Gheorghe Puica: Despre afecțiunile de sezon

Cele mai frecvențe afecțiuni în sezonul rece sunt guturaiul și gripa. Afecțiunea cu cele mai mari implicații este gripa. Gripa este produsă de o serie de virusuri gripale (Myxovirus influenzae) aparținând familiei Orthomyxoviridae, tipurile A, B, și C cel mai des întâlnite la om fiind tipul A.
Virusurile gripale au capacitatea de a-și modifica structura antigenică ceea ce duce la apritia unor tulpini noi responsabile de rezistentă virusului la vaccinurile antigripale.

Virusul gripal se transmite cu ușurință, calea cea mai răspîndită de transmitere a infecției este prin picăturile minuscule de salivă eliminate de bolnavi prin respirație sau în timpul accesului de tuse (picături Flugge), picături ce pot fi purtate la distanță de curenții de aer.

Deși gripa are un debut în general rapid, totuși se pot distinge mai multe perioade de evoluție.
Perioada de incubație durează aproximativ 1-3 zile, însă în unele cazuri poate ajunge pînă la 5-8 zile, fără manifestări clinice evidente. Este urmată de perioadă manifestărilor clinice. În această fază de evoluție apar manifestările clinice pe baza cărora se poate stabili diagnosticul ( febră , rinoree , cefalee, catar nazal , etc).
Severitatea bolii depinde de o serie de factori favorizanți, cei mai importanți fiind starea generală de sănătate, vârstă (grupele de risc sunt copiii și persoanele în vîrsta), precum și contactul anterior cu virusul gripal.În cazul formei medii temperatura ajunge adesea panムla 38,5 - 39,5, însoțită de simptomele bolii. Simptomele gripei sunt tuse seacă, strănut, nas înfundat, rinoree, dureri de gât; aceste simptome apar rapid de la câteva ore la 3 zile. Simptome sistemice: febră , frisoane, dureri de cap, durerimusculare și articulare, astenie . În cazul formei severe de gripă , temperatura este de 39,5-40,5°C. Față de simptomele caracteristice formei medii de gripă , la forma severă aparsemne de encefalopatie (stări psihotice, acces convulsiv, halucinații), vărsături. În cazul formei maligne a gripei apare pericolul serios de deces, mai ales pentru bolnavii din grupele cu risc crescut. Profilaxia cu medicamente antivirale este indicată numai în anumite cazuri: pentru persoanele din grupele cu risc crescut care nu au fost vaccinate până la începerea epidemiei sau pentru pacienții cu alergii la una dintre componentele vaccinului antigripal. Prezentarea la medic este necesară în aceste cazuri deoarece medicamentele au o serie întreagă de efecte secundare și contraindicații și pentru a stabili dacă e vorba de gripă sau estedoar un guturai care se tratează mult mai ușor și cu costuri mai mici. Tratamentul este simptomatic, cele mai utilizate medicamente în acest sens sunt antialgicele algocalmin, antipireticele, antitusive, expectorantele și decongestionante nazale . De asemenea se recomanda repaus la pat, gripa fiind extrem de contagioasă.
Gheorghe Puica DSP BN Comp. de promovare a sanatatii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5