Coronavirus vs. gripă: cum faci diferența

Pandemia de COVID-19 a dat lumea peste cap. Și, de parcă nu era suficient, lucrurile s-ar putea complica pentru că s-a instalat și sezonul gripal, populația fiind, astfel, expusă unui risc dublu de îmbolnăvire. Ambele boli fac parte din categoria infecțiilor respiratorii, sunt foarte contagioase și pot fi ușor confundate, fiindcă au o serie de simptome comune.

Principalul pericol este ca o persoană infectată bolnavă de COVID-19 să confunde simptomele acesteia cu ale unei gripe banale și astfel să nu își ia măsurile ce se impun. În acest mod, există riscul ca starea sa de sănătate să se agraveze, concomitent cu transmiterea coronavirusului către contacții săi. Pentru că este important să cunoști elementele care fac diferența între COVID-19 și gripă, ți le prezentăm în cele ce urmează.

Simptome

În ambele cazuri, semnele specifice pot avea grade diferite de manifestare, de la simptome ușoare la foarte severe. Totodată, și în cazul gripei și în cel al COVID-19, putem întâlni și pacienți asimptomatici, adică fără simptome, însă, acestea pot apărea ulterior. Simptomele comune ale celor două boli sunt febra, tusea, dificultățile de respirație, oboseala, durerea în gât, nasul înfundat, durerile musculare și de cap. În cazul pacienților bolnavi de COVID-19, lista simptomelor mai poate fi completată cu pierderea gustului și a mirosului, precum și cu grețuri sau vărsături și diaree.

Modul de transmitere

Ambele boli se transmit prin intermediul secrețiilor dispersate în atmosferă de persoanele infectate, atunci când vorbesc, tușesc sau strănută. Aceste secreții au încărcătură virală și sunt inhalate din aer de persoanele sănătoase, care se infectează la rândul lor. Virusurile pot fi transmise și de către persoanele asimptomatice, în cazul gripei, acestea transmițând boala cu o zi înainte de apariția simptomelor. Cei cu noul coronavirus pot rămâne asimptomatici mai multe zile, fiind, însă, contagioși în toată această perioadă și transmițând astfel boala, inconștient. Și bolnavii de gripă și cei de COVID-19 sunt contagioși după apariția simptomelor, în cazul primilor, contagiozitatea fiind mai puternică în primele 3-4 zile și menținându-se până la 7 zile. Pacienții care au contractat noul coronavirus pot rămâne contagioși cel puțin 10 zile după apariția simptomelor.

Prevenire și tratament

La ora actuală, există o serie de tratamente medicamentoase pentru răceală și gripă, antiviralele dovedindu-se cele mai eficiente în acest sens. În ceea ce privește prevenția, cea mai sigură modalitate de a te feri de gripă este vaccinarea antigripală. Vârstnicii peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, bolnavii cronici și femeile însărcinate beneficiază gratuit de vaccinul gripal, întrucât fac parte din categoriile de risc. În aceeași situație sunt și persoanele instituționalizate în centre de asistență socială. Pentru celelalte categorii de populație, vaccinul gripal este disponibil în farmacii. Acesta ar trebui administrat la începutul lunii octombrie, înainte de debutul sezonului rece, fiindcă este nevoie de circa 14 zile ca sistemul imunitar să producă anticorpii care vor proteja organismul de virusul gripal.

În cazul COVID-19 lucrurile sunt mai complicate, fiind vorba de o boală nouă. În aceste condiții și pentru că nu există, încă, un protocol de tratament, pacienților li se administrează medicație în funcție de simptome. De asemenea, încă nu există un vaccin cu ajutorul căruia să se realizeze imunizarea în fața bolii, însă, mai multe companii farmaceutice sunt în faze avansate de testare a unor astfel de vaccinuri.

Pentru a evita să te îmbolnăvești în această perioadă, vaccinează-te antigripal, evită zonele aglomerate și contactul cu persoane care prezintă simptome specifice unei infecții respiratorii. De asemenea, spală-te pe mâini când mai des, și dacă nu poți face asta, folosește dezinfectant pe bază de alcool. Nu în ultimul rând, poartă mască de protecție în zonele aglomerate, în toate spațiile publice, închise sau deschise, și în mijloacele de transport în comun!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5