George-Vasile Rațiu evocat la Biblioteca Județeană
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud au organizat, în Sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene evenimentul cultural – „Evocare George-Vasile Rațiu”. Cu acestprilej a avut loc lansarea volumului „Adolescent la mijloc de veac” (Editura Curs, 2018).
„Aş putea să vă povestesc foarte multe lucruri despre domnul Raţiu, care la începutul carierei mele m-a ajutat fiind alături de tinerii scriitori în care avea încredere. Trebuie să ne aducem aminte de el, pentru că a fost şi un scriitor deosebit şi s-a ocupat foarte mult de scriitorii din această zonă. Reamintesc şi de expoziţia pe care a realizat-o cu foarte multe documente de arhivă legată de scriitorii bistriţeni. A avut o preocupare deosebită pentru fratele lui Mihai Eminescu, Matei Eminescu. De asemenea, a scris foarte mult despre relaţia lui Coşbuc cu Valea Bârgăului şi Valea Someşului. Avea în gând şi restaurarea Casei Blaga de pe Dealul Târgului, care, din păcate, astăzi nu mai există. Cartea pe care o lansăm astăzi este una veritabilă de proză, de mărturisiri, scrisă cu mult drag dar şi extrem de cursiv, de plăcut”, a declarat managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea.
Universitarul Mircea Gelu Buta a avut o conferinţă legată de oglindirea scriitorilor prin însemnările lui George Vasile Raţiu: „Şi noi, cei care l-am cunoscut pe profesorul Raţiu, să nu uităm că am stat împreună cu el la masa primitoare a lui Coşbuc”.
Conferinţa a adus în atenţie chipurile unor mari scriitori români de care nu ne mai aducem aminte astăzi: Ion Luca, Ovid S. Crohmălniceanu cu “Literatura română între cele două războaie mondiale”, Eugen Jebeleanu, Florica Codrescu, dar şi Centenarul Liviu Rebreanu din 1985.
De asemenea, Mircea Gelu Buta a vorbit despre rolul important pe care George Vasile Raţiu l-a avut la inaugurarea statuii lui George Coşbuc şi a bustului Liviu Rebreanu la Bistriţa.
Se prefigurează în viitor, cu sprijinul Consiliului Judeţean, o clădire în care, alături de manuscrisele scriitorilor importanţi ce au ajuns la Bistriţa (amintind doar pe Nicolae Manolescu), să fie şi manuscrisele, cărţile şi documentele ce au aparţinut unor scriitori importanţi ai judeţului nostru, astfel încât să avem o imagine cât se poate de sugestivă a literaturii româneşti.
„Am lucrat foarte mult împreună la Casa Corpului Didactic, acolo unde am ajuns datorită domniei sale. După Revoluţie a militat pentru rămânerea acesti instituţii, care se dorea desfiinţată, şi ar fi bine ca azi, ca recunoaştere, CCD să primească numele George Vasile Raţiu. A fost un om de cultură, i-a legat şi pe dascăli de viaţa literară”, a declarat, printre altele, Olimpiu Nuşfelean.
Despre volumul lui George Vasile Raţiu, Adolescent la mijloc de veac, apărut recent la Editura Curs din Cluj, îngrijit de Rodica Iva Dascălu, s-au spus cuvinte deosebite, printre cei prezenţi remarcându-se şi soţia acestuia, Ana Raţiu, preşedinta Astra, cerc Năsăud – Floarea Pleş, preşedintele Astra Năsăud – Ioan Seni şi mulţi alţi bistriţeni.
Amintim şi faptul că suplimentul Didactica Nova din ziarul nostru, este fondat de directorul CCD, George Vasile Raţiu, care este deschis gratuit tuturor dascălilor din judeţ, pentru a-i ajuta la diferite gradaţii, recunoscut la nivel de minister. În ziua de 16 aprilie 2010, profesorul scriitor George Vasile Ratiu, intrat in cel de al 75 - lea an al vieţii, a trecut la cele veşnice. Născut la 14 septembrie 1935, profesorul George Vasile Raţiu a fost un om cu totul deosebit, fiind dotat cu multă competenţă şi putere de muncă, însoţite de o dorinţă nestăvilită pentru atingerea unor multiple acţiuni social - culturale, pe care a reuşit să le şi realizeze în cursul vieţii sale. A fost un excelent profesor de catedră, inspector şcolar, director la diferite instituţii, dar şi cercetător, istoric literar, scriitor şi un desăvârşit organizator de manifestări cultural-ştiinţifice. George Vasile Raţiu a fost un om extrem de ordonat, un adevărat intelectual şi om pasionat de cultură, căreia i s-a dedicat cu trup şi suflet, alcătuind numeroase studii cercetând trecutul judeţului, completând prin cercetările sale şi alcătuind numeroase biografii despre mari personalităţi: Rebreanu, Coşbuc, Ion Th Ilea, Valentin Raus, etc.
Adaugă comentariu nou