înlesnire de trai și care trebuia plătită de Administrația Financiară Dej, începând cu data de 1 aprilie 1920.
Notă: Cercetând documentele vechi și cu sprijinul consăteanului Grațian Conea (99 de ani) am identificat-o pe fiica lui George Moldovan și a Irinei, ea fiind MARIA Toma, căsătorită cu Iosif Toma, născut în anul 1903. Cei mai în vârstă știu că această familie a locuit în centrul satului la numărul 24, în imediata vecinătate a magazinului mixt (gestionar Mihai Conea ). Au avut trei copii – Saveta - n.1929, Ioan - n.1938 și George - n.1944.
În încheiere, merită să remarcăm faptul că o mare parte din luptătorii români participanți la cele două conflagraţii mondiale au rămas necunoscuți, anonimi. Din discuțiile purtate cu doi mireșeni, Grațian Conea și Ioan Conea (bunicul meu), am aflat că dintr-un sat foarte mic – Mireș, comuna Chiuza, au participat la Primul Război Mondial următorii George Bindea, Nechita Bilțiu, Vasile Cosma, Vasile Toma şi George Moldovan (despre care am relatat câteva aspecte ale participării sale la prima conflagrație mondială). Se cuvine să ne exprimăm recunoştiința față de aceşti bravi luptători, dar în același timp suntem cuprinși de tristețe neștiind unde au sfârșit, în ce împrejurări și dacă au la căpătâiul lor o cruce, ca orice creștin.

Sursa: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, dosar Irina Moldovan - Mireș
Liviu Leon Conea

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5