Povestea lui Ioan V. Conea, din Chiuza, participant la primul război mondial
Povestea de viată a lui Ioan V. Conea este captivantă, dar în același timp, dramatică. S-a născut la 28 mai 1891, în localitatea Chiuza, județul Solnoc-Dăbâca, părinții săi fiind Vasile Conea - originar din Mireș și Iftimia Demian din Florești-fost Vireag. Așa cum reiese din înscrisurile Cercului de recrutare Bistrița, Conea V. Ioan este chemat la oaste la 1 octombrie 1909. După 7 luni este avansat în gradul de sergent, iar la 1 octombrie 1912 , este trecut în rezervă. Odată cu izbucnirea primei conflagrații mondiale, la 1 august 1914, Ioan V. Conea este mobilizat în Armata austro-ungară, Regimentul 63 Infanterie, luptând pe frontul din Bosnia-Herțegovina împotriva armatei Serbiei.
La 12 aprilie 1917, Ioan V. Conea a fost demobilizat ca urmare a rănirii grave a acestuia, prin pierderea globului ocular drept. La 7 octombrie 1919, acesta este clasat ca invalid de război (lipsă totală a ochiului drept), gradul II și drept la pensie-60% (Certificat medical-Ministerul de Războiu)
În decursul vieții, Ioan.V. Conea a solicitat organelor competente - Casa I.O.V.R., Biroului de Pensii etc. - ajustarea pensiei de invaliditate, trebuind să depună acte la Oficiul Prevederi Sociale teritorial. Din studiul acestor acte aflăm că Ioan V. Conea a rămas un luptător tenace, nu s-a demoralizat de greutățile inerente, continuându-și viaţa cu dârzenie și demnitate.S-a căsătorit cu Maria Moldovan, la 5 februarie 1919, la Chiuza, având împreună 3 copii (Dochiţa - născută în anul 1924, George-născut în 1926 și Viorica, născută în 1928 (Adeverință Primăria Com. Chiuza- 24 oct.1929 ). Doi copii, Iulian-născut în anul 1919 și Maria născută în 1921 au murit de mici din cauza tifosului (inf.Valerica Pop, n. Conea - 1952, nepoata lui Ioan V. Conea).
Ioan.V. Conea a fost o persoană ambițioasă, a lucrat o perioadă în propria gospodărie , posedând o suprafață de 0,30 ha teren arabil, deși capacitatea de muncă îi era vizibil diminuată (Adeverință-885/15iunie 1963-Sfatul Popular al Com. Chiuza).
Sigur nu avem foarte multe date și informaţii despre Ioan V. Conea, mai ales de pe front, dar în linii generale se poate contura portretul unui dârz luptător- atât pe front (a fost nevoit să lupte la baionetă în Bosnia-Herțegovina, la Mostar) (inf. Ioan Pop, n.1946- soțul Valericăi Pop, n. Conea), dar și în viața civilă- datorită inerentelor greutăți cu care se confruntau oamenii în acea perioadă.
Pentru noi, dar și pentru tânăra generație, Ioan.V. Conea este exemplu de dăruire și sacrificiu, un militar onest și curajos- ajuns la gradul de sergent datorită capacității si meritelor sale.
Liviu Leon Conea
Foto: Ioan V. Conea, soția și strănepotul Radu Pop (n. 1972)
Sursa. Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud- Dosar Conea V.Ioan.
Citiţi şi:
- Respectul și prețuirea noastră veteranului de război, Grațian Conea, locotenent în retragere, la vârstă centenară!
- George Moldovan, din Păltineasa, participant la Primul Război Mondial
- Mireasa din Leagăn destinată lui Dumitru (Titu) Roman
- Cine îl ajută şi îl pune în drepturi pe veteranul de război Arsinte Feldrihan?!
- Colonel Ioan Mureşan
Adaugă comentariu nou